Kapadokya Nevşehir Otelleri
Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Nevşehir, Muşkera adlı Ürgüp’e bağlı bir köy iken Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgedeki hakimiyetinden sonra Farsça’da yeni şehir anlamına gelen Nevşehir adını almış ve 1954 yılında il ilan edilmiştir. Daha öncesinde çevresindeki illere bağlı olan Avanos, Ürgüp,Gülşehir gibi yerleşim yerleri Nevşehir il olduktan sonra buraya bağlanarak turistik ilçeler halini almışlardır.
Nevşehir’in tarihi orta çağa dayanır. Osmanlı İmparatorluğu bu bölgeyi hakimiyeti altına alana kadar gelişmemiş bir köy olarak kalmıştır. Coğrafi nimeti kolay oyulabilen kayaları ve kendiliğinden oluşmuş mağaraları ile yüz yıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi yer altı şehirleri ile harika bir inziva yeri olmuştur.
Nevşehir’i meşhur kılan yeri Ürgüp yöresinde yer alan Peri bacalarıdır. Doğal bir güzellik olan bu turistik alan günümüzde tüm dünyadan turist çeken bir açık hava müzesi gibidir.
Nevşehir kurak bir coğrafyaya sahiptir. Pek orman görülmeyen bölgede bozkır ve kayalıklar çoktur. Buna rağmen tarım alanları verimlidir. Hayvancılık ve az da olsa ormancılık yapılır. Bunlar genellikle halkın kendi kendini geçindirmesine yetecek ölçüdedir.
Şehrin en önemli alanı Göreme ve Ürgüp (Kapadokya) sadece Nevşehir değil çevre illere de yayılmış bir bölgedir. Karasal iklim hakimdir, özellikle yazları oldukça sıcaktır. Yaz aylarında yağış pek görülmez. Bölgenin başlıca su kaynağı Kızılırmak’tan uzaklaştıkça iklim sertleşir, kışın soğuk görülür.
Ulaşım
Nevşehir’e ulaşım kara ve hava yoluyla gerçekleştirilir. Nevşehir merkezde bir otogar olduğu gibi Ürgüp’te ayrıca bir otogar da bulunur. Ülkenin dört bir yanından otobüs ile düzenli ulaşım sağlanır.
Şehir merkezinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta havalimanı bulunur. Havalimanına ve otogarlara ulaşım belediye otobüsleri, dolmuşlar ve taksi ile sağlanabilir.
Nevşehir’de şehir içi ulaşımda özel halk otobüsleri sıklıkla kullanılmaktadır. Pek çok noktadan dolmuş kalkar. Taksiler turistik bir yer olmasından dolayı boldur. Ulaşım genel olarak ucuz ve rahattır. >> Kapadokya Otelleri
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
Nevşehir el sanatları ile ünlüdür. Özellikle halı – kilim dokumacılığı ve çanak çömlekçilik gelişmiştir. Yörenin turistik açıdan önemi el sanatlarına olan ilgiyi de arttırmıştır. Artık el işçiliği sanat olmasının yanında önemli bir de geçim kaynağıdır yöre halkı için. Onxy taşından yapılmış hediyelik eşyalar ve yöresel kıyafetler giydirilmiş el yapımı oyuncak bebekler yerli yabancı tuistlerin ilgisini çektiği için her yerde karşınıza çıkacaktır.
Geleneksel tarzda halılar bölgeye has bir yöntemle dokunur. Dünyaca ünlü bu halı ve kilimlerin işlenişine bizzat tanık olabilirsiniz. Belediye’nin de desteği ile bu işçiliklerin geliştirlmesi için gerekli yatırımlar sağlanmaktadır.
Kapadokya turizmin gelişmesiyle birlikte kongre merkezi haline gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda inşaası tamamlanan modern kültür merkezi, hem kongre turizmine destek vermektedir, hem de park ve bahçeleri ile günübirlik misafirlerine piknik ve aktivite alanı olarak hizmet vermektedir.
Anadolu’nun birinci kalite üzümleri Nevşehir’de işlenerek lezzetli şaraplar yapılır. Kapadokya – Ürgüp yöresindeki doğal mahzenlerde dinlendirilen bu şaraplar misafirlere tattırılmaktadır. Dünyaca üne kavuşmuş bu şaraplar da önemli geçim kaynaklarından biridir bölgede. Kapadokya’ya şarap tadım turları düzenlenmekte olup yöre pek çok gurmeye ev sahipliği yapmaktadır.
Yeme-İçme
Nevşehir’in yöresel yemekleri genellikle bir kaç malzemenin farklı kombinasyonlar oluşturması ile yapılan yemeklerdir. Et tüketimi fazladır. Yörede yetişen bitki ve sebzeler yemeklerde kullanılır. Ağpakla, düğü, kesme, dıvıl, katma aşı, ayva dolması gibi özel tatlara sahiptir.
Şehrin yerlileri kışı rahat geçirmek için yufkadan kışlık ekmek yaparlar. Bazlama, kışlık et kavurma gibi kışa özel yemekler yapılır. Bunda yörenin coğrafi ve iklimsel özellikleri etkilidir.
Nevşehir tatlılarında pekmez sıkça karşımıza çıkar. Un ile pekmezin çeşitli malzemelerle karıştırılmasıyla elde edilen bulama, dalaz gibi yöreye özgü tatlar karşımıza çıkar.
Nevşehir en çok şarapları ile ünlüdür.
Olmazsa Olmaz
Nevşehir şehir merkezini gezdikten sonra otobüs ile Ürgüp – Göreme’ye gelerek burada konaklayabilirsiniz. Doğa koşulları ile oluşmuş mağaralar ve oyma kayalar ile yer altı şehirleri Kapadokya’yı büyüleyici kılar. Bu oyuklarda yapılan şarap tadım etkinliklerine katılıp şarap gurmeliği eğitimi alabilirsiniz. Dönerken bu şaraplardan almayı unutmayın.
Kapadokya’da uçan balon ile bölgeyi tepeden, uçarken izleyebileceğiniz gibi harika fotoğraflar da çekebilirsiniz. Burası ister grupla ister bireysel keşfetmeniz için var olan bir labirenttir adeta. Kayalara oyulmuş tarihi kilise ve camiileri gezebilirsiniz. Bazı yerlerde karşınıza Bizans İmparatorluğu’ndan kalma fresk duvar süsleme sanatı eserleri çıkacaktır. Nadir bulunan bu eserleri görmeden dönmeyin.
Nevşehir şehir merkezinde bulunan Türk – İslam Sanatı Müzesi’ni ve Damat İbrahim Paşa külliyesini mutlaka gezin.
Acıgöl bölgesine Hititlerden kalan kaya kitabelerini görün. Avanos’ta atolyelerde çanak çömlek ustaları ile birlikte kendi eserlerinizi oluşturun. Yöresel şaraplardan ve yemeklerden tadın.
Çanak çömlek, bakır işçiliği ve onyx taşından yapılmış hediyelik eşyalardan alın. Deri işçiliği takılar da iyi bir hatıra olabilir.
Dış Bağlantılar
Emniyet İl Müdürlüğü: 90 384 213 13 77
Kültür İl Müdürlüğü: 90 384 213 42 60
Turizm İl Müdürlüğü: 90 384 213 36 59
Devlet Hastanesi: 90 384 213 12 00
Otogar: 90 384 213 40 25
Belediye Başkanlığı: 90 384 213 12 20