Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Eski çağlarda Dardanel ve Hellespontos olarak da anılan Çanakkale, kendi adını taşıyan boğaz ile ikiye bölünmüş bir şehirdir. En büyük iki adamız olan Gökçeada ve Bozcaada Çanakkale’ye bağlıdır. Hem Asya hem de Avrupa kıtalarında toprağı bulunan şehrin tarihi önemi de büyük. Karadeniz ile sıcak denizleri bağlayan iki boğazdan biri olması Çanakkale’yi jeopolitik açıdan önemli kılar.
Günümüzde hala Troya izleri taşıyan şehirde zaman içerisinde Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar hakimiyet kurmuşlardır. Kurulan tershaneler ile önemi iyice artan Çanakkale I. Dünya Savaşı’nın en kritik cephelerinden biri olmuştur. Önceleri merkezinin Biga olması sebebiyle bu isimle anılan şehir Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, şehrin kendine has sanatı çanakçılık ile başarıda payı olan Kale-i Sultaniye’nin harmanlanmasıyla oluşmuş Çanakkale ismi kullanılmaya başlanmıştır.
Genel olarak dağ ve tepelerin arasında konuşlanmış ovaların görüldüğü coğrafyada düzensiz akarsular görülür. Tarıma herhangi bir katkısı bulunmayan bu akarsular genellikle Kazdağı kaynaklıdır. Yarısından fazlası ormanlarla kaplı ilin kalan toprakları tarıma elverişlidir. Geçiş iklimi hakimdir, her daim rüzgarlıdır. Akdeniz ikliminin etkisi de görülmesine rağmen kışın sıcaklık düşer. Nem %70 civarında seyreder. Yazın kurak bir iklim görülmesine rağmen kışın yağmur şeklinde yağış görülür, kar ise oldukça seyrektir.
Ulaşım
Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı ile havayolu ulaşımının da sağlandığı şehre kara ve deniz yolu ile de ulaşmak mümkün. Tüm köylerine ulaşımın asfalt yollarla sağlandığı şehirde merkeze yalnızca bir kaç km uzaklıkta bulunan otogardan yurt çapına otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Deniz yolu ulaşımı oldukça sık kullanılır. Şehrin pek çok noktasından feribot ve deniz otobüsleri ile ulaşım sağlanır. Feribot seferleri Çanakkale-Eceabat, Gelibolu-Lapseki, Bozcaada-Odunluk, Çanakkale-Gökçeada ve Kabatepe-Gökçeada arasında mevcuttur. >> Çanakkale Otelleri
Yeme-İçme
Çanakkale mutfağı tanıdık tatlarla dolu. Tarhana çorbası, yoğurt çorbası, sütlü çorba en bilindikleri. Kuzu kapama, bakla keşkeği, oğlak çevirme, tumbi, peynirli patlıcan, tavuklu mantı, turp otu salatası denemeniz gereken yöresel yemekler. Kaçamak ve şelame de hamur işi kızartmalara örnek.
Çanakkale deniz ürünleri açısından oldukça zengin. Her türlü balığın en tazesini bulabilirsiniz. Lakerda bulursanız tatmadan dönmeyin.
Yöre peynirleri ile ünlü. Bu ün tatlılara da yansımış. Peynir helvası ve Biga peynir tatlısı başka yerde bulamayacağınız türden yiyecekler. Komposto ve hoşaflar ile ahlat suyu da Çanakkale’ye özgü tatlı içeceklerden. Denemenizi tavsiye ederiz.
Dış Bağlantılar
Valilik:0286 217 10 92
Belediye Başkanlığı:0286 217 10 79
Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü:0286 212 03 06
Emniyet Müdürlüğü:0286 217 52 60
Arkeoloji Müzesi:0286 217 32 52
Meteoroloji Müdürlüğü:0286 217 10 44
TDİ Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğü:0286 217 18 15
Otogar : 0286 217 10 79 / 5109 – 1248
Liman : 0286 814 12 63
1 Comment