Konya Otelleri
Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri Konya Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinir. Tarih öncesi çağ kalıntılarını günümüzde hala barındıran şehrin adının Yunanca Ikonion kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Bilinen en eski ve gelişmiş yerleşim yerleri Çatalhöyük ve Karaköyük Konya’da bulunur.
Konya hem günümüzde, hem de Roma ve Bizans dönemlerinde dini açıdan önemli bir merkez olmuştur. İslamiyetin doğuşuyla birlikte ilk oluşumlar Konya çevresinde gözlenmiştir. Mevlana dendiğinde akla ilk gelen yer Konya’dır.
Konya, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Yaklaşık iki buçuk milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık illerinden birisidir. Şehir coğrafi açıdan düz sayılır. Karasal iklim hakimdir, yaz aylarında sıcaklık artar ve yağış görülmez. Kış aylarında yağış görülür ancak hava da oldukça soğuktur. Kar yağışı gözlenir ve bütün kış yerde kalır. Gece gündüz arasında sıcaklık farkı oldukça yüksektir. Akdeniz üzerinden gelecek ılıman iklimi engelleyen Toroslar sebebiyle diğer Anadolu illerinden de daha soğuktur. En fazla sis Konya’da görülür.
Ulaşım
Konya gelişmiş bir şehirdir ve ulaşım seçenekleri geniştir. Coğrafi avantajı sayesinde çevre illerden ve büyük şehirlerden ulaşımda sıkıntı yaşanmaz. Kara yolu ve demir yolu şehirler arası ulaşımda kullanılabildiği gibi hava yolu da aktif olarak kullanılmaktadır.
Konya’da bulunan otogar şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıktadır. Tüm illere otobüs seferleri düzenlenir. Otogara ulaşım belediye otobüsleri, tramvay, dolmuş veya taksi ile kolaylıkla gerçekleşir. >> Konya Otelleri
Şehir merkezinde bulunan tren garından demir yolu bulunan her ile sefer düzenlenmektedir. Yakın zamanda tamamlanacak projeler ile hızlı tren seferleri düzenlenmeye başlayacak, böylelikle yolculuk süresi de kısalacaktır.
Konya’da havalimanı bulunur ancak sadece İstanbul seferleri düzenlenir. Diğer her yere İstanbul üzerinden aktarmalı gitmek mümkündür. Havalimanına ulaşım özel servis ve taksiler ile gerçekleşir.
Şehir içi ulaşımda otobüsler ve tramvay sıkça kullanılır. Bunların yanı sıra dolmuş ve taksiler de günün her saati hizmet verir.
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
Konya sahip olduğu tarihi geçmişin izlerini hala taşır. El sanatları da oldukça gelişmiştir. Özellikle dokumacılık, dericilik, keçecilik gibi kumaş işçilikleri; ağaç işçiliği, kaşıkçılık gibi ahşap oymacılığı ve kuyumculuk hala önemli yer tutar..
Konya’da onbir müze bulunmaktadır. Burada karşınıza en sık çıkacak isim Mevlana. Mevlevi kültürüne ait pek çok şey öğreneceğiniz Mevlana Müzesi, çok kıymetli tarihi eserlere sahip Arkeoloji Müzesi ve Etnografya Müzesi, el sanatlarından örnekler sunan Çini Eserleri Müzesi ile Taş ve Ahşap Eserler Müzesi ziyarete açıktır.
Konya’da çok sık festival ve şenlik düzenlenir. Yörük şölenleri, çilek şenliği, kültür sanat toplantıları ve yaz şenlikleri Konya halkını olduğu kadar çevre illerden misafirleri de ağırlar. Yılın her vakti bir etkinlik bulmak mümkündür.
Şehirde üç kale olduğu bilinmektedir ancak günümüzde bunlardan yalnızca ikisi varlığını sürdürür. Konya Kalesi’nden kalıntılar bulunsa da kendisi yoktur. Gevale Kalesi ve Beyşehir Kalesi ise surlarıyla birlikte varlığını korumaktadır.
Konya taşıdığı dini önemin de etkisiyle pek çok camii, mescit, türbe, medrese, külliye ve dergaha ev sahipliği yapar. Bunlardan pek çoğu günümüzde müze haline getirilmiştir. Manevi değerlerinin yanı sıra mimari açıdan da önem taşıyan bu yerleri gezebilirsiniz.
Yeme-İçme
Konya’nın en meşhur yemeği etli ekmektir. Coğrafi ve iklimsel özellikleri dolayısıyla en iyi buğday burada yetişir. Bunun etkileri Konya mutfağında hamur işi olarak kendini gösterir. Et ile hamur işi kombinasyonları sofraları süsler. Elbette tek yemeği bu değildir. Fırın kebabı, saç arası, düğün pilavı ve bamya çorbası çok tüketilir.
Konya’ya özgü bir diğer tat da akide şekeridir. Mevlana şekeri ya da Konya şekeri olarak da bilinir.
Olmazsa Olmaz
Herkesin kendinden bir şey bulabileceği, ufkunu genişletebileceği Mevlana kültürünü yakından inceleyin. Dergah ve külliyeleri gezin, camiileri ve hanları görün.
Biraz şehir dışına çıkarsanız Çatalhöyük mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Konya’nın köylerinde el işçiliği ürünleri bizzat yapanından alabilirsiniz. Konya’nın keçe halı ve kilimleri de oldukça meşhurdur. Pek çok farklı hediyelik bulabilirsiniz.
Şehir içindeki restaurantlarda etli ekmek ve diğer yöresel yemekleri tadın. Dönmeden önce Konya şekeri almayı unutmayın.
Dış Bağlantılar
Valilik: +90 332 351 11 18
Büyük Şehir Belediyesi Santral: +90 332 235 46 00
İtfaiye Müdürlüğü: +90 332 351 25 01
Selcuklu Bld. Santral: +90 332 320 94 50
Devlet Demir Yolları Santral: +90 332 322 36 80
Emniyet Müdürlüğü Santral +90: 332 233 83 73
Devlet Hastanesi: +90 332 235 45 00