Dünyanın En Büyük Mağara Sistemi: Son Doong

Birkaç gündür sosyal medyayı sallayan, dünyanın -bilinen- en büyük mağara sistemine bizler de kayıtsız kalamadık ve sizler için konuyu biraz daha araştırıp açıklamak istedik…

Vietnam’da, Phong Nha-Ke Bang ulusal parkında yer alan devasa mağaranın ilk olarak 1991 yılında Vietnamlı bir köylü tarafından fark edildiği ancak buradaki profesyonel araştırmaların 2009 yılında başladığı biliniyor. Tamamının henüz incelenemediği mağaranın genişliğinin 200 metreden fazla olduğu, yüksekliğinin 150 metreyi bulduğu söyleniyor. Uzunluğunun ise yaklaşık 9 kilometre olduğu tahmin ediliyor. (Bazı kaynaklara göre ise bu sadece keşfedilen uzunluk, mağaranın ucu bucağı henüz görülemiyor.)

2.5 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağaranın tam adı “Hang Son Doong”, bu isim yerel dilde “Dağ Nehri Mağarası” anlamına geliyor. Son Doong mağara sisteminin içinde 200 metre derinliğinde bir göl, yağmur ormanı, plajlar, boyu yer yer 70 metreyi bulan dikitler ve yaşayan çeşitli hayvanlar bulunuyor. 2,5 km’lik kısmında ise bir yeraltı nehri mevcut, masal gibi değil mi sizce de?

Diğer mağaralarda bulunan ilk insan izlerinin aksine bu mağaranın duvarlarında hiçbir resim, yazı ya da heykel bulunmamıştır. Tamamen el değmemiş yani! Zemini son derece kaliteli kireç taşından oluşan mağara çok düzgün bir yapıya sahip. Ve burada yıllar içerisinde oluşmuş çok değerli boncuk taşları görmek de mümkün.

Bunları okurken pek çoğunuzun, bizler gibi, “Ben de gitsem keşke…” dediğini tahmin ediyoruz, elbette gidebilirsiniz! Mağara içinde kamp kurma imkanı sunan turistik geziler mevcut… Daha fazla bilgi isterseniz http://www.sondoongcave.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir