Assos Gezilecek Yerler: Antik Kentten Doğal Güzelliklere

canakkale-assos-gezilecek-yerler

Assos gezilecek yerler açısından sıkça tercih edilen bir destinasyondur. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos, tarihi zenginliği ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm merkezidir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip Assos gezilecek yerler açısından Kuzey Ege’nin eşsiz güzellikteki rotalarından biridir. Eşsiz deniz manzarası, büyüleyici doğası, huzur veren koyları, köklü geçmişi, tertemiz havası, taşlı sokakları, mavi bayraklı plajları ve kendine has atmosferi ile Assos, mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. İşte karşınızda Assos gezi rehberimiz!

Assos Antik Kenti

Assos civarı gezilecek görülecek yerler listemizin ilk sırasında Assos Antik Kenti yer alır. 3000 yıllık tarihe sahip bu kent, 2007 yılında Unesco Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Tarihle iç içe bir gün geçirme fırsatı sunan Assos, eşsiz deniz manzarasıyla doğaseverler için adeta bir cennet. Assos Antik Kenti’nin çevresi 3 bin 200 metre uzunluğundaki surlarla çevrilidir. Kentin içinde Amfi tiyatro, Athena Tapınağı, Hüdavendigar Camii, Gymnasium, Agora ve Nekropol bulunur. Assos Antik Kenti de Assos gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Nasıl Gidilir? 

Assos Antik Kenti, Ayvacık’ın Behramkale Köyü içinde yer alır. Eğer kente toplu taşıma ile gelecekseniz, Assos minibüslerini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Gelibolu-Lapseki, Kilitbahir-Çanakkale ve Eceabat-Çanakkale feribotlarını da binebilirsiniz.

Athena Tapınağı

Assos gezilecek yerler listemizin 2. sırasında karşınıza Athena Tapınağı çıkar. Athena Tapınağı, ören yerindeki en önemli kalıntıdır. Tapınak, Assos Antik Kenti’nin en yüksek noktasında yer alır. Anadolu’da ilk ve tek dor düzeninde yapılmış , göz alıcı güzelliğe sahip kutsal alan, Midilli adasının tam karşısında yer alır. Adını Zeus’un kızı ve 12 Olimpos tanrısından biri olan Athena’dan alan ve 236 metrelik alana kurulu bu tapınak, 14×30 metre ölçülerindedir. Tapınağın çevresinde ise sütun kaideleri ile dorik başlıklar yer alır. Tapınak sütunlarının üzerindeki bazı kabartmaları İstanbul Arkeoloji Müzesi, Louvre Müzesi ve Boston Müzesi’nde sergilenir. Athena Tapınağı’nı da Assos gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Nasıl Gidilir?

Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti’nin içerisinde yer alır. Altınoluk, Küçükkuyu ya da Ayvacık ilçelerinden saat başı kalkan minibüslerle kolayca gidebilirsiniz.

Behramkale Köprüsü

Assos gezilecek yerler rotamızın 3. durağı Behramkale Köprüsü’dür. Behramkale Köprüsü, Osmanlı’dan kalma Behramkale köyünde yer alır. Tuzla Çayı üzerinde bulunan köprü, I. Murat tarafından yaptırılmıştır. 80 metre uzunluğuna, 15 metre yüksekliğine sahip tarihi köprü, 14. yüzyıla aittir. Tarih ve doğanın iç içe geçtiği bu yer, sadece yaya kullanımına açıktır. Köyün simgesel yapılarından olan köprü üzerinde yürüyebilir, Osmanlı’nın erken dönem mimarisini inceleyebilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

Behramkale Köyü, Ayvacık ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır. Çanakkale kent merkezinden otobüsle Küçükkuyu, Altınoluk ya da Ayvacık ilçelerine gidebilirsiniz. Bu noktalardan köye kalkan dolmuşları kullanarak köye ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Murat Hüdavendigar Camii

Assos gezilecek yerler listesine Murat Hüdavendigar Camii ile devam edebiliriz. Assos’ta görülmeye değer bir başka lokasyon Murat Hüdavendigar Camii’dir. Behramkale köyünün yüksek yamaçlarında yer alan dini yapı, Osmanlı’nın erken dönem cami örneklerini yansıtır. Tek kubbesi, kare şeklindeki mimarisiyle öne çıkan cami, 14. yüzyılda I. Murat tarafından yaptırılmıştır. Caminin giriş kapısı, Cornelius Kilisesi’nin eski kapısıdır. Ziyaretçilerini mistik bir atmosferle karşılayan bu yapı, tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfetmek isteyenlerin vazgeçilmez duraklarındandır. Murat Hüdavendigar Camii’yi de Assos gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Nasıl Gidilir?

Kent merkezinden Behramkale Köyü tabelalarını takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Assos Antik Liman

Şehir gürültüsünden uzak, tarihin izlerini sürebileceğiniz bir yer arıyorsanız Assos Antik Liman tam size göre! Antik dönemden bu yana kullanılan liman, eski taş iskeleleri ve balıkçı tekneleri ile büyüleyici bir atmosfer sunar.

Nasıl Gidilir?

Assos gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz bu limana gitmek oldukça kolaydır. Assos Antik Kenti’nden aşağıya doğru ilerleyen yolu takip ettiğinizde limana kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Kadırga Koyu

Assos’a 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kadırga Koyu, geniş plajı ve berrak denizi ile oldukça ünlüdür. Osmanlı’da donanmanın bir üssü olarak kullanılan bu koy, Assos’ta denize girmek ve konaklamak için ideal bir destinasyondur. Ringo, jet ski, banana gibi su aktivitelerini yapabileceğiniz bu koy, zeytin ağaçlarının arasında doğa ile baş başa kalma imkanı sunar. Assos gezilecek yerler listenize Kadırga koyunu da ekleyebilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

İlçe merkezine yalnızca 2 km mesafede bulunan bu koy Assos ile Küçükkuyu arasında kalır. Zeytin ağaçları arasında kalan bu koya Behramkale Köyü üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sokakağzı Koyu

Assos gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir yer. Bunlar arasında Sokakağzı Koyu da oldukça dikkat çeker. Fotoğraf ve doğa meraklılarının uğrak yeri Sokakağzı Koyu, el değmemiş doğası ve huzurlu atmosferiyle kentin gizli kalmış köşelerinden biridir. Geleneksel yaşamın devam ettiği Sokakağzı köyünde bulunan bu koy, yarım ay şeklinde uzanan uzun kumsala sahiptir. Midilli adasının tam karşısında yer alan ve Assos gezilecek yerler arasında öne çıkan Sokakağzı koyunda, kalabalıktan uzak doğayla iç içe bir tatil yapabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

Assos gezilecek yerler listesinin mola noktası Sokakağzı Koyu, Assos’a 15 km uzaklıkta yer alır. Koya gitmek için Koyunevi Köyü’ne gitmeniz gerekir. Köyden sonra 3.5 km kadar denize doğru içeri giriyorsunuz.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Türkiye’de türünün ilk örneği olarak açılan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Küçükkuyu’da yer alır. Haftanın yedi günü 09:00-16:30 saatleri arasında açık olan müze, zeytin ve zeytinyağı kültürüne dair bilgiler verir. Müzeye giriş ücretsizdir. Müze gezmeyi seviyorsanız, Assos gezilecek yerler listenize bu rotayı da ekleyebilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

Müzeye gitmek için öncelikle Çanakkale-İzmir Karayolu üzerindeki Küçükkuyu’ya gitmeniz gerekir. Küçükkuyu’ya giriş yaptığınızda müze, eski sabunhane binası olarak karşınıza çıkacaktır. 

Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt köyünü de Assos gezilecek yerler listenize eklemeniz mümkün. Doğayla baş başa kalmak isteyenlerin ideal rotası Yeşilyurt Köyü, Kaz Dağları’nın eteklerinde eşsiz bir manzaraya sahiptir. Taş evleri, renkli kafeleri, hediyelik eşya dükkanları, dar sokakları ve zeytin ağaçlarıyla bu köy, tarihle iç içe doğal bir güzellik sunar.

Nasıl Gidilir?

Küçükçetmi olarak da bilinen bu köy, Assos gezilecek yerler listesinin gözde rotalarındandır. Bu köy, Küçükkuyu Sahiline 3 km mesafede yer alır.

Sivrice Koyu

Assos bölgesi gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer koy, Sivrice Koyudur. Taş iskelesi ve balıkçı tekneleri ile Sivrice Koyu, Babakale yolu üzerinde yer alır. Midilli Adası’na oldukça yakın bu koy, gürültüden uzak sakin bir tatil isteyenler için ideal bir rotadır. Huzurlu atmosferi ve doğal güzelliği ile öne çıkan Sivrice koyunda piknik yapabilir ya da kamp alanlarında doğanın eşsiz keyfine varabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

Assos merkeze 9 km uzaklıkta bulunan Sivrice koyuna Babakale yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Babakale’den Beştaş Köyünü 3 kilometre geçtikten sonra bu sakin koya ulaşabilirsiniz.

Assos’a Yakın Gezilecek Yerler

Köklü tarihi ve kültürel çeşitliliği ile Assos her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Assos gezilecekler yerler açısından sıkça tercih edilen bir lokasyondur. Assos gezilecek yerler listenize aşağıdaki yerleri de ekleyebilirsiniz:

  • Babakale Kalesi
  • Küçükçetmi Köyü ve Kaplıcaları
  • Şahinkaya Kanyonu
  • Kazdağı Müzesi
  • Tahtakuşlar Etnografya Müzesi
  • Adatepe Köyü

Assos’ta birbirinden farklı pek çok otel bulunur. Her ihtiyaca ve isteğe uygun seçenekler sunan Assos otelleri geziniz boyunca size eşlik eder. Geziniz sürecince rahatlıkla konaklayabileceğiniz oteller arasına Assos’a oldukça yakın olan Ayvacık otellerini de ekleyebilirsiniz.

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Assos gezilecek yerler listesinin ardından Çanakkale gezi rotamıza da göz atabilirsiniz. Assos’a geldiyseniz mutlaka Çanakkale’yi de görmelisiniz. Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Çanakkale, binlerce yıllık tarihi ve masmavi deniziyle ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir. Her yıl yüz binlerce turistin uğrak yeri olan Çanakkale otelleri ile misafirlerine benzersiz bir deneyim sunar. Vaktiniz varsa Assos gezilecek yerler listenizin ardından aşağıda yer alan listeye de göz atabilirsiniz:

  • Truva Antik Kenti
  • Çanakkale Aynalı Çarşı
  • Çanakkale Şehitleri Anıtı
  • Troya Müzesi
  • Çanakkale Arkeoloji Müzesi
  • Çanakkale Saat Kulesi
  • Assos Antik Kenti
  • Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
  • Gizli Liman Koyu
  • Anzak Koyu
  • Kilitbahir Kalesi

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir