Seyyahart ile Söyleşi: Anahtar Kelimem İstemek

Hayali, dünyayı çizerek gezmek olan ve çizdiği bardaklara hayat veren gezginimiz Seyyahart bu haftaki röportaj konuğumuz. Kendisini ofisimizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Kalemimle dünya dedi ve bize hikayesini anlattı. Keyifli okumalar diliyoruz 🙂

Çizim yeteneğinizi nasıl fark ettiniz? Nereden geldi aklınıza bardaklara çizim yapmak?

İlk olarak 10 yaşında okulda katıldığım resim yarışmasında teşekkür belgesi kazandım. Böylece ailem ve hocalarım bu konuda yeteneğimi keşfetmeme yardımcı olmuş oldular. Çizimleri o dönemlerde düzenli değil de sadece yapmak istediğim zamanlarda yapıyordum. Şimdilerde bunu daha düzenli hale getirdim. Bardak fikri de arkadaşıma hediye düşünürken esprili ve manevi bir hediye arayışı sırasında ortaya çıktı. Starbucks’ı çok sevmesi karton bardağa çizim yapma fikrini aklıma getirdi. Arkadaşlarımın bu bardakları beğenmesiyle çizmeye devam ettim ve Seyyahart hikayesi de böylece başlamış oldu.

Gezmeye nasıl başladınız? Bardaklara çizim yapıp bunları satarak dünyayı gezme fikri nasıl oluştu?

Üniversite 1. sınıfın sonunda dil eğitimi için İngiltere’ye gitmek istedim. Ancak para kaynağı belirsiz gibi sebeplerden 2 kez reddedildim. O dönemde içimde artık bir yere gitme zamanı deyip annemden para istedim. Kamp ekipmanları alıp 3 ay boyunca Ege Bölgesi’nde gezdim. Okul açılınca da gezilerime hafta sonları devam ettim. Yaptığım bardakları diğer arkadaşlarıma hediye etmeye devam ettim. İçimdeki Avrupa’yı görme arzusu “artık bana bir şeyler yapmalısın” dediğinde sokaklara çıkma kararı aldım. 12 bardak ile sokağa çıktım ve Interrail ekibine bir mesaj attım onlar da Instagram’da duyuru yapınca bu durum bir anda bilinir hale geldi.

Yol, yolculuk, seyahat sizin için ne ifade ediyor? Hangi dürtü sizi yollara düşüyor?

Merak duygusu beni yollara düşürüyor. Sürekli kendimi yenilemeyi seviyorum. Bu yüzden otostopta çok şey öğrendim. Hiç tanımadığım hayatlara dokunuyor olmak bana hep yeni bir şeyler katıyor. 19 ülke 36 şehir gezdim şu zamana kadar. Gezilerimin maddiyatı ise hep bir  merak konusu. Maddiyatımın %80’ini bardakları satarak sağlıyorum. Geri kalanını da ailemin desteğiyle karşılıyorum. Beklenmedik rahatsızlıklarda onların desteğine ihtiyaç duyabiliyorum.

Kaleminize ve sanatınıza ilham veren şehirler hangileridir? Görmek istediğiniz şehir rotaları arasında nereler bulunuyor?

Venedik ve Norveç! Hiç şüphesiz gördüğümde en etkilendiklerimdi. Çünkü Norveç’in düzeni, yaşantısı, çevresi bambaşkaydı. Şehir planlaması efsane… Venedik’in ise suyun üzerine kurulu bir şehir olması beni en çok etkileyenlerin başında. Asıl görmek istediğim ülke Amerika ama şuan için ocakta Şili ve yazın Avustralya seyahat planlarım arasında.

Seyahate çıkarken çantanızda/bavulunuzda genelde neler oluyor? Yolculukta en çok ihtiyaç duyduğunuz eşyalar hangileri?

Seyahate çıkarken her zaman tercihim sırt çantası oluyor. Olmazsa olmazım tabii ki kalemlerim. Çizim yaptığım bardakları sponsor firma sayesinde yanımda taşıyorum. İnsanlar bunu duyunca genelde çok şaşırıyor. Zarar görmüyor mu gibi sorular alıyorum. Hem bardaklar oldukça dayanıklı hem de artık çantamda nasıl korunaklı taşırım iyice öğrendim.

Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyorsunuz? 1 bardak mama kampanyasıyla neler yaptınız? Önümüzdeki günlerde bizi bekleyen yeni sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Gezilerim için para kazanırken artık başklarına da faydam dokunsun istedim. Arkadaşlarımda bana bir mama projesi yapabileceğim önerisiyle gelince mantıklı buldum. Önce bardaklara çizimler yaptım. İnsanlar bana mama gönderdi, bende onlara çizdiğim bardakları.Böylelikle sonunda barınaktaki hayvanların karnını desteklerle bir nebze daha doyurmuş olduk. Şimdi ise aklımdaki proje LÖSEV! Çocuklarla çizimler yaparak manevi bir destek oluşturacağız. Aynı zamanda bu bardakları satarak maddi destek de sağlayacağız. Seyyahart insanlara ilham olsun istiyorum!

Gezmek için bahaneler üreten herkese aslında bu yaptığınızla örnek alınası bir ders veriyorsunuz. Gençlere, gezmek isteyenlere, içinde seyahat tutkusunu yaşayanlara nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?

Genelde tavsiyelerden kaçınsam da bu soruya vereceğim en iyi yanıt “istemek” olur. Bu konuda anahtar kelimem kesinlikle istemek diyebilirim. Bahaneleri ortadan kaldıran şeyin istemekten geçtiğine inanıyorum.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir