Dünyanın En İyi 10 Köyü…

Dünya hep keşfedilmesi gereken bir yer olarak bizi bekliyor. Meraklı kaşifler için bu haftaki yazımız, dünya üzerindeki en iyi 10 köyü konu alıyor. Gelin birlikte bu masalsı köylere uzanalım…

Bled, Slovenya

Nefes almanın, yaşama zevkini bir kez daha tadacağınız Bled, göreceğiniz en güzel köyler arasında… Slovenya’nın kuzey batı bölgesinde yukarı Carniola bölgesinde bulunan bu köyü güzel yapan şeyler ise; Buzul Çağı’nda oluşmuş gölü, köyün %70’ini kaplayan ormanı ve tabi ki minik adası… Masal kitaplarına kapak olacak nitelikteki bu güzel köy, 1 saatte gezilebilecek kadar küçük! Dünyanın pek çok yerinden gelen aristokratik misafirlerini ağırlayan Bled, ayrıca iyi bir balayı rotası. Eğer yolunuz düşerde, balayına bu sevimli köye gelirseniz, adada bulunan kilisenin 99 merdiveninden çıkın, şans dileyin ve zili çalın!

Uzungöl, Türkiye

E dünyanın her yerinde güzel köyler olur da, Türkiye’de olmaz mı? Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan bu yere, iki dağ arasında kalmış bir göl bahşedilmiştir. Muhteşem manzara fotoğraflarının çekildiği, yeşil ve mavinin bu denli güzel olduğu Karadeniz’in gözdesi Uzungöl, bir alüvyon set gölüdür… Karacaların, vaşakların ve dağ keçilerinin etrafında gezip, sakince su içtiği  Uzungöl fazla uzağınızda değil.

Gruyères, İsviçre

Alpler’in gölgesinde muhteşem bir köy, Gruyères… Orta Çağ’dan kalan bu küçük köy, tipik İsviçre kültürünün bir prototipi adeta. 2-3 katlı beyaz evleri, arnavut kaldırım sokakları ve arkasında bulunan heybetli dağ manzarasıyla, şirinliği bir kez daha kanıtlamakta. Özellikle trenle seyahat etmeyi sevenler için bir alternatif olan Gruyères, tepedeki muhteşem şatosu ile de dikkat çekiyor… İsviçre fondülerinin kahramanı Gravyer peynirinin anavatanı olan bu küçük köy, doğaseverler için kaçırılmayacak bir fırsat.

Cong, İrlanda

Neredeyse topraklarının 3’te 2’si çayır ve meralarla kaplı olan İrlanda’da, lordlara layık bir köy Cong… Diğer köylere fark atan, Viktorya döneminden kalan köprü ve şatolarıyla asilliğini koruyan bu köye bayılacaksınız. Upuzun çayırların, yeşil gölgesinde kalan Cong’un simgesi ise, Ashford Şatosu… Bir zaman Guinness ailesine ait olan bu şato, şu anda otel olarak kullanılmakta… Antika mobilyalar, şömineler ve değerli halılarla bezenmiş şatoda, kim bilir belki bir gün Cong Nehri’ne bakarak kahve içersiniz.

Hallstatt, Avusturya

Avusturya’nın güzel köylerinden biri olan Hallstatt, Salzkammergut Göller Bölgesi’nde bulunmaktadır. Göl ve dağ manzaralı şirin evleri ve kiliseleri ile olağanüstü bir güzelliğe sahiptir. Dünyanın en eski tuz madeni bu köydedir. 7000 yıllık köyde, özellikle ‘Kemik Evi’ni görmenizi tavsiye ederiz. Hallstatt’a ister araba kiralayarak isterseniz de trenle gelebilirsiniz. 1.5 saatinizi ayırarak kolayca bu köyü gezebilirsiniz… Giderken hatıra fotoğrafı çekmeyi ve sufle yemeyi unutmayın.

 Pučiśća, Hırvatistan

Dalmaçya kıyıların Split ilçesinde bulunan şirin bir köy, Pučiśća… Aslında Hırvatistan’da, Brač adındaki bir adada bulunan Pučiśća köyü, güzelliği ile dünyanın dört bir tarafından gelen turistleri kendine hayran bırakır. %99’u Hırvat olan halkı ile dikkat çeken ada, Türk turistler tarafından pek bilinmiyor. Denize giribileceğiniz ve tabiat parklarında dolaşabileceğiniz Pučiśća, yeşili sevenler için ideal bir yer.

Reine, Norveç

Sıcak insanların, dağların ve Kuzey Işıkları’nın ülkesi Norveç’te büyüleyici bir yer, Reine… Moskenesøya’da bulunan bir balıkçı köyü olan Reine’de bir balıkçı kulübesinde uykuya dalmak bir rüya olmalı… Geniş sahil şeridine sahip Norveç’te bulunan onca balıkçı köyünün içerisinde belki de en güzeli olan Reine’de, insan yaşlanmaz herhalde… 329 kişilik nüfusuyla bir kartpostal manzarası çizen köy, sivri dağların heybetiyle gölgeleniyor.

Bibury, İngiltere

Taş, bir köye bu kadar yakışamazdı… İngiltere’de kitaplara konu olacak kadar güzellikte bir köydür Bibury… Tek ya da iki katlı evleri, tatlı pencereleri, çiçekleri ve yeşil bitki örtüsüyle Avrupa’nın en gözde köylerden bir tanesi olmuştur. İngiltere’nin River Coln bölgesinde bulunan bu şirin köyde, bir zamanlar yün deposu inşa edilmiş ve dokumacı evleri yapılmıştır. Bir nehrin ortadan böldüğü köyde, pek çok film çekilmiştir.

 Colmar, Fransa

Eğer Fransa’da, Alman etkisi görmek istiyorsanız yapmanız gereken Colmar’a gitmek… Alman mimarisi ile yapılmış yüksek çatılı evleri, dar sokakları, kanalları ve rengarenk ışıklarıyla Colmar, Fransa’nın en ünlü bölgelerinden bir tanesi. Sanatın, estetiğin, sıcaklığın ve sonbaharın başkenti olan bu şehirde, gezinirken şarap almayı unutmayın. Özgürlük Anıtı Heykeli’nin heykeltıraşı Frederic Auguste Bartholdi ve ressam Martin Schongauer burada doğmuştur…

 Manarola, İtalya

Dünyanın pek çok yerindeki güzel yerlere baktığınızda Manarola’nın mutlaka fotoğrafını mutlaka görürüz. Bir koya kurulan bu küçük köy, aslında rengarenk yapılarıyla dikkat çeker. Yunan mimarisine uygun olarak, dik bir tepeye taraça şeklinde yapılmış evler, uzaktan çok şirin gözükür. Riomaggiore’de bir taşra köyü olan Manarola’ya gidildiğinde San Lorenzo Kilisesi’ne mutlaka gidilmelidir. Balıkçılıkla geçinen köyün, şarapları ünlüdür.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir