Sofya Rehberi

Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan bulvarları, camiden müzeye dönüşen yapıları, eski sarayda yer alan paha biçilmez koleksiyonları ve hatta konakladığınız otelin altında bulunan amfitiyatro kalıntıları… 7000 yıllık bir tarihe tanıklık eden Sofya, her adımda ziyaretçilerini şaşırtacak sürprizlerle dolu bir başkent! Peki, hemen yanı başımızda bulunan bu kentin sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıkmak için ne duruyoruz!

Sofya’da Nereler Gezilir?

St. George Kilisesi

Bulgaristan’ın en eski tarihi yapısı olma ünvanını taşıyan kilise, Roma İmparatorluğu’nun yadigarlarındandır. 4. yüzyılda inşa edildiği bilinen kilise Serdika antik kentinin kalıntılarıyla çevrili olup, Orta Çağ fresklerinin en iyi örneklerine ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeker.

Alexander Nevsky Katedrali

Sofya’nın simgesi haline gelen katedral, ihtişamıyla en büyük Ortodoks kiliseleri arasındadır. Neo – Bizans mimarisinin başarılı bir örneği olan altın kubbeli yapının, mağarayı anımsatan iç mekanı 5 bin kişiden fazlasını ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir. Yeraltı mezarında ise Meryem Ana ve bazı azizlerin resimlerinin bulunduğu geniş ve önemli bir koleksiyon sergilenmektedir.

Ulusal Arkeoloji Müzesi

Ve Türkler’den kalma bir eser, Ulusal Arkeoloji Müzesi… 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve o zamanlar görkemli bir cami olan yapı günümüzde, etkileyici Paleolitik dönem heykel ve antik Roma eserlerinin sergilendiği bir yerdir.

Ulusal Sanat Galerisi

Tarih ve sanata meraklı olanlar bu galeri sizler için! Ulusal Sanat Galerisi Sofya’nın, hatta Bulgaristan’ın sanat ve kültürde ne denli önemli olduğunu gösteren başlıca yerdir. Battenberg Meydanı’nda yer alan eski Kraliyet Sarayı içerisindeki galeride 50 binden fazla tarihi eser ve tüm dünyanın en önemli Orta Çağ eserleri sergilenmektedir.

Vitoşa Dağı

Hep tarihi yapı gezmek olmaz tabi, biraz da doğaya karışmak lazım! Şehir merkezinden kalkan otobüslerle 40 dakikalık bir yolculuktan sonra varacağınız Vitoşa Dağı taş nehirlerle, magmatik kayaçlarla, buzul taşlarla bezeli… Ve söylemeye gerek var mı bilinmez ama muhteşem manzaralara sahip!

Boyana Kilisesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Boyana Kilisesi 11. yüzyılda tapınak olarak tasarlanmış ve 13. yüzyılda kilise halini almıştır. Tamamı kırmızı tuğla ile örülen ve haç şeklini andıran kilise, özellikle iç dekorasyondaki muhafaza edilen freskleriyle ilgi çekiyor.

Sofya’da Ne Yenir?

Sofya’da, 7000 yıllık bir tarihi birikimin harman yeri olan Bulgar mutfağının en güzel lezzetlerini tadabilirsiniz. Neler mi bunlar? Yoğurt, sarımsak, salatalık, ekmek içi, dereotu ile hazırlanan soğuk çorba “tarator”, paça çorbası, arpa şehriyeli Plevne tavuğu, kavurma, köfte, pirinç pilavı üzerinde servis edilen Bulgar kebabı, balkabaklı börek “tikvenik”, bizim mücveri andıran “pritnisa”, cevizli külah tatlısı “funiyki” ve daha pek çoğu… Bunları tatmadan dönmemelisiniz!

Sofya’dan Ne Alınır?

Sofya’dan sevdiklerinize güzel hediyeler götürmek isterseniz, tercihinizi daha çok el işi ürünlerden yana kullanmanızı tavsiye ederiz. Kentin alışveriş kültürünün büyük bölümünü el işi süs eşyaları, antikalar ve çeşitli yerel müzik aletleri oluşturur. Kadınlar Pazarı’nda bu tip eşyalardan bolca bulabilirsiniz. Şehrin asıl alışveriş adresi olan Vitosha Bulvarı’na uğramayı da ihmal etmeyin!

Sofya’da Eğlence ve Gece Hayatı

“Gündüz Sofya sokaklarını arşınladım yorulmadım, bir de gece çıkalım.” derseniz sizleri oldukça renkli ve hareketli bir gece hayatının beklediğini müjdeleyelim… Neredeyse her eğlence anlayışına göre bir mekanın bulunduğu Sofya’da, gece hayatının kalbi Vitosha Bulvarı’nda atıyor. Burada bulunan casino, bar ve kafelerde eğlenebileceğiniz gibi, daha farklı konseptlere sahip olan gece kulüplerini de tercih edebilirsiniz.

Sofya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan düzenlenen direkt uçuşlar ile 1 saat 15 dakikada Sofya’ya ulaşabileceğiniz gibi karayolu yahut demiryolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul hareketli otobüs seferleri ile 7 – 8 saat sonra Sofya’ya ayak basmış olursunuz…

Sofya’da Nerede Kalınır?

Tabii ki tatil.com’un sunduğu pek çok destinasyon seçeneklerinden sadece biri olan Sofya otelleri ve Sofya Turları ile özgürsünüz!

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir