Arkeoloji Tutkunlarının Görmesi Gereken 6 Destinasyon
Arkeoloji severlerin bayılacağı bir yazıyla karşınızdayız. Türkiye’nin her bir yanından tarihi eserler çıktığını düşünürsek tam bir arkeoloji cenneti olduğunu da söyleyebiliriz. Ülkemizin en doğusundan en batısına kadar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması arkeolojiye elverişli olmasının ilk nedenlerinden birisi. Saymakla bitiremeyeceğimiz noktalardan 6 tanesini derledik. Tatil planlarınızda bu sene tarih kokan parçalar eklemek varsa bu yazımız size ışık tutacak. Keyifli okumalar. :)
1.Göbeklitepe/Şanlıurfa
Dünya tarihinde keşfedilmiş ilk tapınak: Göbeklitepe. İnanç turizminde büyük öneme sahip olan Şanlıurfa’daki bu yerin yapılış tarihinin günümüzden 12.000 yıl önceye dayandığına inanılmaktadır. Her bir parçasında tarihin kokusunu duyacağınız bölge Şanlıurfa şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunmakta. Taş devrinden kalmış 20 adet tapınağın sadece 6 tanesi gün yüzüne çıkarılmış. Tarihin derinliklerinde çıkacağınız yolculuğun ilk adresi Göbeklitepe olmalı.
2.Zeugma/Gaziantep

Medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan başka bir eşik: Gaziantep. Son dönemlerde Zeugma Antik Kenti’ni burada gün yüzüne çıkartılan Çingene Kızı mozaiğiyle tanıyoruz. Köprü geçit anlamına gelen yer Gaziantep ilinin Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta yer almakta. Burada çıkarılan eserler şuan Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Kültür mozaikleri şehri Gaziantep’i daha yakından tanımak tarihin derinliklerine dalmak isterseniz Zeugma sizi bekliyor!
3.Side/Antalya
Antik Kent deyince akla ilk gelen yerlerden biri tabii ki de Side. Amfi Tiyatro, Side Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Aspendos Köprüsü, Vespasianus Anıtı bunlardan sadece birkaçı. Tarihinin Hitit’lere kadar dayandığı öngörülen Side, bolluk ve bereketin simgesi “Nar” anlamına gelmektedir. Lidyalılardan, Romalılara; Perslerden, İskender’e kadar birçok milletin hakimiyeti altına girmiş olan Side, bu kültürlerin hepsinden parçalar barındırmaktadır. Antalya’nın deniz, kum ve güneşinin yanında bu tarihi mekanları gezmenin tadını doyasıya çıkartın!
4.Troya/Çanakkale
Kitaplara, filmlere konu olmuş efsanevi bir destan: Truva. Hayatınız boyunca bir kere dahi olsa ismini duymuş olduğunuzu tahmin ediyoruz! Hiçbir şey tarihi yerinde gezip görmek gibi olmadığını belirtmek isteriz. Homeros’un İlyada Destanı’nda yer verdiği filmlere konu olan Truva Savaşı, Kaz Dağı eteklerinde geçmektedir. Okuduklarını ve izlediklerini, gerçekliğiyle bütünleştirmek için kaçırılmaz bir fırsat.
5.Nemrut Dağı/Adıyaman
Batı ve doğu uygarlığının köprüsü… Yunan ve Pers tanrılarının heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı Adıyaman’ın Kahta ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Bu tarihi dokunun gizemi hakkında çözülmeyen noktalar hala var olsa da Kommagene Uygarlığı’na ait olduğu düşünülmektedir. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bölge meraklılarını yerinde görmeye bekliyor.
6.Efes/İzmir
Tarihi Cilalı Taş Devri’ne uzanan geçmişin en önemli olaylarına tanıklık etmiş harabeler. Bulunduğu bölgede birçok tarihi esere ev sahipliği yapması ve genelinin günümüze ulaşmış olması arkeoloji tutkunları için kaçınılmaz bir fırsat. Bunların başlıcaları; Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Yedi Uyurlar diğer bir adıyla Ashab-ı Kehf.
Sizler de tarihin derinliklerinde kaybolmaktan zevk alıyorsanız yukarıda bahsettiğimiz destinasyonlar ve bu gibi birçok yer barındıran ülkemiz size cenneti vaad ediyor.