72 Saatte Yunanistan Turu: Dedeağaç-İskeçe-Gümilcine-Kavala
Uzun bir tatile çıkıyorduk; rota çeşitli, ilk durak ise Yunanistan’dı… Cumartesi sabah çıktığımız turumuzu iki hafta sonra pazar gece yorucu bir tempo ile tamamlayarak eve vardık.
Bu kadar kısa sürede bu kadar yer görmek için araba şarttı. “Hani sen Velespitli Gezgin’din?” diyenlere ise merak etmeyin bisikletler arabanın üstündeydi ve nereye gittiysek pedalladık.
Yunanistan’ın sınırımıza yakın bölgelerinde en popüler yerler Alexandroupoli/Dedeağaç, Kavala, Thasos, Asprovalta ve Selanik. Bahsettiğimiz bu noktaların hepsine gidemedik ancak büyük çoğunluğu için gezilecek yerleri size detaylı şekilde anlatacağız. Bu yazıda Kavala’da gezilecek yerleri ve gezi tecrübelerimizi detaylıca anlatacağız.
1. SU KEMERİ
Kavala su kemerleri, ilk olarak Romalılar tarafindan inşaa edilmiş, en yükseği 52 metre olan değişik boyutlarda 60 kemerden oluşmaktadır ve 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden inşaa edilmiştir. Raporlara göre su kemerlerinin nihai alıcısının kale olduğu belirtiliyor. Başlangıçta su, Bizans surlarına yerleştirilmiş, toprak borulardan geçerek, Panagia yerleşim birimi tepesinin eteklerine kadar ulaşırmış. Suyun daha yükseklere çıkabilmesi için teknik bilginin olmadığı dönemlerde, bölge sakinleri suyu bu noktadan tedarik ederlermiş. Kanuni Sultan Süleyman’ın yeniden inşaa ettirdiği su kemerleri bu sorunu çözmüş ve su kalenin en yüksek kısımlarına kadar erişebilmiş. Suyun yeterliliğinin kanıtının da meydanlara yerleştirilmiş çeşmeler olduğu belirtilir.
2. PANAGIA
Şehirde ilk keşfedilmesi gereken yerlerin başında Panagia adı verilen eski şehir gelmektedir. Burayı gezmeden önce rahat bir spor ayakkabı giymenizde fayda var. Zira bol yokuşlu ama görsel ziyafet çekeceğiniz bir yolculuk sizi bekliyor.
Eski şehre doğru giderken karşınıza çıkan klişe ise 1530 yılında İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bir cami. Ancak 1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş ve kiliseye çevrilmiş.
3. KAVALALI MEHMET ALİ PAŞA’NIN EVİ
Eski Kavala kentinin merkezinde son Mısır hanedanının kurucusu Mısırlı Mehmet Ali Paşa’nın doğduğu ev günümüze kadar korunmuş olarak yer almaktadır. Konak 1720 yılında inşa edilmiş olup, Makedonya mimarisi örneği olan bu güzel ev, Mısır Devletinin vakıf malı olarak kayıtlara geçmiş durumdadır. Mehmet Ali Paşa konağı zemin ve birinci kat olan iki bölümden oluşur.
Yunanlılar tarafından Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Paşa, şehirde büstü dikilecek kadar seviliyor. Bunun başlıca nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başkaldırıp kendi hanedanını kurması.
Not: Pazartesi hariç hafta içi her gün: 10:00 – 14:00, Tam bilet: 2,00 € | Eğitim gezileri: öğrenciler: 1,00 €
4. İMARET
8 kubbeli tipik bir Osmanlı yapısı olan İmaret içerisinde 2 medrese, 2 mescit ve bir imaret yani düşkünler evinin olduğu bir yapı.
Osmanlı zamanında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından medrese ve aşevi olarak kullanılan İmaret; Mısır Hükümeti tarafından alınmış ve şu an Kavalalı bir iş adamı tarafından oldukça lüks bir hotel olarak işletilmektedir. İmaret’in içini gezmenize pek izin verilmiyor, bu yüzden dışarıdan birkaç fotoğraflar bu kısmı geçip gezimize devam ediyoruz.
Tepeye doğru çıktıkça ise muhteşem manzaralar eşliğinde harika kafeler sizleri karşılıyor.
5. TÜTÜN MÜZESİ
Müze hem doğu tütünlerinin ticari yolculuğunu hem de Kavala ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nin ortak tarihini yansıtan bir teknoloji müzesidir.
Müzede tütünün köylüler tarafından ekiminden tutun, işlenmesine, sergi numunelerinden, tütünün ticaretine ve tütün tüccarlarına dolasıyla sınıf mücadelesine kadar sigara endüstrisine dair her türlü içeriği bünyesinde barındırıyor. Unutulmaya yüz tutan klasik tütün tekniği ise tüm Avrupa’da sadece bu müzede varlığını sürdürebilmektedir.
Giriş: ücretsiz.
6. KAVALA KALESİ/BİZANS KALESİ
Nefes kesici manzarasıyla meşhur kale, Kavala kentinin en geleneksel mahallesinin, Panagia Yarımadası veya Eski Kent’in tepe noktasında bulunmaktadır.
Her yıl binlerce ziyaretçiyi bölgeye çekmekte ve bölgenin en önemli tarihi eserlerinden birini teşkil etmektedir.
Bugüne kadar iyi durumda kalmış olması ve “sırlarla” dolu ilginç köşelere sahip olmasıyla tüm dünyadan tarihçilerin, arkeologların, mimarların, öğrencilerin dikkatini çekmektedir.
Her yaştan Yunan, yabancı ve Kavalalı, geçmişe yolculuk etmek, mükemmel manzaranın tadını çıkarmak, kalenin açık hava tiyatrosunda tiyatro oyunları, konserler, çocuk gösterileri izlemek ve kalenin geri kalan bölümlerinde misafir edilen resim ve fotoğraf sergilerini görmek için kaleyi ziyaret etmektedir.
Ulaşım belirli bir noktaya kadar araçla yapılabiliyor; fakat yaya olarak eski kentin güzelliğinin tadına varabilirsiniz.
7. YENİ ŞEHİR
Kavala’da Eski Şehri gezdikten sonra sahile doğru gidip Yeni Şehri de gezebilirsiniz. Yukarıdan gördüğünüz denize çok daha yakından bakabilirsiniz. Ayrıca gece vakti neredeyse adım başı olan kafeler oldukça hareketli oluyor, neredeyse tüm Kavala sahile iniyor. Yunan Frappesi burada da önerimiz, ama demleme Türk çayı da bulabilirsiniz?
8. KAVALA PLAJLARI
Dedeağaç civarında olduğu gibi burada da harika plajlar var. Şehir içindeki plajlardan çok Kalamitsa, Amolfi ve Keramoti plajlarını deneyebilirsiniz. Buralarda da şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor. Bu kadar hizmete sizden bir şey içmeniz veya yemeniz bekleniyor.
Kavala’ yı daha yakından tanımak için; Kavala Gezi Rehberi!
Velespitli Gezgin‘in tatil maceralarına ortak olmak için takipte kalın.