Şehir Hakkında Genel Bilgiler
Yalova, Marmara Bölgesi’nde yer alan eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi milattan önce 2000 yılına dayanan bölge aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yeridir. Günümüzde olduğu kadar geçmişte de şifalı suları ile meşhur olan şehir antik çağda Pythia Therma olarak anılıyordu. 1995 yılında il olan Yalova’nın nüfusu geçtiğimiz yılın kayıtlarına göre 98.347’dir.
Yalova Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en küçük ilidir ancak kıyı uzunluğu göz önüne alındığında birinci gelir. Termal suları ve kaplıcaları sayesinde turistik bir yer olmuştur. Arkasına Samanlı Dağları’nı almıştır. Geniş ovalara ve verimli arazilere sahiptir. Tarım gelişmiştir. Şehir çoğunlukla ormanlar ile kaplıdır. Makro klima alanı olan Yalova Akdeniz ikliminin etkisi altında olduğu kadar Karadeniz ikliminin de etkilerini taşır. Yaz aylarında az yağış alır, sıcaklık yüksektir. Kış ayları ılık geçer ve bol miktarda yağış gözlenir.
Ulaşım
Yalova İstanbul ve Bursa’ya olan yakınlığı sayesinde gelişmiş ulaşım seçeneklerine sahiptir. Karayolu ile ulaşım geniş ve modern yollar ile sağlanır. Diğer illere geçişte sık uğranılan bir duraktır. Şehir merkezinde bulunan nbulotogardan yurt içinde hemen hemen her şehire otobüs kalkar.
Yalova’ya ulaşmanın en kolay yolu şüphesiz deniz yoludur. Liman kenti olan Yalova’dan İstanbul’a her gün deniz otobüsü seferleri düzenlenir. Ayrıca Topçular – Eskihisar arasında yapılan arabalı vapur seferleri ile Ege ve Akdeniz’e seyahat süresi kısalır. >> Yalova Otelleri
Kültür, Sanat ve Modern Yaşam
Yalova termal ve plajları ile ünüdür. Armutlu, Altınova, Çınarcık gibi ilçeleri yazın tatilciler ile dolup taşar. Bu yerler Marmara Denizi’nin en temiz sahilleri olarak bilinir. Bir yanda da kaplıcalar ve tarihi yapılar vardır. Su kemerleri, hamamlar, çelmeler ve kaleler Yalova’nın tarihi dokusunu taşır.
Şehirde farklı kökenlerden insanlar yüz yıllardır birlikte huzur içinde yaşamaktadır. Bu kökenlerin vakıf ve dernekleri başarılı işlere imza atarak Yalova’yı uluslararası platformlarda duyururlar. TUFAG (Yalova Turizm ve Folklor Araştırma Geliştirme Derneği) kültür bakanlığının da desteğini alarak folklor yarışmalarında Yalova’yı temsil etmektedir. Pek çok yarışmada dereceleri olan dans grubu genç yetenekleri başarıyla eğitmekle kalmaz, aynı zamanda uluslar arası yarışmalara katılarak kültür alışverişine katkıda bulunur. Yalova’nın bir diğer folklor eğitim merkezi YAFEM ( Yalova Folklor Eğitim Merkezi Derneği) her yıl düzenlediği Türk Boyları Kültür Şöleni ile dünyaya reklamımızı yapar.
Yalova en çok turisti kaplıcaları ile çekmektedir. Bölgenin şifalı suları özellikle romatizmal hastalıklarla ve dolaşım bozukluklarında alternatif tedavi olarak düşünülebilir. Çeşitli cilt hastalıklarına da iyi gelen bu sular yılın her vakti Yalova’nın termallerinde misafirlerine şifa dağıtmaktadır.
Yeme-İçme
Yalova mutfağı buraya göç etmiş ulusların etkilerini taşıyan karma bir mutfaktır. Yörede üretilen sebzeler yemeklerin ana malzemesini oluşturur. En meşhur yemekleri pavli, papara, luhu şuşkey, çirbuli, lalanga ve çubiyiş gayidir. Yemeklerin isimlerinden de anlaşıldığto,ı gibi Yalova mutfağında Balkanların etkisi oldukça fazla görülür. Ayrıca Yalova köftesi, yaprak pidesi, Yalova kebabı gibi tanıdık isimler de göze çarpar listede.
Yörenin tatlıları genellikle un ve süt ile yapılan hafif hamurlu tatlılardır. Silohto, paponi ve meçavçevi denemenizi tavsiye ettiğimiz tatlılardan bir kaçı.
Olmazsa Olmaz
Yalova’ya yaz mevsiminde giderseniz mutlaka Çınarcık ve Armutlu plajlarında denize girin. Yalova hem doğal güzelliği hem de temiz havası ile sizi dinlendirecek. Özellikle kış mevsiminde olmakla birlikte yılın her vakti termal ve kaplıcalar ziyaretinize açıktır.
Termal Atatürk Köşkü ve Yürüyen Köşk Yalova’nın görülmesi gereken iki yapısı. Bunun yanı sıra şehirde bir de arboretum yer alır. Termal tesislerin yer aldığı bölgeye giderken yolunuzun üzerinde karşınıza çıkacak bu özel ormanlık alanda piknik ve yürüyüş yapıp değişik türde ağaç ve bitkileri inceleyebilirsiniz.
Dış Bağlantılar
YALOVA BELEDİYESİ: 90 226 814 10 08
KIZILAY: 90 226 814 79 54
SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ: 90 226 814 20 94
SOSYAL HİZMETLER: 90 226 813 89 99
KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ: 90 226 813 70 59
TURİZM DANIŞMA: 90 226 814 21 08
POLİS KARAKOLU: 90 226 814 10 31
YALOVA DEVLET HASTAHANESİ: 90 226 814 45 24