Adana Otelleri

Adana Hakkında Genel Bilgiler

Adana Seyhan Nehri

Adanos, Uru Adaniya ya da bildiğiniz adıyla Adana.Eski çağlardan beri onlarca farklı isimle anılmış bu toprakların günümüzde bir kültür hazinesi sayılması tesadüf değil.Mitolojik Yunan kabilelerinden tutun da Hitit Uygarlığı’na kadar kimlerin adı geçmiyor ki Adana’nın derinlerine indikçe.Bölgede bulunan kalıntıların desteklediği bir efsaneye göre fırtına tanrısı Adad’ın bereketli yağmurlarına ithafen Uru Adaniya ismi verilmiştir bölgeye.Günümüze kadar pek çok kez değişikliğe uğrayarak en son 1865 yılında kayıtlara Adana olarak geçerek tescillenmiş.

Yaklaşık 3.000 yıllık tarihe sahip olan Adana, bölgenin en eski şehri olarak kabul edilmekte.Hititlilerin kurduğu bu şehir Asurlular, Faslılar, Ermeniler, Araplar gibi pek çok milletten insana ev sahipliği yapmıştır.Zamanla ticaretin kilit noktası haline gelen kent I. Dünya Savaşı’nda Fransız işgali altında kalmış; yakın tarihte de jeopolitik konumu sebebiyle İncirlik beldesi NATO’nun Hava Üssü olmuştur.

Adana  en geniş delta ovası olan Çukurova’ya yayılmış, Türkiye’nin en büyük 5. kenti.14.256 km² alana sahip şehrin nüfusu Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı verilerine göre 2.085.225.Akdeniz Bölgesi’nin kuzeydoğu kenarında bulunan Adana, Toros Dağları’nın güneyinde Seyhan nehri üzerinde kurulu. Bu tarıma elverişli düz ve bereketli topraklar yıllar içerisinde gösterdiği gelişim ile günümüzde Adana’nın tarım ve ticaret merkezi olarak anılmasını sağlamıştır.

Seyhan Barajı’nın iki koldan suladığı şehir tipik Akdeniz ikliminin etkisi altında.Kışları ılık geçer, yağış gözlenir, yazlar ise oldukça sıcak ve kuraktır. Kış sıcaklıkları 13 °-15 ° C, yaz sıcaklıkları ise 34 °- 46 ° C ‘ arasında seyreder.

 

Ulaşım

Adana her açıdan olduğu gibi ulaşım konusunda da oldukça gelişmiştir.Adana’ya şehir dışından deniz, hava, kara ve demiryolu ile ulaşılabilir. >> Adana Otelleri

Şehrin uluslararası petrol ve yük taşımacılığında kullanılmakta olan iki büyük limanı vardır.Bunun yanı sıra Ceyhan ilçesine Dünyanın sayılı büyük limanlarından birinin inşaası söz konusu şu günlerde.

Havayolu ile ulaşım imkanları da oldukça geniş.Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan yurtiçinde pek ilimize ve yurtdışında KKTC ve Almanya’ya direkt seferler düzenlenmektedir.Yolcu taşımacılığı sıralamasında ilk 10 içerisinde yer alan havalimanı şehir merkezine yalnızca 3.5 km uzaklıkta.Taksi ve toplu taşıma ile kolayca ulaşımın sağlandığı havalimanı aynı zamanda Mersin ve Osmaniye gibi çevre illere de hizmet vermekte.Havalimanının tek olumsuz özelliği ise kapalı otoparkının bulunmaması.

Adana

 

İlk olarak 1886 yılında İngilizler tarafından kurulan demiryolu ağı şu an özellikle Mersin olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına hesaplı ve konforlu ulaşım imkanı vermektedir.

Adana’da karayolu ile ulaşmak isterseniz otobüs veya şahsi aracınız ile D-400 otoyolu veya TEM üzerinden rahatça seyahat edebilirsiniz.Pek çok otobüs firmasının ulaşım sağladığı Adana Terminali’nin şehir merkezine uzaklığı 5 kilometre.Dış bağlantılar başlığı altında havalimanı, tren garı ve  otobüs terminalinin irtibat numaraları vardır.

Adana’da şehir içi ulaşım Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı otobüsler, dolmuşlar  ve metro ile sağlanmakta olup buna alternatif olarak taksiler günün her saati size hizmet etmeye hazırlar.Seyhan Nehri üzerinden ulaşım sağlayacak deniz otobüsleri ve şehir içi teleferik kurulumu ise henüz proje aşamasında.

Kültür & Sanat ve Modern Yaşam

Adana sahip olduğu stratejik önem sayesinde zaman içerisinde pek çok imparatorluğun gözdesi olmuş ve Adana’ya her misafirinden çok kıymetli ve sanatsal yadigarlar miras kalmıştır. Malesef pek çok nadide parça zaman içerisinde ilgisizlik ve bilinçsiz bakımlar yüzünden orijinalitesini yitirmiş ve bazıları tarihin tozlu sayfalarına gömülmüş ancak günümüze kadar varlığını bozulmadan sürdürebilmiş eserler eşsiz ve görülmeye değer.Şüphesiz ki Adana’nın mimari açıdan en büyük kaybı Adana Kalesi’dir.

Pek çok güzelliği bir arada bulunduran şehirde tarihi yapılar ve doğal güzellikler modern bir sanayi şehri olan Adana’ya kendine has havasını katmaktadır.Şehir merkezinde Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Ulu Cami, Adana Bedesteni, Büyük Saat, Taşköprü gibi yapılar mutlaka görülmeli.Merkezden biraz uzaklaştıkça etrafınızı mutlaka uğranması gereken hepsi birbirinden güzel milli parklar, göller, antik kentler ve yaylaların sardığını farkedeceksiniz.

Adana Otelleri

Adana’da çok eski yıllardan beri sanat severlere hizmet vermekte olan şehir ve devlet tiyatrolarının yanı sıra kentteki en önemli kurumlardan biri, 1992 yılında kurulmuş ve düzenli olarak konserler düzenleyen Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’dır.

Ülkemizin en önemli kültür&sanat etkinliklerinden biri olan Altın Koza Film Festivali, Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü tarafından 1969 yılından beri düzenlenmektedir.Yıllar içerisinde festival sadece Türkiye değil, dünya çapında bilinir hale geldi.Her yıl dünyaca ünlü sinema sanatçıları ve tüm sinema severler festival zamanı Adana’ya gelerek festivale katılmaktalar.

Adana, sanat severlere olduğu kadar eğlence severlere de hitap eden bir şehir.Yaz kış aktif olan mekanlarda hem dinlenebilir hem de Adana’nın keyfini çıkartabilirsiniz.Büyük alışveriş merkezlerinde alışveriş yapıp şehrin dört bir yanındaki cafelerde hem Adana mutfağından tatlar deneyip hem de nehir manzarasına karşı zaman geçirebilirsiniz.Hareketli ve nezih gece hayatı arayanlar için ocakbaşı meyhaneleri, barlar ve özellikle Seyhan Gölü etrafına konumlanmış popüler gece kulüpleri oldukça iyi bir seçenek.

 

Yeme-İçme & Geleneksel Tatlar

 

Adana, Akdeniz ve Türk Mutfağı’nı sevenler için tam bir cennet.Geleneksel Türk  Mutfağı’nın önemli tatlarının kaynağının burası olduğunu söyleyebiliriz.Akdeniz Mutfağı’nın incisi zeytinyağı ile çeşitli yeşillikler acı, ekşi ve özellikle et ile harmanlanır Adana’da.Yemeklerde genel olarak bulgur, un, et, sebze, baharatlar, yoğurt ve çökelek kullanılmakta olup en ünlü yemeği şüphesiz ki Adana Kebap’tır.Çeşitli baharatlar ile hazırlanan et lavaş ve közlenmiş sebzeler ve yeşillikler ile servis edilir.Yanında mutlaka denemeniz gereken içecek ise kesinlikle şalgam suyu.Turpgiller ailesinin bir üyesi olan şalgam ile üretilen bu içecek Çukurova’ya özgüdür, ayrıca çok lezzetli ve faydalıdır.Acılı ve acısız olabilir.

Adana Kebap

 

Analı Kızlı, Yüksük, Mahluta çorbaları; Cartlak Kebabı, İçli Köfte, Çiğ Köfte, Humus, Sıkma, Şırdan ve Mumbar da yine Adana’ya özgü denemeniz gereken geleneksel tatlardan.Bici Bici ve Karsambaç ise özellikle yaz aylarında tüketilen en bilindik iki tatlısıdır Adana’nın.Buz, çeşitli malzemeler ve tatlandırıcılar ile hazırlanmış bu lezzetleri şehrin her yerinde, hatta bazen sokak satıcılarında bile bulabilirsiniz.

 

Olmazsa Olmaz

 

Adana’ya kadar gitmişken kent merkezindeki müzeler ve Atatürk Evi mutlaka görülmelidir.Özellikle Tepebağ ve Kayalıbağ mahallelerinde kalmış geleneksel Adana (Tepebağ) evleri ile  merkez dışındaki Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri ile Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetleri de mutlaka görmeniz gerekenler arasında.

Adana Mutfağı’nın gözdeleri Adana Kebap, şalgam ve aşlama; arkasından Bici ve halka tatlı mutlaka denemeniz gereken tatlar.

Eğer tarihleri denk getirebilirseniz Altın Koza Film Festivali hayatınız boyunca katılabileceğiniz sayılı etkinliklerden biri olabilir.

Adana’da pek çok eski çarşı bulunmaktadır.Yolunuz düşerse bu çarşıları gezip Karatepe Kilimleri gibi Adana’ya özgü eşyalar satın alabilirsiniz.

Seyhan Nehri’nde sandal ile turlayıp eşsiz manzarayı izleyebilir, yine nehrin çevresinde bulunan mekanların tadını çıkartabilirsiniz.

Adana’da pek çok büyük ve güzel park bulunmaktadır.Seyhan Nehri’nin batısında yer alan Merkez Park ülkemizdeki en büyük parktır.Ayrıca Yeni Adana’da bulunan Hayal Park, spor kompleksi ve spa merkezi ile misafirlerine hizmet vermektedir.

 

Dış Bağlantılar

İhtiyacınız olabilecek çeşitli kurumların telefon numaralarını ve web sitelerini aşağıda bulabilirsiniz.

ABD Konsolosluğu: 0322 346 62 62
Almanya Fahri Konsolosluğu: 0322 453 67 43
KKTC Fahri Konsolosluğu: 0322 457 29 07
Adana Valiliği: 0322 458 83 70                                                                    www.adana.gov.tr/
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0322 458 84 28                    www.adanakultur.gov.tr/
Şakirağa Havalimanı Danışma: 0322 436 92 14                                    www.adanahavaalani.com/
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü: 0322 453 90 58                                    www.adana-gsim.gov.tr/
İl Sağlık Müdürlüğü: 0322 458 84 06                                                        www.adanasm.gov.tr/
İl Emniyet Müdürlüğü: 0322 435 69 22                                                   www.adana.pol.tr/
İl Jandarma: 0322 323 32 73

 

Merkez Otogar: 0322 428 20 47
Balcalı Hastanesi: 0322 338 60 60
Numune Hastanesi:0322 226 03 31
İtfaiye Müdürlüğü: 0322 328 44 09 – 29

 

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı