Ata'mızı Saygı ve Özlemle Anıyoruz…

Atatürk, sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu değil; bir fikir, bir dava ve bir devlet adamıdır. 1881 yılında Selanik’te doğan Mustafa Kemal, daha çocukluğundan beri süre gelen ciddi bir karaktere sahiptir. Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra Şam’da görev alan Atatürk; Trablusgarp, Balkan ve 1. Dünya Savaşı’nda cephede askeri dehasını kanıtlamıştır.

İtilaf Devletleri’nin 1. Dünya Savaşı sonrasında Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalayıp, bölüşecekleri Anadolu topraklarının elden çıkmasına göz yummamış, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmıştır. Kongreler ve genelgeler sonrasında İstanbul Hükümeti, Atatürk ve görev arkadaşlarının yer aldığı Heyet-i Temsiliye’yi tanımış ve Meclis-i Mebusan açılmıştır. TBMM 23 Nisan 1920’de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde açılmış; Atatürk, Hükümet Başkanı olarak seçilmiştir. Daha sonra Başkomutan, Gazilik ve son olarak Mareşallik rütbesi verilmiştir.

Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. Toplumsal, siyasal, eğitim, kültür, ekonomi ve hukuk alanında yapılan devrimlerle Türkiye’ye yeniden hayat veren Atatürk, 10 Kasım 1938‘te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yummuştur. Üzerinden 77 sene geçmesine rağmen Atatürk’ü büyük bir saygıyla anıyor ve onu özlüyoruz!

”Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır;
Fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

Mustafa Kemal Atatürk

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir