Oktoberfest Mercek Altında!

Oktoberfest

Her yıl eylülün ortalarında başlayıp, ekim ayının ilk pazar günü sona eren Oktoberfest, dünyaca ünlü bir bira festivali… Yöresel kıyafetleriyle nam salan Almanlar, müzik ile eğlenen muhteşem bir kalabalık ve sadece bu festivale özel tüketilen özel altın sarısı biralar… Eğlenmeyi seven Bavyeralılarla siz de bardağınızı, ”Zum Wohl” yani ”sağlığınıza” kaldırın!

Oktoberfest dünyanın pek çok yerinde yapılmasına rağmen, orjinali Almanya’nın Münih kentinde yapılıyor… Her yıl eylülün ortalarında başlayan festival, ekimin ilk haftasında son buluyor. Bu dönemde oldukça kalabalık olan şehre gelmeden Münih Otelleri‘nde yerinizi ayırtın deriz!

Oktoberfest Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Öncelikle bilmeniz gereken bir şey varsa, o da Bavyera geleneksel ruhunu bu festivalde bolca hissedeceksiniz! Güney Bavyera’da bir zamanlar tatlı su sıkıntısı yaşanmasından dolayı, bölgedeki halk da susuzluklarını giderecek daha sağlıklı bir içecek arayışına girmişler ve çözümü birada bulmuşlardır.. Fakat Oktoberfest’in ortaya çıktığı asıl nokta, 1810 yılında Bayvera Prensi Ludwig ve Saksonya-Hildburghausen Prensesi Therese’nin evliliklerini kutlamak amacıyla başlamış, ardından her yıl geleneksel olarak devam etmiştir. Zaten birayı oldukça seven halk bunu bir festival haline getirerek, dünyaya tanıtmıştır.

Oktoberfest’e Nasıl Gidilir ve Nerede Kalınır?

Oktoberfest Münih’te olduğundan dolayı ve Münih de Türk yoğunluğu bakımından daha ilgi çeken bir şehir olduğu için, pek çok hava yolu şirketlerinin uçak seferleri bulabilirsiniz. Ayrıca Münih’e gitmek için Schengen Vizesi almanız gerektiğini de unutmayın! Konaklayacağınız otel ise, festivalin yapıldığı ”Theresienwiese” yani Therese Alanı’na oldukça kolay ulaşılabilir ve yakın bir konumda olmasına özen gösterin deriz!

Oktoberfest’te Ne Yapılır?

Öncelikle Oktoberfest sadece bira severler için değil, içki içmek istemeyen, bunun yanında eğlenmek isteyenler için de uygun bir festival! Oktoberfest büyük bir alan üzerinde 13 farklı Alman bira markasının kurduğu büyük çadırlarda gerçekleşen bir festivaldir. Münih Belediye Başkanı ilk bira fıçısına çeşme çakarak, ”O’zapft is!” yani ”Çeşme açık!” diye bağırarak iki hafta sürecek bu eğlenceli festivali başlatır! Festivalde sunulan biralar ise, yalnızca festivale özel olarak imal edilen ve Oktoberfestbier olarak adlandırılan biralardır… Biraz bulanık ve altın renkli olan bu biralar, normal biralara göre daha çok alkol barındırdığından etkisi de daha çabuk olacaktır. 1 litrelik büyük bardakları taşıyan ve yöresel kıyafetleriyle ilgi odağı olan Bavyera güzellerine de dikkat!

Dünyanın dört bir yanından akın eden turistlerle, her yıl yaklaşık olarak 6 milyon insanı ağırlayan Oktoberfest’te yer bulmakta bazen sorun haline gelebilir. Bu nedenle çadırların doluluk oranlarını gösteren telefon uygulamaları indirmenizi ya da önceden çadırlara rezervasyon yaptırmanızı öneririz… Ama ikisi de bende yok diyorsanız, yanınıza az eşya alarak çadırların kapısında bekleyebilir ve çıkanların yerine oturabilirsiniz! Zaten ”Wegen Überfüllung Vorübergehend Geschlossen” yazan bir pankart ile çadırlarda yer kalmadığını anlayabilirsiniz. Oktoberfest’te biradan sonra en önemli şey, müzik! Her çadırda bulunan bando takımı Alman yerel müziğinden popüler şarkılara kadar her şeyi çalabilir!

Oktoberfest’te Ne Giyilir, Ne Yenir-Ne İçilir?

Oktoberfest’i Oktoberfest yapan şüphesiz yerel kıyafetleri! Bu yerel kıyafetlerin genel ismi ”Trachten” olsa da, erkeklerin giydiği deri pantolona ”Lederhosen”, kadınların giydiği elbiseye ise ”Dirndl” ismi veriliyor… Festivale gitmeden önce dilerseniz kendiniz diktirebilir, dilerseniz Münih’ten alabilir ya da internetten sipariş verebilirsiniz! Özellikle beyaz bir bluz üzerine giyilen kalın askılı rengarenk ve pötikare elbiseler, kadınların gözdesi!

Oktoberfest’te tabi ki içilen başlıca içecek bira olsa da, şarap sunulan çadır da bulmanız mümkün. Biranın yanında ise ”Brezel” olarak tarif edilen ve hamurdan yapılan ve üzerine kaya tuzu serpilen atıştırmalıktan denemenizi tavsiye ediyoruz. Bunun yanında kızarmış tavuk, patates, beyaz sosis de denemeniz gerekenler arasında. Üzerinde şerefe, ”seni seviyorum, çok tatlısın” yazan Oktoberfest kurabiyeleri farklı boyları ve çeşitleriyle yine leziz atıştırmalıklar arasında!

Oktoberfest Dışında Ne Yapılır?

Oktoberfest özellikle akşam saatlerinde sona erdiği için gece eğlenceye devam etmek isteyenler için, Münih’te pek çok parti düzenlenmekte… Eğer Oktoberfest’teki alandan sıkılırsanız, Hofbrauhaus olarak adlandırılan eski birahanede, Bavyera müziğini dinleyebilirsiniz. Bunun dışında Almanya’nın en büyük üçüncü kenti ve Bavyera eyaletinin başkenti olan Münih’te pek çok yeri gezebilirsiniz. Alpler ve İsar Nehri arasında kurulan bu rüya şehirde, Marienplatz yani şehrin merkezini gezebilirsiniz. St Peters Kilisesi’nin dar merdivenlerini çıkarak, Münih manzarasını izlemenizi tavsiye ederiz. Maximillian Strasse’de ise lüks mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz. Galernezplatz ise, özellikle gençler ve öğrencilerin zaman geçirdiği kafeler ve barlarıyla ünlü! Ayrıca Münih’te Deutsches Museum’da Almanların bilgisayar, müzik, tıp, ziraat, gemi hatta roketlere kadar geniş bilgilerine hayran kalabilirsiniz. Ayrıca Münih’te Englischer Garten yani İngiliz Bahçeleri’nde şöyle bir yürüyüşe çıkmadan dönmeyin deriz!

Önemli Noktalar:

– Oktoberfest ne kadar bira festivali olsa da, çocuklarınızla gidebileceğiniz bir festivaldir. (Lunapark da cabası.)
– Bira içeceğiniz için her çadırın kendine ait lavabosu var… Uzun kuyruklar oluşsa da dert değil!
– Alkol kullanmak şart değil… Bu nedenle kola, meşrubat ya da alkolsüz bira da içebilirsiniz.
– Hediyelik eşya bakımında kurabiyeler ya da yerel kıyafetler önerebiliriz.
– Eşyanızı kaybederseniz, kayıp eşya ofisini bir tarayın deriz.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir