Dünyada Yılbaşı Nasıl Kutlanıyor?

Yılbaşı tatilinizde yurtdışına çıkmayı mı planlıyorsunuz? Bildiğiniz üzere 24 Aralık’ta Noel ve 31 Aralık’ta yılbaşı kutlanıyor. Ama her ülkenin 24 Aralık’ta Noel, 31 Aralık’ta yılbaşı kutlamadığını biliyor muydunuz? En çok merak edilen ülkelerden birkaçını Tatil.com sizin için araştırdı: Dünyada yılbaşı nasıl kutlanıyor?

1. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya

Bu ülkelerde Noel Gecesi (24 Aralık) “Cömert Gün” adıyla kutlanıyor. 24 ve 25 Aralık, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da resmi tatil. Bu ülkelerdeki halk, yemeğe geçmeden önce birbirlerine iyi dileklerini iletir, ballı ve kestaneli Noel gofretlerinden paylaşırlar. Geleneksel yemekleri lahana veya mercimek çorbası içerir. Hediyeler, gizlice çam ağacının altına yerleştirilir ve akşam yemeğinin sonunda açılır. Noel şekerleri önemli bir gelenektir. Başka bir gelenek de gelecek tahminiyle ilişkilidir: Elmalar çaprazlama kesilir. Eğer çekirdekte düzgün bir yıldız şekli olursa gelecek yıl başarılı geçecek, şekilsiz bir yıldız çıkarsa kötü bir yıl veya hastalık, haç çıkarsa ölüm diye yorumlanır. Bir başka gelenekte, kızlar ayakkabılarını omuzlarından arkaya atar, ayakkabının ucu kapıyı işaret ediyorsa yakın zamanda evleneceklerine delalettir. Çek Cumhuriyeti’nde yılbaşı için Prag otelleri ideal.

2. Avusturya

Büyük ölçüde Katolik olan Avusturya’da Noel pazarları önemli bir gelenektir. Viyana’da Belediye Binası’nın önündeki büyük meydanda pazar kurulur. Kayak severlerin de favorilerinden olan Innsbruck’ta Goldenes Dachl’da romantik bir noel pazarı kurulur. Büyük yerlerin yanı sıra küçük yerlerin de kendine özel Noel pazarları vardır. Avustralya’da Noel ağacı, Noel kutlamalarında önemli bir rol oynar. Ana meydanlarda kocaman çam ağaçları süslenir. Avusturyalılar geleneksel olarak çeşit çeşit pastalar, çikolatalar ve özel şekilli kurabiyeler ikram eder. Avusturya’da yılbaşı için Viyana otelleri ideal.

3. Almanya

Almanya’da kutlamalar bölgeden bölgeye değişir. Örneğin, 6 Aralık’ta St. Nicholas Günü kutlanır. Geleneğe göre çocukların çoraplarına hediyeler konulur. Ama gerçek hediyeleşme Noel Gecesi olur. Almanya’daki kutlamalar Martin Luther’in reformundan sonra biraz değişikliğe uğradı. Noel Ağacı Noel sabahı süslenir. Akşam yemeği Noel akşamı veya ertesi akşam yapılır. Ülke genelinde sazan, Frankfurt’ta patates salatası yenilir, bazı aileler sosisli sandviç tercih eder, et ve peynir fondüsü de oldukça tercih edilen yiyeceklerdendir. Almanya’da bölgelere göre farklı farklı Noel kurabiyeleri pişirilir. Almanya’da Noel pazarlarını görmek için Münih otelleri ideal.

4. İtalya

İtalya’da 8 Aralık’ta Lekesiz Doğum Festivali kutlanır. Bu tarih ülke çapında resmi tatildir. Bu gün için yılbaşı süslemeleri yapılır. 13 Aralık’ta Aziz Lucy Günü kutlanır ve Sicilyalılar bu günde buğday unundan yapılmış hiçbir şey yemezler. İtalya’da Noel başka ülkelerdekine benzer şekilde kullanılır. 26 Aralık’ta kutlanan Aziz Stephen Günü de İtalya’da resmi tatildir. Noel yiyecekleri arasında portakala sıkça rastlanır çünkü altını sembolize eder. Çikolata da önemlidir. Kutlamada şenlik ateşi yakılır ve ateşten uçuşan kıvılcımlarla geleceğe dair tahminler yapılır. İtalya’da yılbaşı için Milano, Venedik ve Roma otelleri ideal.

Yılbaşı dünyada farklı kıtalarda, farklı ülkelerde, hatta ülkelerdeki farklı bölgelerde değişik şekillerde kutlanır ama bir şekilde kutlamalar yapılır, herkes yeni yılın getireceği gelişmelerden umutludur. Tatil.com olarak sizlere umutlarınızın, hayallerinizin ve hedeflerinizin gerçekleştiği bir yıl dileriz.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir