Yurt Dışı Hazırlıkları Başlasın

Düşündün, taşındın ve yurt dışına çıkmaya karar verdin. Hayırlı olsun. Daha önce yurt dışına çıkmadıysan ne yapacağını bilemiyor olabilirsin. Çoğu zaman bu listeler çok uzun ve teferruatlı olabilir. Angarya gibi görünen işlerin hepsinin senin ve başkalarının güvenliği için olduğu konusunda anlaşırsak işler nasıl kolaylaşacak bilemezsin. Burada tek yapman gereken biraz düzenli ve sabırlı olman. Hiç korktuğun gibi değil aslında.

Öncelik sıralaması gideceğin ülkenin prosedürlerine ve senin ne için gittiğine göre değişebilir. Ancak detayları senin belirleyeceğin bir liste ile 2-3 gün içerisinde tamamen hazır hale gelebilirsin. Hazırlıklara başlamadan önce kişisel bir kontrol yapmakta fayda var. Yurtdışı turlar ve yurtdışı tur fiyatlarını öğrenmek için Tatil.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.  Askerlik, vergi borcu, yurt dışı yasağı gibi bir problemin olmadığından emin ol. Sonrasında asıl hazırlıklara için rahat, başın dik başlayabilirsin:

-Pasaport meselesi: Çoğu ülke en az 6 ay geçerli bir pasaport istiyor. Pasaportunu yeni alacaksan buna özellikle dikkat etmende fayda var. Eğer mevcut pasaportunu kullanacaksan süreyi uzatmayı unutma. Pasaportla ilgili ihtiyacın olan olmayan tüm detayları buradan  öğrenebilirsin. Özellikle pasaport başvurusunda bulunurken gerekli belgeleri öncesinde toparlarsan işlemlerin hızla gerçekleştirilir, ummadığın kadar çabuk nur topu gibi bir defterin olur.

Vize işlemleri: Bu süreç ülkenin insafına kalmış olsa da yine diyoruz ki gerekli belgeler çok önemli. Bu işin şakası yok, konsoloslukta iyi bir insan olduğunu,  ülkene mutlaka geri döneceğini söylemen o kadar da fayda sağlamayacak. Eminiz ki mükemmel bir insansın ama gideceğin ülkenin vize başvurusunda hangi belgeleri istediğini öncede öğren ki onlar da emin olsunlar, sorun çıkartmasınlar. Sen de tekrar tekrar gidip bu resmi ortamda kasılmak zorunda kalma. Normal şartlarda bir gün içerisinde de sonuç alındığı oluyor. Bir kaç gün beklersen de umutsuzluğa kapılma hemen, özellikle bayram zamanları  yoğunluk oluyor. Sabır, sabır, sabır. İlk vize alışınsa biraz didiklemeleri normaldir.

*Aklında bulunsun, bazı ülkeler vize başvurusu için uçak ve konaklama rezervasyonunu görmek isteyebilir. Davetiye de gerekebilir. Ben daha vize almadan ne rezervasyonu deme, sonrasında değişiklik yapabilirsin nasıl olsa.

Araştırma safhası: Gideceğin ülkenin genel olarak iklimini, ulaşım seçeneklerini, özel yerlerini, para tuzaklarını (evet kazıklanmanı istemeyiz), püf noktalarını, kısacası öğrenebileceğin kadar detayını öğren. Eğer dilini bildiğin bir yere gidiyorsan işin oldukça kolay. Evrensel dil İngilizce, bir şekilde kendimi ifade ederim diyorsan da sana tavsiyemiz ne olur ne olmaz o ülkenin dilinde bir pratik konuşma kılavuzu alman. Bu kılavuzlar temel kalıpları içerdiği için herhangi bir yerde kullanabilirsin. Kendin okuyamasan bile gösterirsin, Tarzanca da olsa anlaşırsınız, güzel güzel oynarsınız. Aynı şekilde bir de para mevzusu var. Hangi para birimini kullandıklarını ve döviz ofislerinin yaygınlığını mutlaka öğrenmelisin. Ülkeye girerken üzerinde en fazla ne kadar para bulundurabileceğini de öğrenirsen iyi olur. Bazı ülkeler bu tarz kısıtlamalar getiriyor. Bir de kredi kartları var tabii. Global bir kartının bulunması senin yararına. Hatta hangi kartın ne tarz avantajları olduğunu da önceden bilirsen baya karlı bile çıkabilirsin. Mobil hattının da gideceğin ülkede çalışacağından emin ol. Arama ve aranmaya açık olmalı. En kötü ihtimalle geçici bir sim kart alma ihtimaline karşı ufak bir araştırma da yaparsan sonra şaşırıp kalmazsın. Son olarak gideceğin ülkeye göre bir ihtimal bazı aşılar yaptırman gerekebilir. Kendi iyiliğin için bunları da aradan çıkartırsan tatsız şeylerle karşılaşmazsın.

-Bavullar, bavullarımız: Geldik en sıkıntılı konuya. Bavula giriş 101 dersini aldıysan zaten genel olarak biliyorsun ne yapman gerektiğini. Eğer almadıysan da seni şöyle alalım.   Eğer uçak tercih edeceksen havayolu şirketinle iletişime geçerek maksimum kaç kg. götürebileceğini öğren deriz. Her ihtimale karşı bavuluna bir el çantası da koyarsan muhtemel bir kilo aşımında bazı eşyalarını el bagajına alarak ekstra ücret ödemekten kurtulabilirsin. Ne yazık ki hiç de ucuz değil bu ek kilo ücretleri. Orada çok alışveriş yapmayı planlıyorsan dönüşte de kilo sınırı olduğunu hatırlatalım. En azından bunun için ek bir bütçe ayırabilirsin belki.

Yanına bilgisayarını da alıyorsan güvenlik kontrollerinde çıkartman, hatta bazen çalıştırman gerekeceği aklında bulunsun. Buna göre kolay erişebileceğin bir yere koyarsın. Seyahat boyunca elektrikli cihazlarınla sorun yaşamak istemiyorsan gideceğin ülkenin prizlerine uygun bir ek alman gerekebilir. Bunu da listeye eklemeyi unutma deriz.

Bindik bir alamete:  Yolculuk günü geldi çattı, midende kelebekler. Yolculuğunun kaç saat süreceğini önceden öğrendiğini tahmin ediyoruz.  Buna uygun rahat bir kıyafet seçtiğini de… Unutma ki gideceğin yerde mevsim burayla aynı olmayabilir, buna hazırlıklı olmalısın. Evden çıkmadan önce suyu, elektriği, gazı kapattığına, kapıyı bacayı örttüğüne emin ol ki tatilin boyunca aklın evde kalmasın. Eğer mümkünse komşularından senin için posta kutunda birikenleri almalarını rica edebilirsin. Evin bir ışığını açık bırakmak da akıllıca olacaktır (aslında en iyisi bir kaç saat yanıp sönecek ayarlı bir lamba). Çöpleri attığına, çiçekleri suladığına ve kapıyı kitlediğine eminsen yola çıkma vaktidir.

Yurt dışı uçuşları için 2 saat öncesinden havalimanında olman bekleniyor ancak yoğun dönemlerde gel sen bunu 3 yap, ne strese gir ne de o kalabalıkla uğraş. İlk işin check-in yapmak olsun.  Biraz boylu posluysan acil çıkış kapılarının sırası ya da koridor kenarı senin için daha konforlu olur. Aynı şekilde en ön sıra da nispeten geniştir, yayıla yayıla gidersin.  Yolculukta tercih ettiğin özel bir yemek varsa bunu havayolu şirketine önceden iletirsen sana hazırlayacaklardır. Özellikle vejetaryen yolcular buna dikkat etmeliler zira uzun yolculuklarda açlıktan bayılmanı istemeyiz.  Yanına bir kaç tane sakız alırsan kulaklarının tıkanmasını da önleyebilirsin. Eğer midene güvenmiyorsan doktorundan senin için bir bulantı ilacı yazmasını rica edebilirsin. Bazı yolcuların hafif uyku ilaçları aldığı da oluyor. Özellikle uçuş korkusuna sahipsen böyle bir çözüm yoluna gidebilirsin. Doğu – Batı ekseninde seyahat edeceksen jet-lag olma olasılığın var. Özellikle doğuya doğru uçuşlarda daha sık görülür. Hafif yiyecekler ve uyku düzenini oturtarak üstesinden gelmeye çalışabilirsin.

Freeshop cenneti: Yurtdışına çıkanların kendini tavuk ambarında zannetiği ilk durak havalimanları içerisinde yer alan vergisiz mağazalar. Alkolden sigaraya, parfümden kozmetik ürünlerine kadar pek çok şeyi buradan ucuza alabilirsin. Hevesini kırmak gibi olmasın ancak bazı ülkelerin bu konuda kısıtlamaları mevcut. Kaç litre içki ile döneceğini önceden araştırmalısın mesela. Bazı yerlerde bu sınır 1 litre bile olabiliyor. Ayrıca dönüşte tekrar uğrayabileceğin için giderken bir ton şey alıp yanında yük etmene gerek yok.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir