Balkanlar Gezi Rehberi

Makedonya’dan Arnavutluk’a doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Başkentlerine yapacağımız bu yolculukta sen de Balkanlar’ın eşsiz güzelliklerine tanıklık etmek istersen başlayalım.

1)Üsküp

Makedonya’nın başkenti Üsküp. Balkanlar’ı keşfetmeye nam-ı diğer heykeller şehrinden başlayalım. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en önemli temsilcilerinden Yahya Kemal Beyatlı’nın doğduğu bu topraklarda tarihe tanıklık edebilirsin. Üsküp’te gezilecek yerler arasında Mustafa Paşa Cami, Kapan Hanı, Sulu Han, Taş Köprü, Vardar Nehri ve daha birçok tarihi değer bulunmaktadır. Makedonya Meydanı, Üsküp’ün ana meydanı olmakla birlikte Büyük İskender’in başarılarına ithafen yapılan heykelleriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca Matka Kanyonu’nun nefes kesen manzarasında fotoğraflar çekip, dinlenebilirsin. “Üsküp’te ne yenir” sorusunun cevabını Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Makedonların damak tadına düşkün olduklarından kuzu kebabını ve balıklarını överek vermiştir. Balkan toprakları hamur işleriyle oldukça meşhurken Üsküp’te pırasalı soğanlı böreği, Cevapi veya Cevabdzinica adlı verilen baharatsız ekmeksiz köftesini ve krem karamele benzeyen Kaymaçina tatlısını yemeden dönmeyin.

2)Belgrad

Sırbistan’ın başkenti Belgrad. Son yılların en popüler tatil şehri. Türkiye’den vizesiz, diğer Avrupa ülkeleri arasında daha uygun, gece hayatında oldukça hareketli olması tercih edilmesinin başlıca sebepleri. Belgrad, Tuna Nehri ile Sava Nehri arasında Avrupa’yı Balkanlar’a bağlayan bir şehir konumundadır. Belgrad’da  gezilecek yerlerin başında Belgrad Kalesi, Kale Meydanı, Saat Kulesi, Saborna Kilisesi, Cumhuriyet Meydanı, Terazi Meydanı ve Taş Meydanı gelmektedir. “Belgrad’da ne yenir” sorusunun cevabı geliyor.  Damak tadları bizlere yakın olan Belgrad’da Cevapcici, Pljeskavica (büyük köfte), Karajorjeva (şinitzel) yemelisin. Birası ile ünlü olan şehirde çok fazla alternatifin olduğunu unutmamalısın. Sırp gecesine katılmadan Belgrad’dan dönmemelisin.

3)Saraybosna

Bosna – Hersek’in başkenti Saraybosna. Acılarla dolu bir tarihe sahip olan Bosna Hersek, yolculuğun sırasında çok fazla gizemi seninle paylaşacak. Saraybosna’da bulunduğun sürede Türkiye’den geldiğini söylersen çok daha samimi bir şekilde  karşılanacaksın. Dost ülkelere yapılan seyahatlerin bu tarz avantajları da bulunmakta. Saraybosna’da gezilecek yerlerin başında Başçarşı, Kurşunlu Medresesi, Katolik Katedrali, Ortodoks Kilisesi ve Hüsrev Bey Cami gelmektedir. 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasına sebep olan Avusturya – Macaristan prensi Arşidük Franz Ferdinand’ın suikaste uğradığı Latin Köprüsü’nü ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Enfes lezzetiyle Boşnak böreği, (Bureg) “Saraybosna’da ne yenir” sorusunun cevabını oluşturuyor. Kafa adı verilen Boşnak kahvesi kıtlama şekeri, suyu ve lokumu ile beraber sunuluyor. Bizden farklı olarak da köpüksüz hazırlanıyor. Denemeni tavsiye ederiz. 🙂

4)Podgorica

Karadağ’ın başkenti Podgorica. Balkanlar’ın en az bilinen şehri Podgorica, halkı tarafından “Podgoritsa” olarak telaffuz edilmektedir. Türkçe’ye gösterdikleri yoğun ilgi ile şehri gezerken rahat bir iletişim kurabilirsin. Podgorica’da görülmesi gereken yerlerin başında Stara Varos, Petrovic Sarayı, Aziz George Katedrali, Milenyum Köprüsü bulunmaktadır. Podgorica, Osmanlı, İtalyan ve Sırp mutfağının etkisinde kalmıştır. “Podgorica’da ne yenir” sorusunun cevabı sazan balığı, yılan balığı, Popara, Raznyi’dir.

5)Tiran

Arnavutluk’un başkenti Tiran. Misafirlerini mutlu eden şehir Tiran, sakin yaşam düzeniyle dikkatleri üzerine çekiyor. Günümüzde ticaretin önemli merkezlerinden birini oluşturuyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulmuş şehirde Osmanlı mimari izlerini halen görmekteyiz. Coğrafi konumuyla İtalya’ya yakınlığından benzerliklere rastlanmaktadır. Tiran’da gezilecek yerlerin başında İskender Bey Heykeli, Ethem Bey Cami, Saat Kulesi ve Janna Nehri bulunmaktadır. “Tiran’da ne yenir” sorusunu cevabını Arnavut ciğeri olarak verelim. Byrek (Arnavut böreği), Elbasan tava içecek olarak da bozayı denemelisin.

Şimdi gelelim bu birbirinden güzel Balkan şehirlerini gezme fırsatını yaratmaya. Ayrı ayrı planlar yapmak zorunda kalma diye tatil.com baştan başa Balkanlar turuyla yanında! Tüm bu güzellikleri vize derdi olmadan,

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir