Fit Olmak mı, Fit Kalmak mı?

Fit olmak; aslında sadece vücut güzelliği değildir. Buradaki vücut güzelliği fit olma kurallarını uygulamanın sonucunda gerçekleşir. Günlük hayatınızın koşuşturmalarında nefes nefese kalmadan işlerinizi halledebilmek, yürüyen merdiven kullanmak yerine rahatça merdiven çıkabilmek bile fit olmanın tanımını karşılayabilir. Peki bu konuda kendinizi tanıyor musunuz, siz fit bir vücuda sahip misiniz?

Bahar bu hafta itibariyle  yüzünü göstermeye başladı. Her yerde rengarenk bahar çiçeklerini görmeye başladık bile… Yaz mevsimi de yaz tatili de kapıda… Dolayısıyla azın yaklaşmasıyla herkesi aldı bir telaş. Çünkü yaz mevsiminin tatil planları kadar fit bir vücuda kavuşma planları da önemli. Kilo verebilmek için ne yapmalıyım? Nasıl daha fit olabilirim? Hangi diyeti yapmalıyım? Birçok kişi bu soruların cevabını arar oldu uzun bir süredir. Malum kış mevsiminde giyilen kıyafetlerin bol ve koyu renkli olması da kilo almayı kolaylaştırıyor. O zaman da fazla kilolar pek umursanmıyor. Ama şimdi gelsin bahar diyetleri…

Baharda yapılan diyetleri ve detoks uygulamalarının amacı, sağlıklı beslenmenin yanında bir de fit bir vücuda sahip olmaktır. Aylarca dikkat edilir diyete, programa sadık kalınır ve asla dışına çıkılmaz. Fakat tatile gidince ne olur? Kızartmalar, çeşit çeşit tatlılar, sınırsız yiyecek seçenekleri, her şey dahil tatil sistemi sağlığımızın ve tüm çabamızın düşmanı olur adeta. Burada şu soruyu sormak gerekir: ‘’Fit olmak mı istiyorum? Fit kalmak mı?’’ Bu soruya kimse ‘’ sadece yaz mevsimi için fit olmak istiyorum’’ cevabını vermeyecektir. Kim aylar süren çabaları birkaç haftada çöpe atmak ister ki? Öyleyse gelin tatil algımızı yeniden şekillendirelim…

Fit olmak; bir süreliğine geçerliyken fit kalmak hayat tarzımız haline gelecektir. Çoğu insanın tatil algısı, tatile fit gidip verilen kiloları fazlasıyla alıp dönmektir. Peki tatil sağlığa ara vermek, dilediğini yiyebilmek midir? bu soruya verilecek cevap hem sağlık hem de fit bir vücut için ‘’hayır’’ olmalıdır. Teoride böyledir ama pratikte işler değişir.  İlkbaharda verilen kiloların sonbaharda fazlasıyla geri alınması sağlığımız için de oldukça sakıncalıdır. Sağlıklı bir yaşam için fit olmak yetmez, fit kalmak gerekir.

Peki bunun için neler yapabiliriz derseniz, mesela gittiğiniz otellerde günlerce, haftalarca vakit geçirmek yerine çevreyi keşfedebilir, bisiklet turlarına çıkabilir, doğa yürüyüşleri yapabilirisiniz. Yani yalnızca otele bağlı kalmayıp, biraz da çevreyi tanımaya çıkabilirsiniz. Oteldeki spor imkanlarını kullanarak hareketsiz bir tatilin önüne geçebilirsiniz. Hem emin olun bu şekilde tatilden de daha  büyük keyif alacaksınız.

Öte yandan detoks otelleri de sağlıklı bir tatil yapmanıza oldukça yardımcı olacaktır. Buralarda hem tatilinizi yapabilir hem de sağlıklı besinlerle beslenip kilolarınızı fazlasıyla geri alıp dönme kabusundan kurtulabilirsiniz.

Bu noktada yapılacak öncelikli hareket sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek olacaktır. Ayrıca yaptığınız tatil planında yanınıza alacağınız ilk şey ‘’sağlık’’ olmalı. Bir hayal edin; sabah erkenden uyanıp kendinizi doğaya bırakmışsınız. Derin bir nefes alıp, güzel, bol oksijenli bir yürüyüşün ardından deniz kenarında sağlıklı bir kahvaltı yapmışsınız…  Düşüncesi bile fazlasıyla rahatlatıcı değil mi ama 🙂 Ayrıca sabahki deniz kokusu bedeninize iyi gelecektir. Öğle vakitlerinde yüzmüş ve yorulmuş olacağınız için acıkabilirsiniz. Burada çok kalori harcadık deyip kızartmalara sarılmamalısınız. Onun yerine sebze yemekleri tüketmeniz daha doğru bir karar olacaktır. Örneğin, açık büfe menüleriyle ünlü Antalya otelleri arasından seçtiğiniz otelde, her şeyi yemek yerine daha sağlıklı ve hafif besinler tercih etmek size kendinizi fazlasıyla hafif hissettirecektir. Mevsim de yaz olacağı için meyve bile oldukça doyurucu bir besin olabilir. Tüketilen meyveler günlük şeker ihtiyacınızı da karşılayacağından, bol şekerli tatlılardan uzak kalmanızı sağlayacaktır.  Akşamları da havanın sıcaklığıyla canınız dondurma isteyecektir. Burada seçiminiz meyveli dondurmalardan yana olabilir.

Bir başka öneri ise, deniz kenarında güneşlenirken geçirdiğiniz vakitleri kısaltıp yüzdüğünüz vakitleri uzatmanız olacaktır. Çünkü plajda ne kadar uzanırsanız o kadar bir şeyler atıştırma isteğiniz olacaktır. Gereksiz kalori alımının önüne geçmek için kendinizi mavi sulara bırakmanız sizin selametinize olacaktır. 🙂 Bu daha fit ve kendini iyi hisseden bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır.

Tüm bunlar bundan sonraki fit yaşamınızın ilk adımı olabilir. Ne demiştik? Fit olmak mı? Fit kalmak mı? Her şey sizin elinizde ve seçim sizin… 🙂

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir