Edirne Gezi Rehberi: Tarihe Tanıklık

Edirne gezi rehberimizle asırlık başkente yolculuk yapmak istemez misin? Edirne’ye nasıl gidersin, ne yemelisin, nereleri gezmelisin sorularına cevap bulabileceğin yazıma başlıyorum.

Edirne’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan yola çıkanlar için 240 kilometrelik çok keyifli bir yolculuk olacak. Çünkü virajları olmayan, hız tutkuna hizmet edebilecek 2,5 saatlik kısa bir yol seni bekliyor. Yol boyunca Çorlu, Lüleburgaz, Babaeski ve Havsa tabelalarını geçip Edirne’ye varacaksın. Edirne Doğu girişinden girdiğinde Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi seni karşılıyor olacak. Hatırlamak gerekir ki ülkemizin sayılı tıp fakültelerinden biri de Trakya Üniversitesi’nde yer almaktadır. Edirne’ye girdiğin andan itibaren çarşıya kadar giden yolda hız sınırlamasına çok dikkat etmelisin. Sonra adresine gönderilmiş bir cezayla canın sıkılmasın benden söylemesi:) Edirne’yi turla gezmek isterim dersen Edirne – İğneada turumuza da katılabilirsin.

Edirne’de Gezilecek Yerler

Selimiye Cami ve Külliyesi

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan II. Selim’in isteği üzerine yapılan Selimiye Cami, Osmanlı’dan günümüze gelen en güzel miraslardan biridir. UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan Selimiye Cami ve Külliyesi Edirne’ye önemli anlamlar yükleyen bir eser. Bu muhteşem eserin 16. yüzyılda teknolojiden yoksun halde yapıldığını düşününce gözlerine inanamayacaksın. Mermerlerin, çini desenlerinin, hat sanatının kalitesine hayran kalacaksın. Alt katında yer alan arastada (çarşı) alışveriş yapıp, sevdiklerine hediyelik eşyalar satın alabilirsin.

Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Osmanlı darüşşifasını günümüzde yaşatan tek müzedir. 1400’lü yıllarda kullanılan tıbbi teknikleri gördükçe şaşırmamak ve gururlanmamak mümkün değil. Yurt dışından incelemeye gelinip model alınmış bir darüşşifa olmasıyla da fark yaratır. Günümüzde en çok ziyaret edilen müzelerden biridir. Edirne’de de Selimiye Camii’nden sonra en çok ziyaretçiyi bu müze ağırlar. Uzun yılllar her derde deva olan şifa merkezi sonrasında sadece akıl ve ruh hastalıklarını tedavi etmeye yönelmiştir. Su sesi, musiki ve güzel kokularla hekimlik bilgilerine ek olarak tedavi etmeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu müzenin ziyaret saatleri 09:00 – 17.30 arasındadır. Müze giriş ücreti de 5 Liradır.

Meriç Nehri

3 ülkede havzası bulunan nehir, Bulgaristan topraklarında başlayıp Yunanistan ve Türkiye sınırlarında Ege Denizi’ne dökülerek son bulur. Nehrin kenarında bulunan çay bahçelerinde çayını yudumlamadan asla geri dönmemelisin. Köprünün üzerinde gün batımına karşı onlarca like alacağın fotoğrafları çekmeyi unutma! 🙂

Karaağaç 

Edirne’de nefes almak istenildiğinde, şehir temasından uzaklaşmak istenildiğinde kaçılan adres tabiki Karaağaç. Sırasıyla Tunca ve Meriç Nehirlerinden geçerek ulaşılan merkezde sakin bir ilçedir. Edirne Kent Ormanı’nın temiz havasından yararlanmakta gezinin keyifli yanı. Şimdilerde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan binanın 1970’lere kadar kullanılan tren garı olması ve bir kara trenin hala bölgede bulunması tarihe tanıklık ettiriyor. Instagram fotoğraflarına bu güzel kara treni eklemek istemez misin? Hadi o zaman yola koyulma zamanı.

Edirne’de Ne Yenir?

Edirne’ye gidip de tava ciğer yemeden dönmek olmaz. Ciğerin birçok çeşiti arasında Edirne, kendine özgü çıtır çıtır dumanı üstünde bir lezzet oluşturmuş. İnceliğiyle akıllara yaprak ciğer olarak da kazınan bu lezzetin yanında gelen özel kurtulmuş acı biberi, acı domates sosunu, soğanı ve ayranı birlikte lezezet şöleni oluşturuyor. Ardından Hayrobolu tatlısı veya peynir  helvası ile damak çatlatan lezzete ulaşabilirsin. Badem ezmesiyle de meşhur olan Edirne’de, sevdiklerine götürebileceğin harikulade lezzetli bir hediye olacaktır.  Karaağaç kahvaltıcılarında kimisi açık büfe kimisi serpme kahvaltı şeklinde üstelik yöreye özgü hamur işleri yeme fırsatı bulabilirsin.

Edirne’de Nerede Kalınır?

Edirne’de Eskişehir’den sonra tam bir öğrenci şehir haline gelmiştir. Güvenli ve huzurlu yaşamanın adresinde gezerken öğrenciler için çok fazla yurt ve apart seçeneklerini göreceksin. Edirne misafirlerini ağırlamak için birçok alternatif otelide barındırıyor.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir