Tarihi derinliğe sahip eserler bakımından dünyanın en zenginlerinden biri olan ülkemizde Kültür Bakanlığı’nca taşınmaz kültür varlığı olarak belirlenmiş 78 adet antik kent bulunmaktadır. Ülkemizin her yerinde örneklerine rastlayabileceğiniz antik kentlerin büyük çoğunluğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer almaktadır. Ülkemizde bulunan antik kentlerden kesinlikle görmeniz gereken 5 tanesini sizler için listeledik…
Efes
İzmir’in Selçuk ilçesi sınırları içerisinde yer alan Efes Antik Kenti’nin kuruluşu milattan önce 6 bin yılına kadar uzanmaktadır. İyonya’nın on iki şehrinden biri olan Efes, UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2015 yılında ise Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir.
Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Roma döneminden kalma Celsus Kütüphanesi ve Meryem Ana Evi Efes Antik Kenti’nde görülmesi gereken başlıca yapılardır.
Milet
Aydın’ın Milet ilçesinin kuzeybatısında konumlanan Milet Antik Kenti’nin kuruluşu milattan önce 3.500 yılına uzanmaktadır. Hitit kentlerinden biri olan Milet, antik bir liman şehridir.
Milattan önce 4. yüzyıla tarihlenen Tiyatro, Apollo Tapınağı ve Athena Tapınağı Milet Antik Kenti’nde görülmesi gereken başlıca yapılardır.
Çatalhöyük
Konya’nın Çumra ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çatalhöyük Antik Kenti’nin kuruluşu milattan önce 7.400 yılına kadar uzanmaktadır. Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Çatalhöyük, UNESCO tarafından 2009 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında ise Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
Antik kentte yerleşik hayatın ve tarımın ilk örneklerini inceleyebilirsiniz.
Aspendos
Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti, milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Önemli bir ticaret şehri olduğu için tarih boyunca pek çok medeniyete ve sahipliği yapan Aspendos, mitolojik bir öyküye de sahiptir.
Akustiği ile nam salmış Aspendos Tiyatrosu’nda günümüzde de konser ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Hattuşaş
Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş Antik Kenti, milattan önce 17 ve 13. yüzyıllar arasında Hitit İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmıştır. Dünyanın ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması’na da ev sahipliği yapmış olan Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilmiştir.
Kentte bulunan tapınak, kraliyet konutu ve sur kalıntıları görülmeye değerdir.