Termal Suyun Faydaları Nelerdir? Termal Su Ne İşe Yarar?

termal-su-faydaları

Tatil dönemleri dinlenmek ve yenilenmek için harika fırsatlar sunar. Tati yaparken sağlık sorunlarına iyi gelecek olanaklardan yararlanmak isteyebilirsiniz. Tatilde termal otelleri tercih ederek  termal su faydaları ile gerek ruhunuzda gerekse bedeninizde olumlu değişimler hissedebilirsiniz. Tatilinizde farklı bir deneyim yaşayarak günlük hayatınıza daha mutlu dönebilirsiniz. O halde gelin termal su faydalarını gözden geçirerek nasıl yararlanabileceğinizi adım adım inceleyelim.

Termal Su Nedir? 

Yunanca’dan geçen  “Therme”  kökenli kelime aslında ısı anlamına gelir. Termal  olarak da dilimize geçen sözcük aynı zamanda “Sıcak banyo” anlamını da taşır. Doğal yollarla Jeotermal olarak ısınan su,  yerin kat kat altından çıkar. Bu nedenle de farklı katmanlardan geçen termal sular, klorür, lityum, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir,  sülfat,  sodyum gibi onlarca mineral ile etkileşim halindedir.

Magma sıcaklığının etkisiyle yeryüzüne çıkan işte bu yüksek sıcaklıktaki sulara termal su denir. Türkiye’de bulunan termal su faydaları ile öne çıkar. Fiziksel ve kimyasal özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri ile sıklıkla tercih edilir. Türkiye’de debileri, sıcaklıkları, çözünmüş mineral oranları ve erişilebilirlik açısından birbirinden farklı pek çok jeotermal kaynak bulunur.

Termal Su Ne İşe Yarar?

Kaplıca olarak da bilinen, içerdiği özelliklerle termal su faydaları ile öne çıkar. Termal su faydalarını ve bu kadar değerli olmasını sağlayan özellik ise yüksek sıcaklık nedeniyle suyun içinde çözünmüş olarak daha çok mineral bulunmasıdır. Çözünmüş olarak bulunan bu mineraller termal sulara şifalı olarak nitelendirilen özelliklerini kazandırır. Bu özellikleri ile çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif yöntem olarak da dikkat çeker. Termal suyun faydaları ve etkileri ile kişiden kişiye değişir. 

Termal Su Faydaları: Yüz için Termal Su Ne İşe Yarar?

Termal su faydalarından biri de cilt sağlığına iyi gelmesidir. Termal su ve doğal kaynak suları arasındaki temel fark termal suyun sıcak su kaynağından elde edilmesidir. Sıcak olması nedeniyle yüksek oranda mineral suda daha rahat bir şekilde çözülebilir. Termal su faydaları arasında cildin nem ihtiyacını karşılaması, cildi rahatlatması ve ferahlatmasında etki olması sayılabilir. Ciltte kaşıntı ve ciltte kızarıklık gibi sorunlar için termal su faydalarından yararlanılabilir. 

Termal Su Neye İyi Gelir?  

Termal su faydalarının başında genel olarak pek çok sağlık sorunun tedavisinde kullanılması gelir. Ayrıca, suyun sıcaklığının yüksek olmasından dolayı kişiyi rahatlatıcı özelliğe de sahiptir. Termal su iltihaplar, kas ve kemik rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları gibi birçok durumda tedavi amaçlı tercih edilir. Termal suyun rahatlatıcı etkisi hem fiziksel hem de ruhsal olarak faydalı olabilir. Yüksek sıcaklıktaki sular kronik ağrıları olanların da tercih ettiği şifa kaynaklarıdır.

Termal su faydalarından yararlanmanız için bu şifa kaynaklarına Termal oteller ile ulaşabilmeniz mümkündür. Doğal sıcak su kaynaklarına yakın yerlerde kurulmuş olan oteller faydaları ile öne çıkar. Çünkü otellerde yer alan termal su özellikleri fiziksel ve ruhsal olarak kişilere olumlu yönde katkı sunar. Termal otellerde bulunan hizmetler rahatlatıcı ve dinlendirici hizmetlerdir. Bu tarz otellerde stresten uzaklaşarak yorgunluğu atmak mümkündür. Dinlenmek ve yenilenmek için termal otellerin çeşitli hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Keyifli Bir Tatil İçin Termal Turizm Size Ne Vadeder?

Termal su faydalarından yararlanmanız için hizmet sunan oteller, sağlık turizmi kapsamına girer. Sağlık turizminde tatilin odak noktaları hastalıkların tedavisi, fiziksel ve ruhsal rahatlama, dinlenme gibi noktalardır. Kaplıcalar sağlık turizminde önemli bir rol oynar. Sağlık turizmi türlerine göre medikal turizm, termal (kaplıca/spa/ wellness) turizmi ve ileri yaş ve engelli turizmi olarak sınıflandırılır. Sağlık turizminin alt dalı olan ve kaplıca, SPA ve wellness turizmini kapsayan termal turizm oldukça popülerdir.

Termal turizm doğal şekillerde belirli sıcaklığa sahip olarak yer üstüne çıkan ve faydalı mineralleri içeren şifalı sular, şifalı çamur ve buharların bulunduğu bölgelerde, gerçekleşen turizm türüdür. Termal otellerin termal turizm hizmetlerini sunma biçimleri farklılık gösterebilir. Birçok termal otelde misafirlerin faydalanabileceği termal havuzlar bulunur. Sağlık odaklı tatil yapmak istiyorsanız termal turizmin bu avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Türkiye Farklı Bölgelerinin Termal Su Faydaları Neler?

Termal sular, kimyasal özellikleri bakımından bikarbonatlı, sülfatlı, tuzlu, kükürtlü, karbondioksitli, demirli, arsenikli, iyotlu, karışık ve radyoaktif maden suları olarak sıralanabilir. Günümüzde termal su faydalarından yararlanmak isteyenler için birçok farklı olanak bulunur. Termal sular, bulundukları bölgenin jeolojik özelliklerine göre de farklılık gösterir. Bu noktada; 

  • Afyon termal suyu: İçeriğinde bulunan sodyum, hidrojen sülfat ve bikarbonat bileşenleri sayesinde birçok tedavi sunar. Afyon termal suyunun bir diğer yararlı özelliği ise pH değerinin yüksek olmasıdır. Bu durum vücudun nemlendirilmesi ve daha dinamik olması açısından önemli bir etkiye sahiptir. Afyon termal su faydalarından yararlananlar arasında astım hastaları bulunur.  Termal suyun ortaya çıkadığı nemli ve buharlı hava üst solunum yolu rahatsızlığı olan kişilerin rahatlamasına katkıda bulunur. Afyon termal otelleri sundukları hizmetlerle romatizmal hastalıklar ve dolaşım sorunu yaşayan hastaların da tercihidir. 
  • Denizli termal suyu: Kaynakları bakımından Denizli termal otelleri dünyanın en zengin alanları içinde gösterilir. Pamukkale travertenleri hem görsel olarak hem de içerdiği bileşenler açısından çok değerlidir. Kalp-damar sertliği yaşayan hastalar ve tansiyon raşitizm gibi rahatsızlıkları olanlar, Denizli termal su faydaları için bölgeyi ziyaret eder. Denizli, sülfat ve kalsiyum içerikleri ile en faydalı termal sular arasında gösterilir.
  • Yalova termal suyu: Kükürt açısından zengindir. Bu nedenle birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olan vücudun asidite miktarının azaltılmasını sağlar. Ayrıca, Yalova termal otelleri ameliyat sonrası yaralarının iyileşmesini isteyen hastaların da tercihidir. Yalova bölgesindeki şifalı su, özellikle yaraların iyileşmesini sağlayan bileşenler içerir. Ayrıca sindirim sistemi ve safra kesesi sorunları yaşayanlar da Yalova termal su faydaları için bölgenin ziyaretçileri arasındadır. 
  • Balıkesir termal suyu: Termal kaynak zenginliğinin yanı sıra fiziksel ve kimyasal bileşimleri açısından üstün nitelikli şifalı sular arasında yer alır. Doğal çıkışlı, suyu bol ve verimlidir. Banyo tedavisine uygun olan mineralli sular vücut için çeşiti faydalar sağlar. Genel olarak ameliyat sonrası sancıları olan bireyler, ayak,bel ya da sırt ağrısı olanlar, Balıkesir termal suyu faydalarından yararlanmak için Balıkesir termal otelleri seçeneklerini değerlendirir. Bu bölgenin bir avantajı da yılın her döneminde hizmet vermesidir. 
  • Bursa termal suyu: Bursa şifalı su kaynaklarının çokluğu ve kalitesiyle önemli yer tutan illerin başında gelir. Mitolojik kayıtlarda ismi Olimpos ‘Tanrıların Dağı’ olarak geçen Uludağ, eski bir volkan olması nedeniyle termal ve mineral kaynaklar bakımından zengindir. Bursa’nın şifalı suları Bursa termal otelleri sayesinde bu sulardan yararlanmak isteyenler için erişilebilir. Bölgedeki kaynakları çeşitli sinir hastalıkları olanlardan romatizmaya, guttan egzama şikayetleri olanlara kadar herkes tercih ederken bu termal su faydalarından yararlanır. 
  • Ankara termal suyu: Kentin farklı ilçelerinde farklı kaynaklardan oluşan alanlar yer alır. Ankara’da bulunan termal suların sıcaklıkları yaklaşık 31-51°derecedir. Mineral içeriği açısından, sodyum bikarbonat, sodyum bikarbonatlı ve sülfatlı klorürlü olduğundan Ankara termal otelleri ılıca ve içme suyu hizmetlerini bir arada sunar. 

Termal sular bileşenleri açısından birbirine benzer özellikler gösterir. Hemen hepsi ‘madeni az’ ve hipertermal yani ‘çok sıcak’ sulardır. Kükürt bulunan sular zengin bileşenli sular olarak değerlendirilir. Bu tür suların sıcaklıkları 50 derecenin üzerindedir. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan termal sular da vardır. Bu tür suların sıcaklıkları ise 50 derecenin altındadır. 

Sağlık Odaklı Tatil Planlamak İçin Termal Oteller

Termal su faydaları ile öne çıkarken bu mineralli sular çok eski zamanlardan beri tedavi veya dinlenme amaçlı kullanılır. Tatilini sağlık odaklı planlamak isteyenler termal turizm avantajlarından faydalanabilir. Termal sulardan çok çeşitli şekillerde yararlanmak mümkündür. Bazı otellerde çamur banyosu gibi hizmet seçenekleri vardır.

Sağlık odaklı tatil planlamak için Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki termal otelleri değerlendirebilirsiniz. Otellerin sunduğu hizmetlere göre beklentilerinizi karşılayacak seçimler yapabilirsiniz. Termal turizm açısından Türkiye oldukça zengin olanaklar sunan bir ülkedir.

Türkiye jeotermal coğrafya üzerinde bulunduğundan, jeotermal kaynaklar açısından dünya çapında önemli bir potansiyele sahiptir. Jeotermal kuşak üzerinde yer alan ülkemizde bin beş yüzden fazla termal su kaynağı bulunur. Jeotermal enerjide dünyanın en yüksek potansiyele sahip dördüncü ülkesi olan Türkiye’deki termal turizm işletmelerinde yılda yaklaşık üç milyon yerli ve yabancı turist ağırlanır. Sezonun yanı sıra resmi tatillerde termal otellerinden yararlanmak için resmi tatil otelleri arasından tercih yapabilirsiniz. Tatil.com avantajlarından faydalanarak keyifli bir tatil için adım atabilirsiniz. 

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir