Kütahya Otelleri
Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Kütahya İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Adının kökeni tarihi kayıtlara göre Kotys’in Kenti manasına gelen Kotiaeion’dur. Kütahya ismini Türk hakimiyetine girdikten sonra zaman içerisinde eski isminin değişikliğe uğraması ile edinmiştir. Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilir. Kesin tarihi belli olmamakla birlikte Hitit İmparatorluğu’nun hakimiyeti ile resmi olarak başlayan tarihi Malazgirt Muharebesi’nden sonra Türklerin Anadolu’yu baştan başa fethetmesi ile Türk şehri olarak devam etmiştir.
Kütahya’nın yarısından fazlası ormanlık alanlar ile kaplıdır. Bu yeşil kentin bir tarım kenti olduğunu söyleyebiliriz. Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan şehir yarı engebeli yarı düzlüktür. Sahip olduğu ormanlar sayesinde pek çok türden hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Bazı nesli tükenmekte olan hayvanlar bu bölgede korunma altına alınmıştır.
Bulunduğu konum sayesinde Kütahya geçiş iklimi özelliği taşır. Ege, Marmara ve İç Anadolu’nun kesiştiği noktada olması sebebiyle karasal iklim görülürken yağış oranı diğer Anadolu illerine göre yüksektir. Yazları sıcaklık ortalama seviyede seyrederken kışları soğuk ve yağmurlu geçer.
Ulaşım
Ulaşımın kara ve demir yolu ile sağlandığı Kütahya’da otobüs terminali şehir merkezinde yer alır. Terminale ulaşım otobüs, dolmuş veya taksi ile sağlanabilir. Otogardan neredeyse tüm illere sefer düzenlenir. Geçiş noktasında bulunduğu için özellikle büyük illere ulaşım kısa sürer.
Şehir merkezinde bulunan tren garı ile Türkiye’nin dört bir yanına ulaşım sağlanır. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenmeye başlanan hızlı tren seferleri Kütahya’dan da geçer. Rayları yenilenmiş demiryolu ile kaliteli ulaşım mümkündür.
Kütahya’da şehir içi ulaşım çoğunlukla belediye otobüsleri ile sağlanır. Kent içi ulaşımda sıkıntı yaşanmaz, yollar düzgündür. AktifKütahya adı verilen elektronik kartlar sayesinde şehir içi seyahatlerde nakit kullanımı kalkmıştır. Otobüslere alternatif olarak belirli güzergahlarda dolmuşlar kullanılabilir. Taksiler de 7/24 hizmet vermektedirler. >> Kütahya Otelleri
Henüz havalimanı bulunmayan Kütahya’da hava yolu ulaşımı için ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Çalışmalarına geçtiğimiz yıllarda başlanan bu porje sonuçlandığında sadece Kütahya deu şekilde ulaşıma bir alternatif daha oluşturulması amaçlanmaktadır.
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
Kütahya küçük bir şehir olmasına rağmen dünyaca tanınır. Bunu ünlü olduğu çiniciliğe borçludur. İhraç listesinde üst sıralarda yer alan çiniler eski zamanlardan beri Kütahya’nın sembolüdür. Sadece camii ve mescidlerde değil evlerde de karşımıza çıkan çini Kütahya halkı için önemli bir geçim kaynağıdır aynı zamanda. Şehirde bir de Çini Müzesi bulunur. 14. Yüzyıldan itibaren çini örneklerinin sergilendiği müze mimari açıdan göz doldurmaktadır.
Mimari açıdan Germianoğullarının etkilerinin sıkça görüldüğü karakteristik yapılar göze çarpar şehirde. Kurşunlu Camii, Ulu Camii, İshakfakih Camii gibi belli başlı yapılar göz doldurur. Günümüzde kütüphane olarak hizmet veren Germiyanoğlu Yakup Bey’in külliyesi içinde barındırdığı medrese ve mescit ile herkesin ziyaretine açıktır. İçerisinde çeşitli yazıtlar ve çini örnekleri bulunur.
Kütahya Kalesi, Saat Kulesi, Zafertepe Anıtı ve Hükümet Konağı görülmesi gereken belli başlı yapılarıdır. Şehir merkezinde bulunan çini kaplı dev vazo Kütahya’nın simgesi haline gelmiştir. Bunun yanı sıra Sevgi Yolu, Frig Vadileri, Macar Evi, Germiyan Konağı ve Asilyurt şehre havasını katan önemli noktalardan bir kaçı.
Yeme-İçme
Kütahya yemekleri genel olarak hamur işi ve bakliyattan oluşur. Özellikle çorbaları meşhurdur. Sıkıcık çorbası ile yoğurtlu çevirme çorbası en meşhurlarıdır. Etin de girdiği bu yemekler kendilerine has pişirme tarzı ile damak şöleni yaratır. Cimcik, şibitli tirit, tosunum gibi börekler sofraları süsler.
Haşhaş Kütahya yemeklerine sıkça tat katan önemli bir malzemedir. Pilavlar da zerde ve mercimek gibi malzemelerle birleştirilerek yöresel bir lezzetin parçası olurlar. Dövmeç isimli yumurta ile yapılan salata da bu yemeklere eşlik etmektedir.
Kütahya’da damakları şenlendiren tatlılar genellikle hoşaf ve güllaçtır. Gelincik, gül ve lohusa şerbeti sık sık karşınıza çıkar.
Olmazsa Olmaz
Kütahya’ya gittiğinizde yapmadan dönmemeniz gereken ilk şey Çini Müzesini ziyaret etmek ve çini obje satın almak olsun. Sonrasında diğer müzeleri ve tarihi eserleri gezin. Yaklaşık beş yüz fabrikada çini üretimi yapılmaktadır. Fırsat bulursanız üretimine şahit olun.
Aizanoi Antik Kenti ziyarete açıktır. Kossuth Evi Müzesi mutlaka görülmelidir. Kent Tarihi Müzesi’ne giderseniz Kütahya ilinin geçmişi hakkında oldukça detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
Kütahya Kalesi 3.5 kilometrelik çevresi ile şehrin en önemli yapısıdır. Bir kaç bölümden oluşan kale günümüzde ilk günkü halini korumasa da hala sağlamdır. Görmenizi tavsiye ederiz.
Kütahya’nın köylerine gitme fırsatınız olursa şehir içinde de tadabileceğiniz yöresel yemeklerin en güzelini tatma şansına sahip olabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra bulunduğu coğrafi bölgenin şifalı sularından nasibini almış Kütahya’da termaller de misafirlerine kaliteli hizmet sunarlar.
Dış Bağlantılar
İl Kültür Müdürlüğü: 90 274 223 62 13
İl Turizm Müdürlüğü: 90 274 223 19 62
Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü: 90 274 223 68 40
Vahidpaşa İl Halk Kütüphanesi: 90 274 223 62 15
Valilik: 90 274 223 69 93
Belediye: 90 274 223 60 18
Hastane: 90 274 223 95 37
Polis: 90 274 223 18 17
Jandarma: 90 274 335 21 35