Japonya'nın Masal Şehri Kyoto

“Bir varmış bir yokmuş. Bir zamanlar çook uzaklarda, Japonya’nın Kyoto şehrinde, imparatorunu canı pahasına korumaya yemin etmiş bir samuray yaşarmış… ” Ne kadar heyecan verici bir masal girişi öyle değil mi ? Devamını okumak istediğinizi tahmin edebiliyorum, o yüzden size güzel bir haberim var. Bu yazımızda efsanelerin kaleme alındığı başkentlerin başkenti olan Kyoto’dan bahsedeceğiz.
Dünya’nın En Güzel Şehri… Bu başlığı okuduğunuz zaman, aklınıza bir sürü seçenek geliyordur büyük ihtimal. Ama bunlardan bir tanesi var ki, bu tabiri üst üste birçok kez kazanmıştır. Evet bu şehir Japonya’nın güneyinde yer alan Kyoto şehridir. Geyşa görebilme telaşına düştüğünüz, bambu ormanında saatlerce yürüyüş yaptığınız, hatta keşişlerle birlikte Buda ile tanışma fırsatı bulduğunuz bir şehir burası.

Uzak Doğu’nun 21. Yüzyıl Aynası

Uzak Doğu’nun nasıl bir yer olduğu hakkında hepimizin azda olsa biraz fikri vardır. Tapınaklar, keşişler, samuraylar. İşte bu meraklarımızın hepsini Kyoto‘da giderme şansını yakalıyoruz. Dile kolay, bin yıllık başkent, bu mecazi bir tabir değildir. Japonya’nın ilk ve devamlı hükûmet merkezi 8. yüzyılın başında Nara’da kurulmuş ve 710 ile 784 yılları arasında 74 sene burada devam etmiştir. 794 yılında ise Kyoto’da yeni bir hükûmet merkezi kurulmuştur. Ardından Kyoto, bin yıl kadar imparatorun oturduğu yer olmuştur. Ayrıca, o zamanlardan bugüne bütün kültür değerlerini korumayı başardıkları için, bugün dünyada eşi benzeri bulunmayan şehirler arasında yerini almayı başarmıştır.

Fushimi İnari Tapınağı

Fushimi Inarım Tapınağı, Japonya’nın en eski tapınaklarından bir tanesidir. Tam yapılış tarihi belli olmasa da, 711 yılında Hata-no-lroko tarafından keşfedililmiştir. Bu tapınağı özel kılan en önemli özelliklerinden bir tanesi de, torii isimli turuncu kapılarıdır. Geçmişte insanların onları oraya neden koydukları tam olarak bilinmese de, çağımıza yakın tarihlerde yeni eklenenlerin, insanların dileklerinin kabul olması sonucunda ve bazıları için sadece reklam amaçlı yaptırdıkları bilinmektedir. Inari dağına kurulmuş bu Şinto tapınağı, bizleri adeta bir zamanda yolculuğuna çıkarıyor ve ruhumuzu arındırmamıza yardımcı oluyor.

Sagano Bambu Ormanı

Eşine rastlayamayacağınız güzellikte bir yer mi arıyorsunuz ? O zaman Sagano Bambu Ormanı tam olarak size göre bir yer. Kyoto’nun yaklaşık 10 km batısında bulunan Sagano Bambu Ormanı, sizler için unutulmayacak bir atmosfer sağlıyor. Kilometrelerce alana yayılmış olan bu muazzam orman, sizleri adeta kötülüklerden koruyan bir kaleymiş hissiyatı veriyor. O yüzden eğer Kyoto seyahati düşünüyorsanız, Sagano Bambu Ormanı’nı listenize eklemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Ryozen Kannon Tapınağı

Heykelin altındaki tapınak, Bodhisattva Ekādaśamukha’nın bir görüntüsünü ve rüzgarın tanrısı ile gök gürültüsü tanrısı görüntülerini içeriyor. II. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden 2 milyon Japonun anma tabletleri burada saklanmaktadır. Heykel 24 m (80 ft) yüksekliğindedir ve yaklaşık 500 ton ağırlığındadır.

Sanjusangendo Tapınağı

Japonya’nın ulusal hazinesi olan bu tapınakta, 1001 adet Kannon heykeli ve 28 adet koruyucu tanrı heykeli bulunmaktadır. Bu koruyucu heykeller, yaşamları boyunca bu tapınakta yaşarlarmış ve 11 metre uzunluğundaki Senju Kannon’un ana heykelini korurlarmış.

Son olarak;

Eğer seyahat etmek sizin için bir tutkuysa ve farklı dünyaların kapılarını aralamak istiyorsanız, Kyoto’nun sizler için doğru adres olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir