Kavala Gezi Rehberi

Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Doğu Trakya bölgesinden yer alan ve görülmeye değer bir sahil kentidir. Köklü bir geçmişe sahip olan Kavala şehri, gezginler için oldukça gezilecek yer sunar. Antik kentlerden kalelere, hareketli caddelerden müzelere kadar Kavala’da keşfedilecek pek çok yer vardır.

1387 – 1912 yılları arasında Osmanlı hâkimiyetinin hüküm sürdüğü Kavala’da mimari eserlerin neredeyse hepsi Osmanlı İmparatorluğu’na aittir. Şehrin her tarafında ihtişamlı ve güzel tarihi yapıların karşınıza çıkma olasılığı oldukça yüksek. 16. yy’da Kanuni Sultan Süleyman’ın şehre su kemeri inşa etmesiyle beraber hızlı gelişen Kavala, günümüzde de kuzey Yunanistan’ın en önemli ticaret merkezinden biri konumundadır. Şehir, tarih kitaplarımızda geçen Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğduğu yerdir.

Kavala, Yunanistan gezimiz süresince tarih açısından en önemli yerlerin başında gelmektedir. Ege kentlerine benzerliği ile sizi oldukça etkileyecektir. Kısıtlı zamanda güzel bir rota ile çok çabuk gezilecek bir şehir olmakla beraber zaman varsa şehrin tadını çıkarmak da ayrı bir güzellik olur.

Kavala’da Gezilecek Yerler

Biliyorsunuz ki Yunanistan da tıpkı Türkiye gibi tarih, kültür ve deniz bakımından oldukça zengin bir ülke. Günümüzde birçok insan yakınlığı sebebiyle Yunanistan’da tatil yapmayı tercih ediyor. Biz de bu sene izinlerimizin bir kısmını Yunanistan’da geçirmeyi planladık. Sınıra yakın ve arabayla ulaşımın pratik olmasının verdiği kolaylıktan öte bu civarda gerek tarihi yerler, gerekse denize girilebilecek yerler açısından gerçekten çok güzel noktalar var.

Kavala Mutfağı

Yemek konusunda en seçici insana bile 1000 tane seçenek sunarak adamı gastronomik hazın varlığından haberdar eden, Türk mutfağının amcaoğlu Yunan mutfağı, sizi Kavala’da da mutlu bir insan yapmak için hazır bekliyor.

Sadece Kavala değil Yunanistan’da gezeceğiniz çoğu şehirde Rum mutfağının vazgeçilmezi olan balık, sebze yemekleri ve harika ege mezelerinin tadına bakmalısınız. Taze salatalar zeytin ve beyaz peynir çeşitleri de sofralarda genellikle yerini alıyor.

Kavala Kurabiyesi: Kavala deyince aklıma ilk gelen şey ne cami, ne Pargalı ne de su kemeri. Aklıma gelen ilk şey ku-ra-bi-yee! Bol pudra şekerli, ısırdığında ağızda dağılan, bol bademli enfes kurabiye! Şuan yazarken bile ağzım sulandı! Neyse ki evde bir paket daha var 🙂

Kavala’da Alışveriş

Şehrin tam merkezi ana alışveriş alanlarından oluşmaktadır. Platia Eleftheria’de bu meydana çıkan küçük sokaklardır. Ayrıca liman yakınlarında da tipik Rum hediyelikler alabileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır. Bizim kurabiye yediğimiz kafenin tam karşısında harika el yapımı ürünler olan bir tasarım dükkanı vardı. Buraya gitmenizi kesinlikle öneriyoruz. El yapımı olduğu için fiyatlar diğer dükkanlara göre biraz yüksek.

Hediyelik eşyaların yanı sıra zeytinyağı, sabun ve kurabiye de satın alabilirsiniz.

Kavala’da Bisiklet

Yunanistan’da bisikletle gezilecek yollar dünyanın en iyileri arasındadır. Sakin otobanlar, fazla dik olmayan yollar, sahil kenarından sürüş yapma keyfi bisiklete binme isteğini arttıracak cinstendir.

Bisiklet, bir şehri tanımak için en iyi ulaşım araçlarından biridir. Bisikletçiler, harika egzersizler ile keşif heveslerini bir araya getirerek ve Yunan şehirlerinden pek bilinmedik yollardan güzergâhlarını oluşturabilirler. Atina’nın yanı sıra (bazı belediyelerde) Selanik, Volos Karditsa, Trikala, Larissa, Kavala, Nafplion, Lamia ve Messolonghi gibi birçok şehirde bisiklet yolları bulabilirsiniz. Kavala’da bisiklet konusuna gelecek olursak da; şehir merkezinde küçük engebeler var, ancak genel anlamda bisiklet dostu bir şehirdir. Motosiklet kullanımı çok yaygın olduğu için ani hareketler yapmamaya özen gösterip dikkatli olmanız gerekmektedir.

Yazar: Velespitli Gezgin

Velespitli Gezgin Hakkında:

Bisiklet kimi için spor, kimi için ulaşım aracı. Esen rüzgar ile özgürleşmenin, sağlıklı yaşamın, yer yer sosyalleşmenin, her şeyin aracı bisiklet diyerek yola çıkan çiftimizin tatil maceraları artık Tatil.com‘da.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir