İzmir Şehir Rehberi

İzmir, Ege Bölgesi’nde yer alan Türkiye’nin üçüncü metropolü ve ticaret merkezidir. La Perle de l’Ionie  yani İyonya’nın incisi diye anılan İzmir, geniş limanı ile antik çağlardan beri gözde olan dünyanın en büyük şehirlerinden biridir. Hem kültür ve ticaret merkezidir, hem de son derece modern bir körfez şehridir.

Geçmiş zamanlarda Atina Lehçesi ile Smyrna olarak bilinen İzmir uzun zaman boyunca bu ismi kullanmıştır. Kökeni Anadolu’ya dayanan bu isim zaman içerisinde İzmir halini almış. Özellikle Rum kültüründen izler görmek oldukça mümkündür şehirde.

Ege’nin incisi İzmir Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.  Temmuz- Ağustos aylarında zirve yapan sıcaklar bütün yaz boyunca sıcak ve kurak seyreder. Kış aylarında kar yağışı pek görülmemekle beraber Ocak- Şubat ayları soğuktur. İzmir kendine has rüzgarı İmbat ile bilinir. Gece ile gündüz arasında oluşan sıcaklık farkından dolayı yaz ayları İmbat ile ferahlar şehir.

İzmir’e Ulaşım

Şehre ulaşım kara, hava, deniz ve demir yoluyla sağlanır. Şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Adnan Menderes Havalimanı’ndan her gün yurt içine ve yurt dışına direkt uçuşlar gerçekleşir. Havalimanına ulaşım için belediye otobüsleri ile havalimanının özel servisleri ya da taksi kullanılabilir.

İzmir’e kara yoluyla ulaşmak isterseniz sizi keyifli bir yolculuk bekliyor. Yenilenen genişletilmiş yolları ve büyük otogarı ile dilediğiniz her yere gidebilirsiniz. Otogar şehir merkezine yalnızca bir kaç kilometre uzaklıkta yer alır. Ulaşım firmalarının özel servisleri ya da dolmuş veya taksiler ile kısa sürede varılabilir. İzmir’in tatil beldelerine de bu otogardan kalkan araçlar ile gidebilirsiniz.

Demiryolu ile İzmir’e ulaşmak isterseniz İstanbul, Ankara ya da Aydın istikametlerini kullanmanız gerekiyor.

Şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri, metro ve vapur seçenekleri İzmir’de bir uçtan bir uca kesintisiz ve kaliteli ulaşım sağlar.  Metro hattı ile hem otobüs durakları, hem tren yolu hem de vapur bağlantısı sağlanmıştır. Bu sayede aktarma yapılır. İzmir trafiği neredeyse hiç olmayan, ulaşımı hesaplı bir şehirdir. Arabalı vapur ve yolcu vapurları körfezde 8 farklı iskeleden kalkar. Yarım saatten az bir sürede körfezin diğer ucuna geçmenize imkan verir. >> İzmir Otelleri

İzmir’de Kültür, Sanat ve Modern Yaşam

İzmir  yaklaşık dört milyonluk nüfusunun ve misafirlerinin keyifli zaman geçirmelerine olanak sağlayacak kadar aktiftir. Onlarca alışveriş merkezine ev sahipliği yapar. Her yıl düzenlenen  İzmir Enternasyonal Fuarı binlerce konuk ağırlar ve dünya çapında bilinir.

Efes harabeleri İzmir’de yer alan tarihi yapılardan en önemlisidir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı ve Hristiyanlar için büyün önem taşıyan Meryem Ana Evi Efes Antik Kenti’nde bulunur.

Milattan önce 3. Yüzyılda Tepekule’de ilk yerleşim yeri kurulmuştur. Milattan önce 4. Yüzyılda ise Kadifekale yerleşim alanı haline gelmiştir. Günümüzde hala kalıntılar, sarnıçlar, agora ve su kemerleri ziyarete açıktır. Tepeden bütün İzmir’i izlemeniz de mümkün.

Konak Meyanı’nda bulunan Saat kulesi artık İzmir’in simgesi halini almıştır. 1901 yılında yapıldığından beri yalnızca bir kez depremde hasar görerek duran saat o günden beri aralıksız çalışır. 25 metrelik bu yapı Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir. Bu önemli yapıların haricinde Atatürk Müzesi, Tarih ve Sanat Tarihi Müzesi,  Ahmet Priştina Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi gibi önemli yerler vardır.

İzmir gece hayatı ile de meşhurdur. Lüks gece kulüplerinin haricinde çeşitli pub ve barlar şehrin her yanında konuklarını ağırlar. Özellikle tatil beldesi Çeşme yazın tatilciler ile dolup taşmaktadır.

İzmir’de Ne Yenir?

Binbir çeşit bitkinin ve en güzel zeytinlerin yetiştiği İzmir’de yemekler de genllikle Akdeniz mutfağından izler taşıyan, çoğunlukla zeytinyağlılardan oluşur. Osmanlı ve Rum mutfağının etkisi azımsanamayacak ölçüdedir. Dünya mutfaklarından izler de taşıyan İzmir’in komplike bir yemek kültürü olduğunu söyleyebiliriz.

Deniz börülcesi, arapsaçı, cibez gibi otlar ile yapılan salatalar ve mezeler Ege’den çıkartılan balıklar ile sofralarda yerini alır. Türkiye’nin en güzel midyesi İzmir’den çıkar.

İzmir köfte hemen herkesin bildiği meşhur tatlarından biridir. Bunun yanı sıra sucuk, salam, sosis gibi et ürünleriyle kaşarın pişirilerek hazırlandığı Kumru sandviç ve genellikle kahvaltıda tüketilen bir hamur işi olan Boyoz İzmir’in tadılması gerekenlerinden. Lokma da İzmir’e özgü şekli ve tadıyla meşhurdur. Yolunuz Şirince’ye düşerse birbirinden güzel onlarca farklı ev yapımı şarap tadabilirsiniz.

İzmir’de Gezilecek Yerler Nelerdir?

İzmir’de müzeleri gezin. Kordonboyu yürüyüş için ideal olduğu kadar sahil boyunca cafe ve restaurantlar ile dinlenmek ve güzel vakit geçirmek için de aradığınız yer. Kalabalıktan rahatsız olmazsanız Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapabilirsiniz ancak yanınızda İzmir’i bilen biri olsa iyi olur. Kemeraltı labirenti andıran karışık bir yerdir. Dikkatli olmanızda fayda var.

Bir gününüzü Şirince ve Efes Antik Kenti’ne ayırın. Tarihi yerleri gezdikten sonra Şirince’de şarabınızı yudumlarken dinlenebilirsiniz.

Yaz mevsiminde Çeşme harika olur. Mutlaka görmelisiniz. Balık severler için Çeşme ve Foça adeta cennet sayılır.

Tarihleriniz denk geliyorsa Fuar ve Selçuk Festivali görülmesi gereken etkinliklerden.

İzmir’in meşhur tatlarını mutlaka deneyin. Kumru, boyoz, gevrek (simit) ve çiğdem (çekirdek) meşhurdur. Kuru incir, Sultaniye üzümü, Kemalpaşa kirazı, lokma tatlısı ve Bergama tulumu deneyin. Şansınız varsa dönerken mutlaka alın.

Hediyelik eşya olarak Ödemiş ipliği (pembizar), yemeni, çeşitli iğne oyaları ve Görece’de üretilen el yapımı nazar boncuklarından alabilirsiniz.

Dış Bağlantılar

TCDD Santral: 464 31 31
Alsancak Gar: 464 77 95
Santral Garaj: 472 10 10
Polis Nöbetçi Müdürlüğü: 483 57 99
Asayiş Ekipleri: 445 58 10
Emniyet Santral: 489 05 00
Turizm İzmir İl Müdürlüğü: 483 62 16 – 483 51 17
Turizm Danışma Müdürlüğü: 445 73 90
Adnan Menderes Havalimanı Turizm Dan. Müd.: 274 22 14

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir