Yaşamayı yaşamak istiyorum, demiştim,
Neylersin ki bu damda bu dem
Ayaklarımla uyaklarımda zincir
Böyle topal koşmalarla geçiyor günlerim,
Oysa –medhetmek gibi olmasın kendimi ama –
Yaşamım benim en güzel şiirim.
Can Yücel’in “Mekanım Datça Olsun” diyecek kadar sevdiği, adına şiirler yazdığı doğallığın yaşanılası adresi Datça. Sizin için Datça’nın nasıl vazgeçilmeziniz olur sorusunu detaylı cevaplayalım dedik. O halde buyurun yazımıza başlayalım.
Usta şair Can Yücel, sevgili eşi Güler Hanım ile Datça’dan o kadar etkilenirler ki hayatlarına Eski Datça’da devam etmeye karar verirler. Datça’nın şiir yazdırtacak sokakları, bükleri, denizi, yeşili, begonvilleri, zeytinlikleri, sessizliğin başkenti oluşu mu etkisi altına almıştır usta şairi bilinmez. Yapabileceğiniz o kadar çok şey varken bu sahil kasabasında aslında “yaşadığınızı” hissedebiliyorsunuz.
Eski Datça’ya gittiğinizde Arnavut kaldırımlı Can Yücel Sokak’da yürüyüp Can Yücel Evi’ne ulaşıyorsunuz. Eşi Güler Hanım’ın hala bu evde yaşamakta olduğunu sadece 12 Ağustos günü sevenlerinin ziyaretine kapılarının açıldığını belirtelim. Can Yücel Sokak’da yürümek, begonvillerle bezenmiş kapılarında fotoğraflar çekilmek, Can Yücel dizelerini okumak sizi edebiyata daha yakın hissettirecek.
Eski Datça’nın girişinde sizi karşılayan köy kahvesinde zamanında ustanın şiirlerini yazıp, sakinliği yaşadığı, dostlarıyla sohbet ettiğini düşündüğünüzde soluklanmak isteyeceğiniz ilk yer olacak. Datça’yı yaşamaya, köy kahvesinde kendinize söylediğiniz orta şekerli bir kahveyle başlayın. Defteriniz kaleminiz yanınızda daima bulunsun, gelen ilham perisini kaçırmak istemezsiniz. 🙂
Edebiyata, sanata, tarihe olan ilginizi tatille özdeşleştirmek istediğinizde Datça bulunmaz bir yer adeta. Ege ve Akdeniz’in birleştiği Knidos Antik Kenti’nde tarihi dokuya eşlik edin. Güneş’in en güzel battığı bu manzara ayrılmaya kıyamayacağınız, anda kalmayı başardığınız nadide yerlerden olacak.Datça, zamanı yakalamaya çalışmadığınız hep anda kalmayı başarabileceğiniz bir yer aslında. Acelesi olanların tercih etmemesinin bir sebebi de adeta sessizliğin, sakinliğin başkenti olmasıdır.
Datça‘da yapabileceklerinizin sınırı yok gibi, rüzgar sörfü de bunlardan biri. Reşadiye mevkiinde son yıllarda sörfe meraklı birçok kişiyi cezbetmiştir. Üstelik yeni başlayanlar için de sörf okulları hizmet vermeye başlamıştır. Kelimelerin kifayetsiz kalacağı Palamutbükü’nde yüzmek, tekne turlarıyla keşfedilmeyi bekleyen koylarda serinlemek yapabileceklerinizde sınır tanımıyor.
Bal, badem, balık (3B) bölgenin meşhur lezzetleri. Datça’nın yerli lezzeti bal badem ikilisi enerjinizi yenilemek, şifa bulmak istediğinizde kesinlikle almanız gerekenler arasında. Bir de mükkemmel balık restoranları var ki sormayın gitsin. Akşam güneşin batışını izleyip, balığınızın, mezelerinizin tadını çıkarırken, fonda çalan bir şarkı sevdiğiniz filmin en sevdiğiniz sahnesinde başroldeymişsiniz gibi hissettirecek.
Can Yücel’in Datça’sını yaşamak, sanata, spora doymak istediğinizde tatil.com yanınızda. Kalabalıktan arınmış, sezonun en güzel zamanını yaşayacağınız Eylül fırsatlarını değerlendirin.