Demir Leydi Eiffel Kulesi'ne Dair…

Romantizmin başkenti Paris’in sembolü olan Eiffel Kulesi hakkında bilmeseniz de yaşayabileceğiniz ama bilseniz daha havalı olacağınız birkaç bilgi edinmeye ne dersiniz?

1. Yapımına 1887 yılında başlanan ve inşası yaklaşık olarak 2 yıl süren Eyfel Kulesi’nin yapılma sebebi; hem Paris Dünya Fuarı’na sembol giriş kapısı yapmak hem de Fransız Devrimi’nin 100. yılını bir anıtla ölümsüzleştirmektir.

2. Kule, Eyfel ismini kendi adında inşaat firması olan Gustave Eiffel’den alır. Yaygın olan bir yanlışı düzeltmek gerekirse; aslında mimarı Eiffel değil, Stephen Sauvestre’dir.

3. Kulenin yapımında 3 binden fazla işçi çalışmış ve 18.038 tane demir kullanılmıştır. Emsalleri çelikten inşa edilen kulenin inşasında demir kullanıldığı için kendisi Demir Leydi olarak anılır.

4. Ağırlığı 10.000 ton civarında olan Demir Leydi, 300 metre yüksekliktedir. Zirvesinde yer alan antenle birlikte bu yükseklik 324,80 metreye ulaşır. Yapıldığı yılda dünyanın en uzun anıtı unvanına sahip olan Washington Anıtı’ndan ünvanı alan kule, bu ününü 1930’da New York’taki Chrysler Binası’nın yapımına kadar taşımıştır.

5. Fransa’da birinci cumhuriyetin ilan edildiği tarihe ithafen 1792 basamaklı yapılan Eyfel Kulesi’nin dört bir tarafında 72 Fransız bilim insanının ismi metal kabartma olarak yazılmış ve böylelikle sanat, mühendislik ve bilim tarihine katkıları olan isimler onurlandırılmak istenmiştir.

6. Yapılırken sadece 20 yıllık izin alınmış olan yapı sökülmesi gereken 1909 yılında yüksekliği sebebiyle Atlantik ötesi haberleşmeye imkan tanıdığından korunmuş ve Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız orduları için önemli bir iletişim aracı olmuştur.

7. Uyluk kemiğindeki kafes örgülerden ilham alınarak inşa edilen kule, ışıklandırmaya 1985’te mühendis Pierre Bideau ile kavuşmuştur.

8. Her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan Eyfel, paslanmaması için yedi yılda bir 50 ton boya ile 25 boyacı tarafından boyanıyor. Tek renk görünebilmesi için aşağıdan yukarıya koyulaşan üç ayrı tonda boya kullanılıyor.

9. Üç kattan oluşan kulenin ilk katında Eyfel Kulesi’nin tarihinin anlatıldığı bir sergi, ikinci ve üçüncü katlarında ise lokantalar bulunuyor.

10. Eiffel Kulesi inşa edildiği yıllarda bir kesim tarafından büyük tepkiler çekmiş ve sevilmemiştir. Hatta Eyfel’den nefret eden yazar Guy de Maupassant’a neden öğle yemeklerini kuledeki restoranda yediği sorulduğunda, “Burası Paris’te kulenin görünmediği tek yer.” dediği rivayet edilir.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir