İstanbul Hakkında Genel Bilgiler
İstanbul, yaklaşık onbeş milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın 1. , dünyanın 34. En büyük şehridir. İktisadi, kültürel ve jeopolitik açıdan taşıdığı önem, tarihteki yeri, doğal güzelliği ile en bilindik şehirlerden biridir. Roma İmparatorluğu ve Osmanlı imparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Deyim yerindeyse paylaşılamayan şehirdir İstanbul. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından büyük bir kuşatma ile ele geçirildikten sonra günümüzde yerli yabancı herkesi kendine hayran bırakan tarihi yapıları inşaa edilmiş, tüm dinlerden insanların huzur içerisinde yaşadığı kozmopolit bir şehir halini almıştır.
İstanbul çok uzun devirler boyunca Byzantion, Nova Roma, Konstantinopolis gibi isimlerle anıldıktan sonra antik Yunanca’da kente gitmek, şehre inmek anlamında kullanılan is tin poli [εἰς τὴν Πόλιν ] sözcüklerinin halk dilinde yuvarlanmasıyla İstanbul adını alır. 1930 yılına kadar resmi olarak İstanbul ismi kabul edilmemiş olsa da Osmanlı’da İstanbul adı sıkça kullanılırdı.
İstanbul Asya ve Avrupa kıtalarına bölünmüş iki yakalı bir şehirdir. Kentin ortasından geçen İstanbul Boğazı iki kıtayı bağladığı gibi Marmara ve Karadeniz’i de birbirine bağlar. Havası geçiş iklimi olduğundan dolayı ılıktır. Yer yer Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin etkileri görülür. Yazları nem oranı yüksek, hava sıcak; kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Son yıllarda düşüş gözlense de kar yağışı görülür. Nemden dolayı hissedilen sıcaklık gerçek sıcaklıktan genellikle farklıdır. İstanbul havasının değişken olmasıyla bilinir.
Şehir dışına doğru ilerledikçe bitki örtüsünün zenginliği dikkat çeker. Şehir içi yapılaşma sebebiyle eskisi gibi yeşil bir şehir değil İstanbul. Yine de endemik bitkiler barındırır, bazılarının dünya üzerinde yetişebildiği tek yer burasıdır.
Ulaşım
İstanbul barındırdığı milyonları kaldırabilecek kadar güçlü ve geniş bir ulaşım ağına sahip. Şehrin iki farklı yakasında birer uluslararası havalimanı bulunuyor: Sabiha Gökçen Havalimanı ve Atatürk Havalimanı. Her iki limandan da yurt içi ve yurt dışı uçuşlar gerçekleşir. İstanbul’un kara trafiği kadar olmasa da hava trafiği de anımsanamaz. Her iki havaalanına da ulaşım kolay ve kesintisiz gerçekleşir. Belediye otobüsleri, özel havalimanı servisleri, ve yalnızca Atatürk Havalimanı’na metro ile gidilebilir. Taksiler de şehrin her yanında havalimanlarına ulaşım sağlamaktadır.
İstanbul’da iki adet otogar bulunur. Bir tanesi Avrupa yakasında yer alan Esenler Otogarı, diğeri ise Anadolu yakasında yer alan Harem otogarıdır. Her iki otogardan yurt içi ve yurt dışı otobüs seferleri gerçekleşir. Bu otogarlara ulaşım otobüs firmalarının özel servisleri, taksi, dolmuş, otobüs veya metro ile gerçekleştirilebilir.
Demiryolu ulaşımında Avrupa’ya seyahat için Eminönü’nde bulunan Sirkeci garı, Anadolu’ya seyahat içinse Kadıköy’de bulunan Haydarpaşa garı kullanılabilir. Bu iki tren garından hem yurt içi hem de yurt dışı seferleri yapılır.
Şehir içi ulaşım için özellikle son yıllarda geliştirilen raylı sistem, otobüs ve dolmuşlara iyi bir alternatif oluşturuyor. Günün her saati İstanbul’u bir uçtan bir uca gezen belediye ve özel halk otobüsleri, dolmuş ve minibüsler ve taksiler haricinde tramvay, metro, hafif metro ile metrobüs kullanulabilir. Asya ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan iki köprü haricinde vapur ve motorlar ile deniz ulaşımı da kesintisiz devam eder. Şehir içi ulaşımda pek çok yerden temin edebileceğiniz elektronik karta ihtiyacınız olacak. Otobüslerde son zamanlarda yapılan düzenleme ile nakit ödemeler kabul edilmiyor artık. Vapur ve raylı sistemde ise jeton kullanılabilir. >> İstanbul Otelleri
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
İstanbul zamanın nasıl geçtiğini bile anlamayacağınız hiç uyumayan bir şehir. Bir yanda gezip görecek onlarca tarihi yapı, müze, saray, parklar bahçeler; bir yanda her kesimden insana hitab eden gece hayatı. İstanbul’da uzun yıllar yaşasanız bile yine de keşfedecek yerler bulabilirsiniz. Yine de size en önemli yerleri sıralayacağız.
Tarihi yapılardan en önemlileri Dolmabahçe Sarayı ve Topkapı Sarayı’dır. Topkapı Sarayı ziyaretinizi yaptığınızda yakın çevrede bulunan Arkeoloji Müzesi, Ayasofya ve Gülhane Parkı gezi listesine eklenebilir. Tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü’ne indiğinizde Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’nı gezin. İstanbul’a özgü objeler, takılar ve baharatlar alabilirsiniz. Rotayı Haliç’e çevirirseniz Pier Lotti ve Miniatürk gezilesi yerlerden. Pier Loti’de manzaraya karşı çay içip tepenin hikayesini dinleyebilirsiniz. Avrupa yakasında boğaz hattında ilerlediğinizde Beşiktaş’ta Yıldız Korusu’nda yer alan Yıldız Sarayı ve sonrasında Çırağan Sarayı çıkacak. Sultanahmet, Taksim meydanı, Nişantaşı ve Beşiktaş Avrupa yakasında görmeden gitmemeniz gereken semtler.Anadolu yakasına geçmeden önce boğaz turu yaparak bu yapıları bir de denizden görebilirsiniz. Anadolu yakasında Üzküdar’da Kız Kulesi merhaba der ilk önce. Küçük tekneler ile ulaşımın sağlandığı bu suni adacık bir restaurant ve cafe ile misafirlerine tarihi havayı soluma imkanı verir. Anadolu yakasında Kadıköy, Bağdat Caddesi ve sahil yolu boyunca keyifle gezebileceğiniz yerlerden yalnızca birkaçı. İki yakayı saran hisarlar ve surlar da oldukça güzel.
İstanbul’da yılın her zamanı ilginizi çekecek bir etkinlik bulmanız mümkün. Festivaller, sergiler, fuarlar, bienaller ve konserler yerli yabancı herkesin dikkatini çekecek türden. Çemberlitaş Hamamı başta olmak üzere İstanbul’un her yerinde tarihi hamamlar ve çeşmeler de bulabilirsiniz.
İstanbul’un gece hayatını tatmak isterseniz boğazda bulunan lüks gece kulüplerini ya da Taksim, Nişantaşı, Kadıköy ya da Caddebostan’da bulunan bar ve cafeleri gezebilirsiniz. Elbette bununla sınırlı değil ancak en çok tercih edilen yerler bunlar.
İstanbul’da üç büyük spor kulübü ve stadları bulunmaktadır. Özellikle futbol severler destekledikleri takımın maçlarını izleme şansı bulabilir. Bunun yanı sıra basketbol ve voleybol maçları da oynanmaktadır.
İstanbul yazın plajları ile de dikkat çekmektedir. Adalar, Kilyos ve Şile yazın tadını çıkarmak isteyenleri ağırlar. Özellikle hafta sonları plajlar uzağa gitmeden tatil yapmak isteyenlerin akınına uğrar.
Yeme-İçme
İstanbul kozmopolit yapısını mutfalta da korur. Genel olarak Osmanlı mutfağının izlerini taşıyan İstanbul’da Rumların ve Ermenilerin etkisi de görülür. Irklar, kültürler kadar mutfaklar da kaynaşmıştır.
Her yörenin yemeklerini tadabileceğiniz binlerce restaurant ve cafe sizleri bekliyor. Osmanlı mutfağından tatlar, kebaplar, dünya mutfakları, ve deniz şehri olmasının sayesinde sınırsız balık seçeneği… Galata köprüsü gibi yerlerde balık restaurantları bulunur.
İstanbul’un bir ilçesi olan Kanlıca’nın yoğurdu meşhurdur. Tophane’de çeşit çeşit nargile bulabilirsiniz.
İstanbul’un sokak satıcıları da meşhurdur. Yazın haşlanmış mısır, kışın kestane ve yılın her zamanı simit, açma, poğaça gibi hamur işi satan satıcılar neredeyse her köşe başında yer alır.
Olmazsa Olmaz
Söz konusu İstanbul olunca olmazsa olmaz listesinin sınırı yok. İlk olarak boğazdan başlayın. Ortaköy’de müthiş manzaraya karşı oturup şehrin dokusunu inceleyin. Sonrasında bahsettiğimiz tarihi mekanları gezin. Tarihi yarımadanın çarşılarında alışveriş yapabilirsiniz. Galata Kulesi’ne çıkarak İstanbul’a kuşbakışı bakabilirsiniz.
Taksim, Kadıköy, Bakırköy gibi meydanları gezin. İstiklal Caddesi ve Kadıköy – Moda arasında bulunan tarihi tramvay ile tur atabilirsiniz. Müzeleri, sergileri gezin. Şehir içinde ring yapan açık otobüsler ile şehrin tüm önemli noktalarını gezme fırsatı bulabilirsiniz.
Vaktiniz varsa bir gününüzü Adalar’a ayırmanızı öneririz. Bisiklet kiralayarak ya da fayton ile şehrin gürültüsünden uzak harika bir gün geçirebilirsiniz.
İstanbul’un alışveriş merkezlerini de görmeden ayrılmayın şehirden. Büyük ve konsept alışveriş merkezlerinde aradığınız her markayı bulacaksınız. Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi buradadır. İçerisinde yer alan Türkiye’nin ilk ve tek dev akvaryumu size benzersiz bir tecrübe yaşatacak. Çeşit çeşit balıkları inceleyip doğal yaşamları hakkında bilgi alabileceğiniz gibi köpek balıkları ile dalış da yapabilirsiniz.
Dış Bağlantılar
Valilik : (+90-212) 514 17 50
Belediye : (+90-212) 512 55 00
Hastane : (+90-212) 588 48 00
Polis : (+90-212) 635 00 00
Jandarma : (+90-212) 779 30 18
İl Turizm Müdürlüğü : (+90-212) 243 34 72
Turizm Danışma Müdürlüğü : (+90-212) 527 45 03
Liman : (+90-212) 245 53 66 – (+90-212) 249 71 78 – (+90-212) 249 18 96