Venedik Karnavalı 2015

Kuzeydoğu İtalya’nın köprülerle birbirine bağlanan muhteşem şehri Venedik… Ve bu şehirde dünyanın kayıtsız kalamadığı bir karnaval, Venedik Karnavalı! Karnaval hakkında detaylı bilgi edindikten hemen sonra, Venedik otelleri ile ilgili araştırmaya başlayacağınızı biliyoruz. O yüzden sayfamıza şimdiden davet ediyoruz!

Aslında kanallar şehri olarak tabir edilen şehir, her yıl şubat ayında Venedik Karnavalı ile bambaşka bir şekle bürünüyor. Katılan herkesin maskeli ve kostümlü olduğu bu festivalde, sokaklar Rönesans döneminden fırlamış gibi bir hal alıyor. Pagan kültürünün bir ürünü olduğu varsayılan Venedik Karnavalı’nın nasıl ortaya çıktığı hakkında birden fazla rivayet vardır… 13. yüzyıldan beri Paganlar’ın baharı karşılamasına dayanan karnaval kimine göre toplumdaki sosyal statünün eşitlendiği, dük ve yargıçların maske takarak toplum için bilgi ve kanıt toplamak amacıyla; kimisi için de 1162 yılında Serenissima Cumhuriyeti’nin Aquileia Patriarkı Ulrico’ya karşı kazanılan zaferden sonra, San Marco Meydanı’nda toplanan halkın dans etmesiyle başladığını söyler. Rivayetler çeşitli olsa da bir ortak nokta vardır ki, o da sokakta gördüğünüz herkesin maskelerinin altında eğlenceli dakikalar geçiriyor olmaları…

31 Ocak – 17 Şubat tarihleri arasında kutlanan Venedik Karnaval’ı iki hafta boyunca herkesin gece-gündüz muhteşem kostümler ve maskeler ile dolaştığı bir oyunun baş yapıtıdır. Yaklaşık 3 milyon ziyaretçinin katıldığı festival, farklı bir konseptte gerçekleşir. Venedik Karnavalı’nda öyle bir etkinlik var ki, gerçekten görülmeye değer! ”En İyi Maske – Kostüm Yarışması’nda” uluslararası moda ve kostüm tasarımcılarından oluşan jüri, “La Maschera Piu Bella” yani en güzel kostümü ve maskeyi seçer! Oldukça renkli ve güzel görüntülerin olduğu bu yarışmayı kaçırmayın deriz! Festivalin açılışı ve kapalışını da kendisi kadar şaşalıdır… Milano’daki açılışta her yıl yapılan “Meleğin Uçuşu” adlı gösteri, çan kulesinden meydanın ortasına kadar gerilmiş ince bir tel ve bu tele bağlı güzel bir kadının melek kanıtlarıyla sahneye süzülmesini sergiler.

Konu Venedik Karnavalı ise, maske vazgeçilmez tek objedir! Aslında 4 farklı çeşidi bulunan Venedik maskelerinin en bilineni, Buata’dır. Burun ve alın arasını kapatan, nefes alma ve yemek yemek açısından oldukça kullanışlı olan bu maske türü, önceden bütün olarak kullanılırken, şu anda yarım olarak kullanılmakta… Siyah kadife kumaş kaplı ve özellikle hanımefendiler tarafından kullanılan Moretta’lar ise alından başlayıp dudakların tam üzerinde bitmekte… Kumaştan yapılan ve kullanım bakımından oldukça kullanışlı olan Volto ise, en çok tercih edilen maske! 18.yy’da oldukça önemli bir yere sahip olan maske yapımcıları, bir zamanlar lonca ve toplum içerisinde ayrıcalıklı yere sahiplerdi… Deri, porselen, teknik cam, alçı ve kumaştan yapılan maskeler, rengarenk tüyler, süslemeler, el boyamaları ile altın varaktan yapılan binlerce maskeyi bir anda görecek ve festival boyunca herkes gizemini korumaya devam edecek…

Karnavalda ne yapılır derseniz, halkın arasından birkaç kişi çıkarak eski düelloları canlandırır. Ayrıca canlı heykeller, dev kuklalar, dans edenler, tek kişilik gösteriler, minik konserler de bu eğlenceye katılır. Belirlenen konsepte göre gündüz yürüyüşler yapılırken, geceleri ise yine temalı, bol müzikli, havai fişekli ve renkli gösteriler sergilenmektedir. Venedik Festivali‘nde dilerseniz San Marco Meydanı’nda muhteşem kostümleri ve maskeleriyle arz-ı endam edenleri seyredin, Vivaldi konserlerini izleyin, sokaklarda dans edin; dilerseniz de Milano’da büyük gösterilere katılıp, kendinizi gizemli gecenin akışına bırakın.

Yapmadan Dönmeyin: Muhteşem İtalyan mutfağının birbirinden güzel lezzetlerini tatmadan, aileler tarafından işletilen kafelerde İtalyan kahvesi içmeden, İtalyan tasarımcıların butik mağazalarından birinde alışveriş yapmadan, Venedik’te şöyle bir kanal turu atmadan ve bu karnavaldan hatıra bir maske almadan dönmeyin!

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir