Latin Amerika'ya Gitmek İçin 5 Sebep

Latin Amerika Gezisi

Modern şehirlerin yapaylığından, her şeyin doğal olduğu yepyeni bir kıtaya uzanmak ister misiniz? Peşi sıra uzanan yemyeşil egzotik ormanlar, eliyle halı dokuyan Bolivyalı yaşlı teyzeler, Sao Paulo’nun kafelerinde kahve içen mutlu insanlar ve ete kemiğe bürünmüş samimiyet… Latin Amerika’da aradıklarınızdan fazlasını bulacaksınız. Kıta mesafe olarak uzak olsa da, Türkiye vatandaşlarına vize uygulamıyor. Latin Amerika Turları ile mesafeleri aşıp yeni bir sabaha uyanmanız dileğiyle…

1. Arjantin

Latin Amerika turuna Arjantin’den başlamak, Latin Amerika ruhunu damarlarınızda hissetmeniz için çok önemli. Başkent Buenos Aires’in geniş caddeleri, bulvar kahveleri, La Boca’daki rengârenk evler, şık restoranlar ve şehrin içine işlemiş Tango… Arjantin’in ismi Argentinos kelimesinden geliyor. Argentinos; Antik Yunan’da “küçük gümüş” anlamında kullanılmış. İspanyol kaşifleri bölgeye çeken en önemli sebep de bu.

Arjantin, mimari olarak Avrupa’ya en çok benzeyen Latin Amerika ülkesi. Egzotik yaban hayatı, yemyeşil ormanları, dağcıların tutkusu haline gelen Patagonya bölgesi ve dünyanın doğal harikalarından olan Iguazu Nehri. Bunlara renkli gece hayatı ve Latin dansları da eklenince Arjantin tatilcilerin vazgeçilmezi haline geliyor. Arjantin’de gezilecek başlıca yerler şöyle; Iguazu Nehri, Los Glaciares Buzulları, Delta Tigre, Recoleta Mezarlığı, Quebrada de Humahuaca, Plaza de Mayo, La Plata Katedrali, Mar Chiquita Gölü, Pilar Kilisesi, Malba Müzesi, Ulusal Bayrak Anıtı ve 9 Temmuz Caddesi. Arjantin mutfağı daha çok et üzerine kurulu. Başlıca yemekler şöyle; Parilla, Dulce de Leche, Empanada, Churrasquito ve Lomito.

2. Uruguay

Uruguay; bağımsızlığın, mücadelenin, hamasetsiz hüznün ve futbol sevgisinin başkenti. Ülkenin ismi, yerli dillerden olan Guarini’den geliyor. Anlamı; boyalı kuşlar ırmağı. Ülke Latin Amerika kıtası içinde dengeli ekonomisi ve sosyal haklarıyla öne çıkıyor. Halihazırda Latin Amerika kıtasında köleliliği ilk kaldıran ülke de Uruguay. Uruguay, zamanla Atlantik Kıyısı’ndaki harika plajları, ücretsiz müze ve parklarıyla tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Ülke yüz ölçümü olarak çok küçük olmasına rağmen turist akınına uğruyor. Ayrıca buradaki birçok ünlü, Türkiye’de de tanınıyor. Kitaplarıyla Uruguay’a ruh veren Eduardo Galeano, efsane Başkan Jose Mujica vb.

Uruguay’da Rio Karnavalı kadar popüler olmasa da, birçok festival düzenleniyor. Bunlardan en ünlü olanı, Las Llamadas Festivali. Bu festivalde Sur ve Palermo sokaklarını rengârenk kıyafetleriyle dolduran binlerce dansçıyı canlı olarak izleyebilirsiniz. Ülkede gezilecek başlıca yerler şöyle; Plaza İndepencia, Teatro Solis, Plaza de la Contitucion, Montevideo Metropolitan Katedrali, Museo Historico Nacional, Rambla de Montevideo, Pocitos, Parque Rodo ve Plazzo del Parlemontosu. Ülkenin yemek kültürü de oldukça geniş. Genel olarak tahıl ürünlerinin olduğu Uruguay mutfağının vazgeçilmezi ise et. Mutlaka yemeniz gereken yemekler başlıca şöyle; Parilladas, Empanadas ve Chivito.

3. Bolivya

Bolivya, Latin Amerika ülkeleri arasında sahile kıyısını sonradan kaybetmiş tek ülke. Siyasi tarihi savaşlarla ve darbelerde dolu olan bu ülke, ismini bağımsızlığın öncüsü olan Simone Bolivar’dan almış. Bolivya’nın en çekici özelliği ise safkan kültürünü hâlâ korumuş olması. Yerel kıyafetleri, hiç bozulmamış mimarisi ve her zaman nazik olan halkıyla diğer Latin Amerika ülkelerinin arasından sıyrılıyor. Ülkenin başkenti Sucre olmasına rağmen idari şehri La Paz. La Paz İspanyolca’da barış anlamına geliyor. Bolivya’da genel dil İspanyolca olmasına rağmen anayasada tanımlı 36 tane dil var. Buda kültür çeşitliliğin en büyük göstergesi.

Bolivya doğal kaynaklar bakımından çok zengin bir ülke. Dünyanın en büyük tuz gölü olan Salar de Uyini, Titikaka Gölü ve Güneş Adası, ülkenin en çok ziyaret edilen yerlerini oluşturuyor. Başlıca gezilecek yerler ise şöyle; Sagamaga Caddesi, Magic Market, Museo de la Coca, Copacabana, Titicaca Gölü, Valle de la Luna, Tupiza, Santa Cruz, Salar de Uyuni ve Güneş Adası. Bolivya’da birden çok yerel festival var. Oruro, Tarabuco, Fiesta del Grand Poder bunlardan sadece birkaçı… Bir hafta süren festivallerde renkli kostümler giyilip su savaşları yapılıyor. Bolivya mutfağı, genellikle patates ve etle anılıyor. Vejetaryen seçeneklerin oldukça az olduğu ülkede yenebilecek yemekler başlıca şöyle; Lomomontado, Saltenas ve İlajwa.

4. Kolombiya

Latin Amerika’nın kalbine yolculuk… Amazon ormanlarıyla çevrili ülkenin ismi, ülkeye hiç ayak basmamış Kristof Kolomb’dan geliyor. Güneşle bezenmiş plajları, ıssız çölleri, tertemiz suları ve kahve tarlalarıyla Kolombiya, doğal bir cenneti andırıyor. Ülkenin başkenti Bogota ve Medellin’de doğal parklar bulunuyor. Medellin demişken son zamanlarda Kolombiya denilince akla gelen ilk kişi olan Pablo Escobar’dan bahsetmemek olmaz. Son dönemde Escobar’ın hayatının anlatıldığı Narcos adlı dizi, ülkeyi daha popüler hale getirdi. Dizi, Medellin ve Cali şehirlerinden enstantaneler sunuyor. Yine de genel olarak Kolombiyalıların Escobar’la anılmaktan hoşlanmadıklarını belirtmekte fayda var.

Ülkede gezilecek yerler başlıca şöyle; Eje Ambiental, Chorro de Quevedo, Primada Katedrali, Cerro de Monserrate, Torre Colpatria, Enrique Perez Arbelaez Orkide Tarlası, Caycedo Meydanı, La Merced Şapeli. Kolombiya mutfağının temelini yufka ve et oluşturuyor. Ülkede balık sık olarak tüketiliyor. Başlıca yemekler şöyle; Arepas, Pandebono, Ajicao ve Sancocho.

5. Brezilya

Kıtanın en büyük ve en kalabalık ülkesine hoş geldiniz. Tropik ormanlar, uçsuz bucaksız şelaleler, zümrüt rengine benzeyen deniz ve çılgın Brezilya sahilleri… Brezilya Latin Amerika’nın bütün renklerini içinde barındıran, Portekizli kaşifler tarafından keşfedildiğinden resmi dili Portekizce olan tek Latin Amerika Ülkesi. Başkenti Brasilia olmasına rağmen en kalabalık şehirleri Sao Paulo ve Rio de Janeiro. Ülke efsaneleşmiş futbolcularıyla ve ünlü Rio Karnavalı’yla tanınıyor.

Sao Paulo’nun müzelerini, İpenama’nın cam rengi denizini, Florianopolis’in çılgın sörfçülerini görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Brezilya’nın her şehri yeni bir ülke gibi. Manaus’tan yemyeşil Amazon ormanlarına, su kanalları ve köprüleriyle Venedik’e benzeyen Recife’den şelaleleriyle ünlü Parati’ye uzanabilirsiniz. Brezilya’da gezilecek başlıca yerler şöyle; Copacabana Plajı ve İpenema Plajı, Parque Estadual de Vila Velha, Parque Tanguâ, Kurtarıcı İsa Heykeli, Iguazu Şelalesi, Sugarloaf Dağı, Fernando de Noronha ve Mosteiro de Sao Bento. Brezilya mutfağı deniz ürünleri ve pirinçten oluşuyor. Diğer Latin Amerika ülkelerine göre balık daha çok tüketiliyor. Yemekler başlıca şöyle; Chourasco, Carpaccio, ve Pato no Tucupi.

Yeni bir kıta, yeni bir dünya keşfetmek isteyenler için Latin Amerika’ya gitmek için 5 sebebi yazdık. Yeni ülkelerle, yeni insanlarla, yeni bir güne başlamanız ümidiyle…

Bir Latin Amerika Turu hayaliniz varsa, tatil.com’daki tur fırsatlarını mutlaka incelemelisiniz.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir