Selçuk’u Gezdiniz mi? Efes, Şirince ve Daha Fazlası…

Türkiye’de o kadar çok gezilecek yer var ki! İzmir’in Selçuk ilçesi de onlardan biri. Selçuk’ta Efes Antik Kenti, Şirince Köyü ve Pamucak Plajı tam gezilip görülmelik. Hem kültür turu hem de güzel bir tatil için seçenekleriniz arasına Selçuk’u mutlaka alın. Bu yerleri biraz tanımaya ne dersiniz?

Efes Antik Kenti, Selçuk’ta yer alan bir antik kenttir. Klasik Yunan dönemiyle anılsa da tarihi MÖ 6000 yılına, Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanır. İyonya’nın on iki şehrinden biri olan Efes, birçok ünlü filozofa ev sahipliği yapmış ve felsefenin beşiği olmuştur. Efes, Yunan göçünden sonra eski yerinden yeni yerine taşınmıştır. O zamanda inşa edilen ve Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı’ndan günümüze sadece bir sütun kalabilmiştir. Şehir ızgara plana göre inşa edildiği için bütün yollar birbirini dik keser. Bugün gezebileceğimiz Efes Helenistik dönemden kalmıştır. Efes’in Roma dönemi oldukça görkemlidir. Deniz kıyısında olan Efes, ticarette gelişir ama denizin taşınan topraklarla dolması ticarete sekte vurur. Daha sonra Efes saldırılara maruz kalır. 1330 yılında Aydınoğulları beyliğinin egemenliğine geçer. (İlçenin bugünkü adı da o dönemden kalmadır.)

Efes’in günümüze ulaşmış en etkileyici bölümlerinden bazıları muazzam Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, Mermer Cadde  ve Domitian Tapınağı’dır. Efes’in yakınlarında Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar Mağarası ve İsa Bey Camii’dir. Sıcak havalarda gezecekseniz Efes Antik Kenti’nin açık alan olduğunu unutmayın ve şapkanızı mutlaka yanınıza alın.

Selçuk ilçesinin keyifle ziyaret edilecek bir başka yeri de Şirince Köyü’dür. Şirince’nin bir özelliği, tarihi mimarisinin korunmuş olmasıdır. Şirince, 19 yüzyılda bir Rum kasabasıydı. Daha sonra mübadelelerle nüfusu değişti. Şirince’de sevimli bir köy ortamını birebir yaşama fırsatı elde edeceksiniz. Lezzetli meyvelerin yetiştirilmesinin yanı sıra aynı lezzetteki meyve şaraplarıyla da ünlüdür. Dükkanların önünde şaraplardan tadabilirsiniz. Şirince, 21 Aralık 2012’de Maya takvimindeki kıyamette ayakta kalacak yerlerden biri de ilan edilmişti.

Efes’in yakınlarında Aydın’a bağlı olan Pamucak, turizmin gelişen merkezlerinden. Pamucak Plajı sakin ortamı ve temiz deniziyle yeni tatil adresiniz olmaya aday.

Tatil.com İzmir otelleri ve Aydın otelleri, Efes Antik Kenti ve Şirince Köyü’nü rahatlıkla ziyaret etmenize olanak tanıyacak.

Selçuk, İzmir’e bağlı bir ilçedir diye bahsetmiştik. Güneydeki komşusuysa Aydın’ın tatil cenneti Kuşadası ilçesidir. Dolayısıyla, Kuşadası otelleri konaklamak için tercih edilirse Selçuk’u gezmeye engel değil. Kuşadası’na yolunuz düşerse Selçuk ilçesini es geçmeyin.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir