If Bağımsız Filmler Festivali Başlıyor
Bağımsız sinemaseverlerin heyecanla beklediği If Bağımsız Filmler Festivali başlıyor!
2002 yılından beri 80 bin kişilik izleyici kitlesiyle dünyanın her yerinden farklı bakış açılarını sinemaseverle ile buluşturan If Bağımsız Filmler Festivali, farklı film gösterimlerinin yanısıra ev sahipliği yaptığı birçok etkilikle de misafirlerine eğlenceli anlar vadediyor.
Söyleşiler, atölyeler, yarışmalar ve tabii ki bağımsız film gösterimlerinden oluşan zengin bir programa sahip olan festivalin bu yıl 16. yılı!
Bu yıl festivalde gösterilecek filmler arasından seçim yapmanızı kolaylaştıracak önerilerimiz ise şöyle:
Moonlight (Ay Işığı) – Barry Jenkins
Altın Küre dahil pek çok ödül kazanan film, Oscar’ın da en güçlü adaylarından biri olarak öne çıkıyor. Siyah bir Amerikalının hayat hikayesini üç bölümde anlatan filmin bölümlerini ana karakterin büyüme evreleri oluşturuyor. Ana karakterin gelişim hikayesini karakterin farklı gelişim evrelerindeki isimleri olan Little, Chiron ve Blackie ile bölümlendiren film, siyah Amerikalı bir adamın erkek olma yolculuğunu anlatıyor.
Window Horses (Camdan Atlar) – Ann Marie Fleming
Kanadalı genç şair Rosie Ming’in İran’da kendi geçmişine yaptığı yolculuğu anlatan film, Rosie’nin İran’da bir şiir festivaline daveti ile başlar. Film, kendisini terk ettiğini düşündüğü İranlı babasıyla ilgili bir arayışa giren Rosie’nin kendi benliğiyle barışma sürecini görsel bir şölen eşliğinde anlatıyor.
Koca Dünya – Reha Erdem
Yetimhanede kardeş gibi büyüyen Ali ve Zuhal’in yetimhaneden çıktıktan sonra koca dünyaya karışma çabalarını anlatan filmde motorsiklet tamircisi Ali’nin evlatlık olarak yaşadığı evde, evin babası tarafından ikinci eş yapılmak istenen Zuhal’i tüm aileyi bıçakladıktan sonra kaçırmasını ve ormanda yaşama sıfırdan başlamalarını konu edinmektedir.
Midnight Return: The Story Of Billy Hayes And Turkey (Geceyarısı Ekspresi’ne Dönüş: Billy Hayes ve Türkiye’nin Hikayesi – Sally Sussman
Billy Hayes’in 1975 yılında uyuşturucu kaçakçılığı suçundan yattığı İmralı Hapishanesi’nden kaçtıktan sonra yazdığı kitaptan uyarlanan ve Türkleri olumsuz yansıtan Geceyarısı Ekspresi filminin hikayesini ilginç anektodlar içeriyor. Hayes’i tanıyan birçok insan üzerinden anlatılan bu belgesel Türkler ile barışmak isteyen 60’larındaki Hayes’ten de bahsediyor.
Everybody Wants Some!! (Herkes Biraz İster!!) – Richard Linklater
Sporcu bursuyla beyzbolcu olarak kolej hayatına atılan Jake üzerinden yetişkinliğe ilk adımlarını atan sporcu gençlerin “takılma” hallerini ve rekabetini anlatan film, komik diyalogları ile de dikkat çekiyor.
My Entire High School Sinking into the Sea (Okulda Deniz Kazası) – Dash Shaw
Farklılıklara rağmen gelişen ve zor anlarda derinleşen eğlenceli bir hikayeye sahip olan animasyon film, esprili ve dokunaklı çizimleri ile öne çıkıyor.
Morris From America (Amerikalı Morris) – Chad Hartigan
13 yaşındaki Morris’in babasıyla birlikte Amerika’dan Almanya’ya taşınması ve Almanya’da yaşadığı zorlukları konu edinen film, kasabadaki tek siyahi genç olan ve dil sorunu yaşayan Morris’in rap müzik sayesinde arkadaş edinmesi konusu üzerinden Alman toplumunda yer alan gizli ırkçılığa bir eleştiri getirmektedir.
Raving Iran (İran’da Rave) – Susanne Regina Meures
Anoosh ve Arash isimli iki İranlı genç DJ’in Tahran’ın underground rave partilerinden Avrupa’ya uzanan yolculuğunu işleyen film, bu gençlerin kariyerleri uğruna göze aldıkları zorluklara değiniyor.
Rat Film (Fare Filmi) – Theo Anthony
Farelerle insanlar arasındaki benzerliğe dikkat çekmek isteyen film, özellikle alt tabakadaki insanlar ile farelerin sorunlarının benzerliğine dikkat çekerek izleyicisine neden farelerden hoşlanılmadığı sorusu üzerinde düşünmeye itiyor.
El Futuro Perfecto (Miş’li Gelecek Zaman) – Nele Wohlatz
17 yaşındaki Xiaobin’in ailesiyle birlikte Çin’den Arjantin’e taşınması sonucu yaşadığı kültür şokunu atlatma çabası içerisindeyken bir başka göçmen olan Vijay ile tanışmasını konu edinen film, birçok festivalden ödülle döndü. İsmini Beatriz olarak değiştirip Çin ürünleri satan bir süpermarkette çalışırken bir dil okulunda İspanyolca öğrenen Xiaobin’in Vijay ile ilişkisi ve gelecek kaygıları filmin konusunu oluşturuyor.
Tüm bu filmler, etkinlikler, atölyeler ve yarışmalar için 16–26 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da 2 – 5 Mart tarihleri arasında ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek 16. If Bağımsız Filmler Festivali’nde yerinizi ayırtmayı unutmayın! İndirimli ön bilet satışlarının İstanbul için 3-5 Şubat, Ankara ve İzmir için ise 17-19 Şubat tarihleri arasında! İstanbul için konaklama önerilerine İstanbul Otelleri sayfasından, Ankara ve İzmir için konaklama alternatiflerine ise Şehir Otelleri‘nden ulaşabilirsiniz.
İstanbul’da 11 gün boyunca Ankara ve İzmir’de ise 4 gün boyunca sürecek ve bağımsız sinemaseverlere eşsiz anlar yaşatacak festivalin bu yılki teması ise ‘iyileştirilen şeyler’ olacak. Keyifli seyirler…