Denizli Otelleri
Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Tarihi kaynaklarda adı deniz anlamına gelen Tengiz ya da Tengizli olan Denizli, zaman içerisinde dilden dile günümüzdeki adını almıştır. Sulak bir bölge olması ticaret ve yerleşim açısından bu kadar önemli olmasında etkilidir. “Kutsal Haç Yolu” olarak sayılan İzmir – Efes yolunda bulunur. Bu da denizliye dini açıdan önem katar. Turizm açısından önemini sahip olduğu beyaz ve kırmızı travertenlere, ve onlarca antik şehre borçludur. Denizli, Ege’nin uygarlık beşiğidir.
Denizli bölgede yarım milyonu aşan nüfusu ile İzmir’den sonra en büyük şehirdir. Kalkınmış bir şehir olmasının yanı sıra tekstil başkentidir. En önemli üretimleri havlu üzerinedir. Sanayi ve ticaret alanındaki başarısı sadece yurt içinde değil yurt dışında da Denizli’nin bilinmesini sağlamıştır. Şehrin simgesi horozdur. Şehir merkezinde horoz heykellerini görebilirsiniz.
Dağların denize dik uzandığı coğrafyada ılıman iklim hakimdir. Kış mevsimi çok soğuk olmamakla birlikte yağışlı geçer. Yazları sıcak ve kuraktır. Şehrin yarısından fazlası ormanlar ile kaplıdır. Geri kalan kısımda makiler görülür.
Ulaşım
Denizli’ye şehir dışından ulaşım kara, hava ve demir yoluyla gerçekleştirilebilir. İki ana yol ile İzmir’e bağlantısı olan kentte aynı güzargahta bir de demiryolu bulunur. Şehir merkezinden Pamukkale’ye ulaşım bu kara yolları ile sağlanır. Özellikle yaz aylarında, tatil beldelerine ulaşım sağlanan yolların üzerinde yer alması sebebiyle trafik yoğunlaşır.
Denizli otogarı şehir merkezindedir. Otogardan yurt içi seferler sürekli düzenlendiği gibi şehir içi ulaşım için de servisler kalkmaktadır. Otogarın tam karşısında tran garı bulunur.
Çardak Havalimanı şehir merkezine 65 km uzaklıktadır. Özel servisler ve taksi ile ulaşılabilir.
Şehir içi ulaşım otobüs ve dolmuşlar ile tüm gün sağlanır. Taksiler de 7/24 servis vermektedir. >> Denizli Otelleri
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
Denizli tam bir festival cennetidir. Sanatın her alanında gelenekselleşmiş festivaller Denizli halkının olduğu kadar çevre illerden de misafirleri ağırlar. Kültür sanat etkinliklerinin bu kadar yoğun olduğu şehirde sinema ve tiyatro salonları, kongre merkezleri de boldur. Yılın her zamanı etkinlikler düzenlenir.
Denizli kültür gezisi yapmak isteyenler ve tarih meraklıları için adeta bir cennet. Hieropolis arkeoloji müzesi, Apollon Lermonos, Laodikeia gibi antik şehirler Denizli’nin görülmesi gereken miraslarındandır. Bu antik şehirlere Kaklık ve Keloğlan mağaralarının doğal güzelliklerini de eklemek gerekir. Antik havuzlar ve antik tiyatrolar da antik şehirlerin süsüdür.
Hiç şüphesiz Denizli’nin en önemli kısmı Pamukkale’dir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde alan Pamukkale travertenleri, kaplıcaları ve mineralli su havuzları ile bir doğa harikasıdır. Sıcaklıkları değişen onlarca kaynaktan çıkan farklı yapıdaki suyun tortullu kayaçları çökeltmesiyle oluşmuştur. Bölge koruma altına alınmadan önce çevresine çeşitli yapılar ve yollar inşa edilmiş, havuzlarda insanların serbeste yüzmesine müsaade edilmiştir ancak buradaki miras bu şekilde harcanmayacak kadar kıymetli. Şu an tüm yapılar yıkılmış durumdadır ve havuzlarda yüzmek yasaktır. Bölgenin korunması için tüm önlemler alınmıştır.
Denizli’de gezilebilecek büyük parklar bulunmaktadır. Çok sayıda alışveriş merkezi de bulunan şehirde zaman geçirmek keyifli olacaktır.
Yeme-İçme
Denizli mutfağı tanıdık tatlarla dolu. Tandır kebabı, tavuklu/etli keşkek, patlıcan dolması yöresel yemeklerdendir. Bunların haricinde çaput aşı, sıyırma, dirit gibi çok bilindik yemeklerini denemenizi tavsiye ederiz. Şehrin yemek kültürü genellikle sebze ve etin harmanlanması temeline dayanır.
Denizli’de yöresel yemekleri deneyebileceğiniz pek çok restaurant ve cafe bulunmaktadır.
Olmazsa Olmaz
Denizli’de Pamukkale mutlaka görmeniz gerekenler listesinin başında geliyor. İmkanınız varsa en az bir gece kalın ve termal otellerde bölgenin şifalı sularından faydalanın. Tarihi mekanları gezin, alışveriş yapın. Yöresel yemekleri tatmayı unutmayın.
Tesktil ürünlerinden, özellikle de havlularından almayı da unutmayın.
Dış Bağlantılar
İl Kültür Müdürlüğü: 0258 264 39 71
İl Turizm Müdürlüğü: 0258 241 08 40-264 39 71
Turizm Danışma Müdürlüğü:0258 272 20 77