Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Diyarbakır Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kısmında yer alan, insanlık tarihinin en eski şehirlerinden biri.Yontma taş ve Mezolitik devirlere kadar uzanan geçmişinde Mezopotamya ile Anadolu’nun geçiş noktasında olmasının etkisi oldukça büyük.Şehir, Çin Seddi’nden sonra en büyük sur olma özelliği taşıyan bazalt surlar ile çevrelenmiş olup Dicle Nehri’nin bereketli suları ile sulanmaktadır.Coğrafi açıdan dağların ortasındaki çukurlaşmış bir alanda yer alır.
Diyarbakır ismi Osmanlı zamanında Diyar-ı Bekr olarak biliniyordu.Tüm yöre bu şekilde adlandırılırken il olmasından sonra da ismi aynı kaldı.Ancak Türk Dil Kurumu yaptığı çalışmalar sonrasında “Bakır Memleketi” anlamına gelen “Diyarbakır” şeklinde değiştirilmesini uygun gördü.
Diyarbakır iklimi karasaldır. Yaz ayları çok sıcak geçer, kurak olur. Kış ayları da soğuk olur ancak Doğu Anadolu Bölgesi kadar çok olmaz. Coğrafi özellikleri Diyarbakır’ı soğuk hava dalgalarından korur. Çok az yağış görülür. Genel bitki örtüsü bozkırdır. En önemli su kaynağı Dicle Nehri’dir.
Ulaşım
Diyarbakır günümüzde gelişmiş, modern bir şehirdir. Ulaşım seçenekleri geniştir. Şehir merkezine yalnızca 6 km uzakta bulunan Diyarbakır Havalimanı’ndan her gün pek çok noktaya uçuş gerçekleşmektedir. Havalimanına ulaşım otobüsler veya taksi ile sağlanır.
Şehir merkezinde bulunan otogardan hemen hemen tüm illerimize otobüs seferleri düzenlenmektedir. Yeni yapılmış geniş yolları sayesinde Diyarbakır’a ulaşım kolaylaşmıştır. Aynı şekilde tren garından da ulaşım hızlı ve rahat bir şekilde sağlanmaktadır.
Şehir içi ulaşımda otobüsler ve dolmuşlar kullanılabilir. Taksiler de 7/24 hizmet vermekteler. >> Diyarbakır Otelleri
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
Mezopotamya’nın Anadolu’ya açılan kapısı olan Diyarbakır tarihi eserler açısından o kadar zengindir ki gezmek için bir kaç güne ihtiyacınız olacak. Şehirde pek çok tarihi cami bulunmaktadır ve bunların her biri farklı özellikeri ile meşhurdur. Hepsi bölgenin mimari özelliklerini yansıtır, dini kitabelerle süslü olanları vardır. Safa Camii, Ulu Camii, Behram Paşa, Hüsrev Paşa gibi camileri gezmeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Bu camilerin bir özelliği de bazılarının eski medreseler olması, bir çoğununsa yakınında medrese bulunması. Diyarbakır’a özgü şöyle bir inanç vardır. Şeyh Mutahhar Camii’nin dört ayaklı minaresinin altından yedi kere geçen herkesin tüm dualarının kabul olduğu söylenir.
Diyarbakır ir.sadece İslam dünyası değil diğer dinler için de önemli yapılar barındırır. Bunun en güzel örneği Roma mimarisini yansıtan Meryem Ana Kilisesi’dir. Aziz türbeleri, çeşitli mezheplerin kiliseleri şehri süsleyen diğer yapılardandır.
Şehirde ilk çağlardan itibaren tüm devirlerden kalan eserlerin sergilendiği bir Arkeoloji Müzesi bulunur. İlk önce bir medrese binasında sergemeye başlayan müze 1985 yılında ayrı bir binaya taşınmış. İçeriside çok kıymetli eserler bulunur.
Diyarbakır’da bir diğer görülmesi gereken şey de iki önemli ismin yaşadıkları evlerdir. Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu geleneksel Diyarbakır evi yetmişli yıllarda müze haline getirilmiş ve ziyaretçilere açılmıştır. Ziya Gökalp’in evi ise ellili yıllarda müze haline getirilmiştir. Gökalp’in kişisel eşyaları sergilenmektedir.
Bölgede el sanatları çok önemli bir yer tutar. Altın, gümüş ve bakır işçiliği mimari yapılarda olduğu kadar takılarda da dikkat çeker. Halı ve kilim dokumacılığı, hasır işlemeler, ipekçilik gibi günümüzde az bulunan işler Diyarbakır’da hala üretimi yapılan kıymetli el işçiliklerindendir.
Yeme-İçme
Bölge yüzyıllar boyunca ev sahipliği yaptığı halkların mutfak kültüründen bir hayli nasibini almıştır. Ağır bir yemek kültürüne sahip yörede kuzu eti, sakatat, tereyağı ve bazı baharatlar temel malzemelerdir. Lahmacun sıkça karşılacabileceğiniz bir tat. Ayrıca Diyarbakır peynirini denemenizi tavsiye ederiz. Kaburga dolması, ciğer kebabı ve sac tava en ünlü yemeklerindendir. Şehrin her yanında yöresel yemekler yapan restaurantlar bulabileceğiniz gibi fast food yemekler hazırlayan cafeler de vardır. Şehrin en ünlü olduğu şey karpuzudur.
Olmazsa Olmaz
Diyarbakır’da tarihi mekanları mutlaka görün. Camiler, medreseler ve müzeler buna değecek. Dört ayaklı minarenin altından yedi kez geçerek dilek dileyin. Şehir efsanesi olsa da yapmadan dönmemiş olursunuz.
Yöresel yemekleri mutlaka tadın. Özellikle de karpuz mevsimine denk gelirseniz bu sağlık deposundan tatmayı ihmal etmeyin. Peyniri de denenesi yiyeceklerden. Diyarbakır lahmacununu da gitmeden denemenizi öneririz.
El işçiliği takılar satılan dükkanları gezin, mutlaka zevkinize göre bir şey bulacaksınız. Hediyelik veya anı olarak da iyi seçenekler.
Dış Bağlantılar
Valilik: 90 412 229 28 72
Emniyet İl Müdürlüğü: 90 412 234 92 56
Kültür İl Müdürlüğü: 90 412 221 00 99
Turizm İl Müdürlüğü: 90 221 78 40
SSK İl Müdürlüğü: 90 412 228 91 95
Devlet Hastanesi: 90 412 228 96 42
SSK Hastanesi: 90 412 228 91 94
Otogar: 90 412 224 61 16
Belediye Başkanlığı: 90 412 216 11 55