Aracıyla Yurt Dışına Çıkmak İsteyenlere Güncel Bilgiler

İş hayatıyla beraber izin ve serbest zamanlarımız azaldığı için artık şehirlere bisikletle gitmek yerine şehirleri bisikletle turlamaya çalışıyoruz. Buradaki çözümümüz de arabayla seyahat ederken bisikletler bizimle geliyor. Nasıl mı? İşte böyle;


Yurt dışı seyahatleri kısıtlı zaman ve az olan tatil günlerinden dolayı genelde uçakla yapılmaktadır. Ancak hafta sonu kaçamağı ve 9-10 günlük bayram tatilleri için sınırımız olan ülkelere neden gitmeyelim? Son zamanlardaki Euro artışına rağmen bize göre hala ucuz olan ülkeler var.
Hal böyleyken Yunanistan, Bulgaristan, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere gitmek için neler yapmak gerekir? Hep beraber neler yapılması gerektiğini inceleyelim;
İlk olarak araç sizin üzerinize kayıtlı veya aracın üzerinize kayıtlı olduğu kişi arabada ise bir problem olmadan seyahatinize devam edebilirsiniz.
Araç sizin üzerinize değil veya şirket aracı gibi durumlarda ise aracın üstüne olan kişiden ya da şirketten noter huzurunda vekâletname almanız gerekiyor. Bu kurallar Türkiye’den çıkış için geçerli kurallar ve Yunanistan için bu kısım önemli değil.

Uluslararası Ehliyet

Ehliyet konusuna geldiğimizde de hiç düşünmeden çipli yani yeni ehliyet çıkarın. 15 TL vererek hem gereksiz işlemlerden hem de yüksek maliyetlerden kaçmış olacaksınız. Aksi takdirde 300-400 TL gibi bir tutar ödeyerek beynelmilel ehliyet almanız gerekecek. Bu işlemi de gümrük kapısından yapabilirsiniz.
Çipli ehliyet çıkarmak için https://surucurandevu.egm.gov.tr/ adresinden randevu alabilirsiniz. Bu ehliyet ile AB ülkelerine rahatlıkla seyahat edebilirsiniz.

Uluslararası Sigorta Yeşil Sigorta

Halk dilinde yeşil kart/yeşil sigorta olarak bilinen bu güvenceyi kesinlikle yaptırmanız gerekmektedir. Avrupa ülkeleri bu belgeyi ülkeye girişte sizden isteyecektir.
Yeşil kart, ülke içinde kullandığımız trafik sigortasının yurt dışı versiyonudur ki bu nedenle karşı tarafı korumak amacıyla yaptırmak zorunludur.
Kendi arabanızı güvence altına almak istiyorsanız kasko şirketinizi arayarak gideceğiniz tarihler için araca yurt dışı kaskosu yaptırabilirsiniz.
2017 yılı yeşil kart fiyatları otomobil için 15 gün – 52,5€, 1 ay – 65,63€ ve 3 ay – 118,13€ gibi değişken fiyatlarla karşınıza çıkmaktadır.
Uluslararası sigortayı Turing ofislerinden veya sigorta şirketlerinden yaptırarak seyahatinize çıkabilişiniz. Bu işlemi, isterseniz gümrük kapısında da halledebilirsiniz.
Hangi gümrük kapılarında Turing ofisleri var; buradan detaylara bakabilirsiniz.
Avrupa için yukarıda ehliyet ve sigortadan bahsettik ama Avrupa için en önemlisi Schengen vizesi! Vizeniz olmadan çıkış yapamayacağınızı hatırlatmakta fayda var.
Gürcistan’a gidecekseniz pasaporta ihtiyaç yok. Kimlik kartınızla çıktığınızda yurt dışı harcı olan 15 TL’yi ödemeden çıkış yapabilirsiniz.
Gezecek yerlerde artık sıra Yunanistan’a geldi diyorsanız; İstanbul’a 300 km uzaklıkta Alexandroupolis/Dedeağaç’tan başlayarak Yunanistan’ın sakin ve el değmemiş koylarını, şehirlerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Yunanistan gezdiğimiz yerlere bakmak için tıktık…
Yunanistan: Kavala/καβάλα
Yunanistan: Alexandroupolis/Dedeağaç
Kayak yapmayı seviyorsanız da alternatifleriniz mevcut. Bulgaristan! Ünlü kayak merkezlerinden Bansko İstanbul’dan sadece 600 km. Uludağ fiyatlarıyla karşılaştırdığınızda beşte bir fiyatına konaklama imkanı bulabilirsiniz.
Yazdıklarımızı toparlarsak;
Araç kendi üstümüze olmalı, değilse mutlaka vekâletname alınmalı. 75 TL
En az 15 günlük yeşil kart almalıyız. 215 TL
Çipli ehliyet çıkarmalıyız. 15 TL
Yukarıda yazan bilgiler otomobil, motosiklet ve kamyonetler (Ford Connect vb.) için geçerlidir.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir