Londra Rehberi

Kırmızı telefon kulübeleri, çift katlı kırmızı otobüsleri, kraliyet ailesi, Big Ben’i, Hyde Park’ı, London Eye’ı ile hem kendine has pek çok özelliğe sahip olup hem de müzesinde her çeşit kültürü, sofrasında her türlü lezzeti, sokaklarında her ülkeden insanı barındırmayı başaran Avrupalı bir güzeldir Londra

Peki, adeta dünyanın harman yeri olan bu büyük başkentte neler yapılır, nereler gezilir, ne yenir diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya davetlisiniz…

Londra’da Görülmesi Gereken Yerler

Tower Of London
London Bridge adıyla da bilinen ve pek çok filmde karşımıza çıkan, Thames Irmağı’nın üzerine konunlanmış Londra`nın simgelerinden biri haline gelen köprüdür.

Big Ben
Londra’nın en çok bilinen yapısı olan saat, dünyanın ikinci en büyük dört taraflı saatidir.

Hyde Park
New York’taki Central Park ile yarışır bir şöhrete sahip olan, Londra’nın ortasında bulunan dünyaca ünlü enfes bir parktır. Bir uçtan diğer tarafın görülmesinin mümkün olmadığı, içinde sincapların dolaştığı, piknik yapanların, güneşlenenlerin eksik olmadığı devasa büyüklükteki yeşil alandır.

London Eye
Londra’da Thames Irmağı’nın hemen kenarına yapılmış olan dönme dolap 40 kat (135 mt) yüksekliğindedir. Güzel fotoğraflar çekmek ve manzarayı en iyi şekilde görebilmek için burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Greenwich
Boylamların derecelendirilmesinde sıfır olarak kabul edilen meridyenin geçtiği yeri görmek isteyenlerin ziyaret ettiği, şirin bir kasabadır.

Tafalgar Square
Avrupa’nın en çok turist çeken meydanlarından biridir. Nelson Sütunu, National Galeri ve aslanlı çeşmelerin içinde bulunduğu merkezi bir yerdedir.

Hard Rock Cafe
Hard Rock Cafe bir gezi yeri değildir elbette ama buradaki cafenin özelliği; zincirin ilk şubesi olması… Kafenin özgün fikri olan dünyaca ünlü starların eşyalarını sergilemesi ilk olarak Eric Claptop`ın gitarı ile burada başlamıştır ve daha sonra dünyanın diğer ülkelerine yayılmıştır.

Buckingham Palace
1837 yılından beri kraliyet ailesinin yaşadığı saraydır. Tarihi olaylarda kraliyet ailesi burada halkı selamlar.

Londra’da Gidilmesi Gereken Müzeler

  • National Gallery
  • British Museum
  • Madame Tussauds
  • Sherlock Holmes Museum
  • Victoria Albert Museum
  • Tate Modern
  • Natural History Museum
  • Science Museum
  • Pollocks Toy Museum
  • Charles Dickens Museum

Londra’da Ne Yenir?

Kullanılan malzeme ve teknikler açısından değişik olsa da pek çok insan, “İngiliz mutfağı yoktur, sadece İngiliz yemekleri vardır.” görüşüne sahiptir. Peki nedir bu İngiliz yemekleri, Londra’ya gidince nelerin tadına bakılmalıdır sorusuna birkaç alternatif söylemek gerekirse:

İngiliz Kahvaltısı: Sosis, bacon adı verilen domuz pastırması, kuru fasulye, ızgara domates, haşlanmış İngiliz patatesi gibi Türk’lerin kahvaltıda pek tercih etmediği yiyeceklerin yer aldığı değişik bir kombinasyondan oluşuyor…

Bread and Butter Pudding: Kat kat ekmek ve kuru meyve ile pişirilip, sıcak servis edilen bir tatlıdır

Stew of Meat: İngilizlerin geleneksel yemeklerinden biri olan Stew af Meat, kuzu kıymasının ve sebzelerle birlikte pişirilip üzerine patates püresi konulmasıyla yapılır.

Steak and Kidney Pie: Kalın bir biftek ve böbreğin koyu bir et suyuyla pişirilerek üzerine kızarmış bir ekmek kabuğu konulduğu, geleneksel İngiliz yemeklerinden biridir.

Sea Shell: Mezgit balığının parçalanarak kızartıldığı ve yanında patates kızartması ile sunulduğu Sea Shell, Londra’da en çok rastlayacağınız yemeklerin başında gelir.

Londra’dan Ne Alınır?

Her konuda olduğu gibi alışverişte de alternatifi bol bir yer olan Londra’da çok katlı mağazalardan, tasarım müzesine benzeyen butiklere ve sokak pazarlarına varana kadar pek çok alışveriş durağı var. Her ne kadar Londra’da alışveriş deyince akla gelen ilk yer dünyaca ünlü markaların vitrinlerine ev sahipliği yapan Oxford Street olsa da, Harrods ve Harvey Nichols gibi klasikleri gezmeden dönülmemesinde fayda var diye belirtmeliyiz.
İşte sizin için seçtiğimiz bazı alışveriş noktaları:

Primark: Oxford Street’te yer alan Primark, orta ve üst kalitede, genelde markasız ürünleri ucuzundan alma imkanı sunuyor. 2 – 3 pound’a ayakkabı ya da çanta satın alabilirsiniz.

Selfridges: Londra’daki çok katlı mağazalar cennetinin başını çeken bu asırlık mağaza tekstilden gıdaya yüzlerce markayı mükemmel bir sunumla sergiliyor.

Portobello Road: Bir pazar cenneti olan Londra’nın en ünlü pazarıdır. Julia Roberts, Hugh Grant’ın oynadığı Notting Hill filminden hatırlayacağınız bu pazarda ikinci el ürünlerin ve tanınmayan genç tasarımcıların koleksiyonlarının sergilendiği tezgahlarda uzun ve keyifli saatler geçirebilirsiniz. Küçük bir not daha, Portobello Road pazar hariç her gün açık!

Harrods: “Bende para çok!” diyenlerin ziyaret etmesi gereken bir alışveriş yeri… Dünyanın en ünlü ve en büyük mağazaları arasında yer alan bu tarihi binaya, alışveriş yapmasanız bile her hafta değişen vitrinlerdeki görsel şöleni görmek için gitmeniz tavsiyedir.

Brick Lane Market ve Old Spitalfields Market ise vintage tutkunlarının kesinlikle ziyaret etmeleri gereken pazarlar arasında yerlerini alıyor.

Hediyelik Eşya

Londra seyahati dönüşünde, merakla “Acaba bana ne aldı?” diye bekleyecek olan sevdiklerinize ne hediye almalı sorusunun cevabına gelirsek;

  • Londra’nın simgesi haline gelen kırmızı telefon kulübesini ve kırmızı otobüslerini kumbara, anahtarlık, kalemtıraş gibi pek çok değişik formda bulmak mümkün. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz.
  • Meşhur İngiliz çay geleneğinden hareket edecek olursak çay aksesuarları Londra’dan alınabilecek güzel bir hediyedir.
  • Filmlerden hatırlayacağınız üzere, genelde Londra’da yağışlı bir hava hakimdir. Hal böyle olunca İngiliz halkı için şemsiye oldukça gereklidir. Buna istinaden siz de sevdiklerinize müzelerden çeşitli desenlerdeki şemsiyelerden alabilirsiniz.
  • Ev dekorasyonunda da iddialı olan İngiltere’de antikacılara uğrayıp değişik antika objeler satın alarak, sevdiklerinize kendilerini özel hissettirebilirsiniz.

Londra’da Gece Hayatı

Dünyanın en hareketli ve en eğlenceli gece hayatlarının sıralandığı listelerde ilk 10 sıranın biri Londra tarafından rezervedir. Her türlü eğlence tarzına hitap edebilecek çeşitliliğe sahip olan Londra’da eğlencenin en sakin adresleri pub’lardır. Meşhur İngiliz birasının su gibi tüketildiği bu pub’ların gece kulüplerinden en büyük farkı, gündüz açılıyor ve genelde gece yarısına kalmadan kapanıyor olmalarıdır. Daha sıkı ve hareketli eğlenceler disco ve barlarda yaşanır ve Soho eğlencenin ana arteridir. Onlarca gece kulübünün bulunduğu Soho mekanlarından Fabric, Pacha, KOKO ve Cable en bilinen ve en çok tercih edilenlerdir. Bunların yanı sıra, İngilizce’niz yeterliyse mutlaka bir Comedy Club‘a gitmenizi tavsiye ederiz. Komik yerel hikayelerin anlatıldığı bu stand-up şovlardayken turist havasından uzaklaşıp kendinizi gerçek bir Londralı gibi hissedebilirsiniz. En bilinen komedi kulüpleri Soho bölgesindeki The Comedy Store London ve The 99 Club‘tır.

Londra Festivalleri

Festivaller Şehri de diyebileceğimiz Londra’da her an her tarafta bir etkinliğe denk gelebilirsiniz. 17 Mart’ta başlayan ve bir hafta boyunca süren, herkesin yeşillere büründüğü St. Patrick’s Day’den tutun da transeksüellerin partisi olarak bilinen Pride in London’a kadar pek çok temada etkinliğin yapıldığı Lonra’da bir Türk Festivali dahi yapılıyor… Temmuz ayında yapılan bu etkinlikte Türk kültürü tanıtılıyor. Ağustos sonunda düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük sokak festivali olarak nitelendirilen Notting Hill Carnival ise Londra’daki festivallerin en kapsamlı ve en meşhur olanı.

Londra’da unutulmaz anılar ve tecrübeler biriktirmek için tatil.com’un Londra Turları fırsatlarını mutlaka inceleyin.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir