Ayın Şehri: Floransa

Floransa Gezi Rehberi

İtalya’nın Toscana bölgesinin başkenti olan Floransa; aşkın, sanatın, en önemlisi İtalyan Rönesansı’nın başladığı topraklardır… Dünyanın en önemli sanatçıları Da Vinci ve Michelangelo’nun memleketi olan bu şehir; kalabalık meydanları, buram buram sanat kokan müzeleri, her köşe başında duyabileceğiniz keman sesleri, İtalyan lezzetlerini tadacağınız enfes kafeleriyle bir rüya şehridir…

Rönesans’ın Doğduğu Şehir Floransa

Erken Rönesans döneminin en önemli eserlerini görebileceğiniz Floransa’da, Michelangelo’dan Botticelli’ye, Da Vinci’den Albrecht Dürer’e, Rembranth’tan Tiziano’ya kadar pek çok ünlü sanatçının büyüleyici çalışmaları bu şehirde!

Şehrin Hakimi: Medici Ailesi

15. yüzyılda bu güzel şehre hakim olmaya başlayan Medici ailesi bankacılık ile zengin olmuştur. Ailenin önce gelen üyelerinden Cosimo Medici, birbirinden hoş saraylar inşaa ettirmiş ve şehri bir açık hava müzesine çeviren eserlere destek vermiştir. İnce ruhlu bir İtalyan ailesi olan Medici; Michelangelo, Da Vinci, Botticelli gibi dünyaca ünlü sanatçılara kaynak sağlayarak, belki de şimdiye kadar en iyi devrim olan Rönesans’ın oluşmasına katkı sağlamıştır. Zaman zaman halkın tepkisine maruz kalan Medici Ailesi, 1537’den 1737’e kadar şehrin tek hakimi olmuş ve günümüze kadar aileden geriye kalan tek bir kişi bile yoktur.

Pinokyo’nun Şehri

1826’da Floransa’da doğan İtalyan Carlo Collodi tarafından yaratılan Pinokyo, şehrin simgelerinden bir tanesidir. Pinokyo’nun ilk bölümleri bir çocuk dergisinde çıktıktan sonra oldukça beğenildi ve dünyaya yayıldı… Tüm çocukların hikayelerde dinlediği Pinokyo’yu, her köşe başında şirin dükkanlarda görebilirsiniz.

Floransa Pazarları

Türklerin, İtalyanlar’ı kendilerine her zaman yakın hissetmesi boşuna değil… Çünkü Floransa’da da oldukça büyük pazarlar kuruluyor. Özellikle deri konusunda İtalyan dokunuşuyla harikalar yaratan şehirde, pek çok yerde kurulan deri pazarlarına şahit olabilirsiniz. Turistler arasında oldukça popüler olan San Lorenzo pazarlarını buna örnek verebiliriz.

Floransa’nın Kısa Tarihi

Floransa’nın adı, şehirde düzenlenen bir kutlama olan ‘‘Ludi Florales’’ isminden geldiği söylenir… Sezar döneminde kurulduğu düşünülen şehir, barbarların Avrupa’yı fethetmesiyle sıkıntıya girse de, Orta Çağ’da altın paranın kullanmasıyla ekonomik olarak güçlenmiştir. Ticaretin artmasıyla şehrin de nüfusu artmış, yün ürünleri yükselişe geçmiştir. 14. yy’da Medici ailesi ve zenginlerin yardımlarıyla Rönesans gerçekleşmiş, bu hareketle şehir daha da önemli hale gelmiştir. Sanat ve dinin buluşturulmasında önemli yer arz eden Medici ailesi, farklı kurumsal yapıların oluşmasını sağlamış ve şehir tam anlamıyla kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. Daha sonra yönetimin el değiştirmesiyle İtalya’nın kısa süreli başkenti olsa da, Roma’nın İtalya’ya dahil olmasından sonra bu durum sona ermiştir.

19. ve 20. yy’da nüfusun oldukça artmasıyla Floransa adından söz ettirmiş, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından zarar görmüştür. Daha sonra gelen sel ile şehir yıpransa da, günümüze kadar pek çok sanat eserini halkın korumasıyla getirebilmiştir.

Floransa’da Gezilecek Yerler

Piazza Della Signoria

Floransa’nın en önemli meydanların birisi olan Signoria Meydanı, adeta bir açık hava müzesi. Meydanda pek çok heykel görmeniz olası… Bu heykellerden en önemlisi ise Davut Heykeli’nin bir örneğinin olması. Ayrıca meydanda yemek yiyip, dinlenebileceğiniz pek çok hoş kafe mevcut.

Uffizi Müzesi

Kapısında uzun bir kuyruk görürseniz, burasının Uffizi Müzesi olduğunu anlayabilirsiniz… Eğer uzun kuyrukta beklemek istemiyorsanız, biletinizi önceden online olarak alabilirsiniz. Uffizi Müzesi yani Galleria Degli Uffizi, dünyanın en iyi güzel sanatlar müzesi diyebiliriz. Botticelli, Caravaggio, Goya, Raffaello, Michelangelo ve Leonardo gibi ünlü sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. Sandro Boticelli’nin Venüs’ün Doğuşu eserini görmeden dönmeyin deriz!

Santa Maria del Fiore

Floransa Katedrali olarak da geçen Santa Maria del Fiore, şehrin kalbinde yer almaktadır. Şehrin en önemli yapıları içerisinde bulunan katedral, Gotik tarzda inşa edilmiştir. Şehrin her yerinde görülebilen katedral, Duomo olarak da bilinir. Girişin ücretsiz olduğu Santa Maria del Fiore’nin meşhur merdivenlerinden çıkıp tepeye varabilirsiniz.

Palazzo Pitti

1457’den bu yana ayakta duran Palazzo Pitti, Pitti ailesi için yapılmış muhteşem bir saraydır. Medici ailesinin de yazlık saray olarak kullandığı bu hoş sarayda, Costume Gallery, Paletine Gallery ve Gallery of Modern Art gibi bölümler bulunmakta.

Piazza Michelangelo

Michelangelo Meydanı olarak da bilinen bu yer, şehrin en hareketli meydanlarından bir tanesidir. Muhteşem bir şehir manzarasına sahip olan meydana gelmeden dönmeyin.

Ponte Vecchio

Şehrin simgelerinden biri haline gelen Ponte Vecchio, üzerinde evlerin bulunduğu bir köprüdür. 2. Dünya Savaşı’ndan kalan tek köprü olma özelliğini koruyan bu yer, şu anda kuyumcu ve hediyelik eşya satan dükkanlar görebilirsiniz. Palazzo Vecchio ile Palazzo Pitti’yi birbirini bağlayan köprü, o dönemde halk tarafından sevilmeyen Medici ailesinin saraylar arası geçişini sağmak için yapılmıştır.

Floransa’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Eğer gittiğiniz turistik bir yerde, değişik tatlar değişik lezzetler tatmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Floransa’nın en ünlü yiyeceği ne diye sorarsanız, biz Fiorentine Steak deriz. Güzelce pişirilen bu etin tadına doyamayacaksınız. Zeytinyağı, üzüm, ekmek, peynirin bolca tüketildiği Floransa’da mutlaka pizzaların da tadına bakmalısınız. Ayrıca soğan çorbası, soğuk dilimlenmiş et, lazanya, tavuk ciğeri, ton balığı ve fasulye salatası, ekmek salatası, enginarlı pay, kestaneli kek, profiterol, üzümlü ekmeğin de pas geçmeyin… Ayrıca şaraplarıyla da ünlü bu şehirde leziz İtalyan kahvelerinin kokusunu içinize çekin!

Floransa’da Dikkat Edilmesi Gerekenler!

* Özellikle akşamları ayaküstü geçerken karşılaşabileceğiniz Secret Bakery’den bir tanesini bularak, saklı lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
* Floransa küçük bir şehir olduğu için burayı yürüyerek gezebilirsiniz. Bu bakımdan rahat kıyafetler ve spor ayakkabılar işinize yarayacaktır.
* Pek çok yerde bulunan yöresel hediyelik eşyaları sevdiklerinize götürebilirsiniz.
* Türkiye ile aynı priz tipini kullanan şehri, ayrı seveceksiniz.
* Şehrin paramı birimi Euro’dur.
* Türkiye ile saat farkında ise, Floransa 1 saat geride.
* Floransa’ya gelmek için en uygun zaman sonbahar ve ilkbahar aylarıdır.
* Özellikle Türk vatandaşlarının bu güzel şehre gelirken Shengen Vizesi alması gerekiyor.

Artık her şeyi biliyorsunuz. Haydi tatilcom’un sunduğu Floransa turları fırsatlarına bakmaya!

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir