Çocuklarım Olmadan Asla

Sen de tatile giderken çocuklarını ya da kedini köpeğini arkanda bırakamayanlardan mısın? Anlıyoruz seni sıkıntı yok. Sadece abartmamanı diliyoruz. Sana elimizden geldiğince yardımcı olacağız ama ne yazık ki o balıkları yanına alamazsın, hayır…

Çocuklu aileler ve hayvan sahipleri olarak iki ayrı başlıkta ne yapman gerektiğini kısaca anlatmaya çalıştık. Böylelikle önceden bu konularda tecrüben yoksa, ya da bir şeyler yolunda gitmediyse sana yol göstermiş oluruz.

Çoluk çocukla tatil

 Bu bebeğinle ilk tatilin olabilir, harika geçeceğine şüphemiz yok. Sadece burada süper ebeveyn olarak önceden düşünmen gereken bir kaç detay var. Öncelikle ufaklığı seyahat öncesi genel bir kontrolden geçirmek kuluçka döneminde olan herhangi bir rahatsızlığı önceden bilmek adına yararlı olacaktır. Bu doktor ziyareti sırasında mide bulantısını önleyecek bir kaç tüyo ya da hafif bir ilaç da alabilirsin.

Çocuğun okuma yazma biliyorsa ilgisini çekecek bir kitap iş görecektir. Yaşına göre oyuncaklardan oluşan bir çanta hazırlarsan sıkılmasını da önleyebilirsin. Ayrıca kara yolculukları sırasında ayakkabılarını çıkartırsan yolculuk psikolojisinden biraz olsun çıkartmış olursun miniğini.

Çocuğunun çantasını seninkinden ayrı hazırlaman kolaylık sağlar. Kendine olduğu gibi ona da mevsime uygun kıyafetler, gerekiyorsa bebek bezi, pudra,mama,  biberon, emzik , ıslak mendil,  pişik kremi gibi anlık ihtiyacın olabilecek eşyaları bir çantada toplayıp yanına alman en güzeli. Seyahatin boyunca bunlar sürekli ulaşabileceğin bir yerde olursa rahat edersin, kafa dinlersin.

Çocuğun yürüyecek yaştaysa ancak henüz bebek arabası sınırlarından çıkmadıysa yanına bebek arabası da alman seni uzun yürüyüşlerde arka fonu süsleyecek mızmızlanmalardan korur.

Minik hanım ya da minik bey biraz ayaklandıysa bu seyahati onu mutlu edecek detaylarla süslemekten daha harika bir şey olamaz. Otel seçimini ona uygun yapmaya ne dersin? Eminiz ki sen de onun yaşında olsan aquaparkı olan bir otelde kalmak isterdin. Ayrıca animasyon ekibi ve bebek bakıcısı da olmazsa olmazın olsun. Gittiğiniz yerde onun ilgisini çekebilecek eğlence merkezleri, aktiviteler ve mekanlar konusunda aşağı yukarı bir fikrin olursa onun için de unutulmaz bir anı olur. Ebeveynlerinin peşinde sıkıcı ortamlara sürüklenen çocukların intikamını konu alan korku filmi çekmeye niyetliysen ayrı tabi, biz sorumluluk kabul etmiyoruz. Her türlü olumsuz ihtimale karşı yanında güncel bir fotoğrafını taşırsan gerektiğinde kullanabilirsin. Bildiğin gibi çocuklar her an kaybolabilir, paniğe gerek yok. Dönerse senindir, dönmezse… Neyse.

Evcil dostlarla tatil

Evcil dostlardan kastımız kankaların değil. Onlarla tatilin konusunda en iyisini sen bilirsin. Senin evcil hayvandan kastın ne bilemiyoruz ama maalesef havayolu şirketleri ile pek çok ulaşım firması sadece kedi ve köpekleri bu kategoriye alıyor. Zaten düşününce hak vermemek elde değil, sen de kimsenin pitonuyla aynı uçağa binmek istemezsin, değil mi?

Yurt dışına gidiyorsan gittiğin ülkenin hayvanlara uyguladığı karantina şartlarını iyice araştır deriz. Minik dostunu senden alıp günlerce bir kafeste tutmaları tadını kaçırır muhakkak. Gerekiyorsa bir süreliğine ona bakması için bir arkadaşınla konuşabilir, ya da hayvan otellerine bırakabilirsin. Kısa süreli seyahatlerde veterinerin bile sana yardımcı olabilir. En azından gözün arkada kalmaz. Eğer karantina şartları uygunsa, tüm aşılarının tam olduğuna ve defterine işlenmiş olduğuna emin ol ki pürüz çıkmasın.

Kendi biletini alırken evcil hayvanın için de rezervasyon yaptırmalısın. Görme engelinden ötürü yolcuya refakat edecek köpekler haricinde tüm evcil hayvanlar kabin içi veya kargo bölümünde taşınması farketmeksizin ek ücrete tabii tutulur. Bazı firmalarda bu ek bagaj ücreti gibi kilo başına hesaplanırken bazı firmalarda fiks bir ücret istenebilir. Bunu da hesaba katmanda fayda var.

Seyahat edeceğin havayolu firmasından taşımayla alakalıdetaylı bilgileri edinebilirsin. Uygun boyutlarda bir kafes içerisinde, duruma göre kabin içerisinde ya da kargo bölümünde taşınması gerekebilir. Yolculuk öncesi veterinerin ile yolculuğun uzunluğuna göre onu sakinleştirecek bir ilaç verip vermemek konusunda ortak bir karara varabilirsiniz. Uzun ve yalnız yolculuklar onu strese sokacağından biraz sersemletmek iyi bir seçenek gibi dursa da aynı zamanda yan etkilerini de göz önünde bulundurmalısın. Üstelik firmalar yolculuk esnasında veya sonrasında onun sorumluluğunu almayacaklar, baştan bilerek yola çıkmakta fayda var.

Son olarak şunu da hatırlatmalıyız ki gezdiğin yerlerde evcil hayvanının giremeyeceği yerleri gezmek isteyebilirsin. Bu sebeple onu bir süreliğine emin ellere teslim edip yola çıkmak senin için daha rahat olabilir. Biraz özleyecek, belki trip atacak ama en azından sağlığından şüphen olmayacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir