Mardin Otelleri

Şehir Hakkında Genel Bilgiler

Mardin Otelleri

Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Suriye ile komşudur. Eski İpek Yolu üzerinde olması sayesinde pek çok etnik kökenin izlerini taşır. Şehirde pek çok han ve kervansaray mevcuttur. Sadece dini açıdan değil, mimari açıdan önemli tarihi yapıları, camileri, kiliseleri, manastları ve türbeleri ile Mardin göze hitab eden bir şehirdir.

Mardin yüz yıllar boyunca tarihi dokusunu bozulmadan muhafaza ederek günümüze taşımıştır. Kendine has havası ile Türkiye’nin hiç bir iline benzemez. Hala Süryaniler, Kürtler, Araplar ve Müslümanlar kardeşçe yaşar, Mardin’i Mardin yapan da budur zaten.

Şehir geçtiğimiz yıllarda yapılan sayımlara göre yaklaşık 740.000 nüfusa sahip. Dağlar ve yüksek platolar üzerine kurulmuş ufakça bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Karasal iklimin etkisi altında olan Mardin’de kışlar çok sert geçer. Yaz aylarında yüksek sıcaklık ve kuraklık gözlenir.

 

Ulaşım

Mardin’e ulaşım kara ve demir yolu ile ulaşımın haricinde hava yolu ile de sağlanır. Doğu – batı istikametinde yer alan D-400 karayolu Türkiye’nin Suriye’ye açılan kapısı olduğu için tırların ana güzergahıdır. Çevre illerden şehre bu yolla ulaşılır. Şehir merkezine bir kaç kilometre uzaklıkta yer alan otogarından pek şehrimize ve yurt dışına otobüs seferleri düzenlenir.

Mardin Havalimanı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alır ve büyük şehirlerimize her gün pek çok kez sefer gerçekleştirilir. Diğer iller için aktarmalı seferler yapılır.

Şehirde 140 kilometrelik demiryolu ağı bulunur. Yaklaşık 30 kilometrelik bir demir yolu hattı ile Suriye ve Irak istikametinde devam eden ağa bağlanır.

Şehir içi ulaşımda özel halk otobüsleri kullanılır. Başka seçenek bulunmamaktadır. >> Mardin Otelleri

 

Kültür, Sanat ve Modern Yaşam

Mardin tarihi şehir profili ve yöresel evleri ile başlı başına bir kültür mirasıdır. Onlarca kilise ve manastıra ev sahipliği yapar. Bunların en bilindikleri Meryemana Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi ve MorBehnam Kilisesi ile Deyrulumur Manastırı, Mor Dımet Manastırı ve Deyrulzafaran Manastırı’dır. Bunlardan Deyrulzafaran Manastırı yaklaşık kırk yıl boyunca Süryani Patrik merkezi olarak kullanılmış.

Mardin Otel

Mardin’de pek çok sayıda camii ve İslam medresesi vardır. Bunlardan Ulu Camii uçsuz bucaksız düzlüğün ortasında yükselen bir sanat ederidir. Koçhisar Camii, Hatuniye Medresesi, Eminüddin Medresesi, Latifiye Camii gibi birbirinden güzel dini yapılar günümüzde hala ibadethane olarak kullanılmakta olup yıpranmadan varlıklarını sürdürürler.

Mardin

Mardin Kalesi kentin yüksek bir tepesine konuşlanmış etkileyici bir yapıdır. Buradan tüm Mardin kuş bakışı izlenebilir. Görülmesi gereken bir güzelliktir. Aynı Mardin evleri gibi kale de kesme taş işçiliğine örnektir. Süryani mimarisinin etkisi altındadır.

Aklınıza gelebilecek her türlü el işçiliği Mardin’de çocukluktn yetiştirilen ustalar tarafından hala devam ettirilir. En önemli sanat dalı Telkari olarak bilinen gümüş işçiliğidir. Mardin yöresine ait bu sanat ince tellerin işlenip şekillendirilerek takılar ve süs eşyaları yapılması olarak bilinir. Milattan öncesine dayanan bu işçilik zaman içerisinde Avrupa’ya kadar yayılmıştır. Telkari dışında taş işlemeciliği ve ahşap oymacılığı, bakırcılık gibi alanlarda da en güzel örnekleri Mardin’de görmek mümkün.

mardin

Mardin’in bir diğer özelliği de şarap yapımında önemli bir yere sahip olması. Özenle yetiştirilen üzümler işlenir, özel mahzenlerde yıllarca dinlendirilerek şarap haline getirilir. Sabunculuk da aynı şekilde önemli bir yere sahiptir. Tamamen bitkisel sabunlar eskiden beri üretilir.

 

Yeme-İçme

Mardin mutfağı bulunduğu yörede yaşayan farklı ulusların etkisi altında kalmış karma bir mutfaktır. Başlı başına bir kültürdür. Yörede yetişen bitkiler ve baharatların bolca kullanıldığı bu yemekler et ve kuru bakliyat ile yapılmaktadır genellikle.

Kaburga Dolması

Mardin’in en meşhur yemeği içli köfte ve kaburga dolmasıdır. Dolmanın ve kebabın her çeşidinin bulunduğu mutfakta yemek seçenekleri de oldukça geniştir. Genel olarak lezzetli ancak ağır yemekleri olduğunu söyleyebiliriz.

Şekerleme, leblebi ve ceviz sucuğu da meşhurdur.

 

Olmazsa Olmaz

Mardin Müzesi, tarihi evler ve kale görmeniz gerekenlerin başında geliyor. Medrese, camii ve kiliseleri gezip Süryani mimarisini inceleyebilirsiniz. Mardin fotoğrafçılar için de bulunmaz cennettir. Baştan aşağı toprak rengi bu antik şehirde inanılmaz kareler yakalayabilirsiniz.

Hediyelik eşy ve takı satan ustaların dükkanlarına gidin, alışveriş yapın. Telkari ustalarının sadece elleri ile ince tellerden yarattığı sanat eserlerinin oluşum sürecine şahit olacaksınız.

Yöresel yemekleri deneyin, Mardin sofrası ve yörenin yemek kültürüne dahil olun. Yer sofrasında yöresel türkülerle düzenlenen eğlencelere katılabilirsiniz. Dönerken badem şekeri ve tatlı sucuk alabilirsiniz.

 

Dış Bağlantılar

Valilik : 0 482 212 10 06
Belediye : 0 482 212 13 45
Hastane : 0 482 212 10 48-213 28 60
Polis : 0 482 212 10 34
Jandarma : 0 482 212 39 40-43
İl Kültür Müdürlüğü :0 482 212 18 52
İl Turizm Müdürlüğü :0 482 212 58 45

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

İlgini Çekebilir

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı