İnsan sonsuz bir bilinmezlikte kendini tanımaya çalışır. Seyahat insanın hayatındaki eksik yanı bulma arayışıdır çoğu zaman. Farklı kültürleri görmek, farklı insanları tanımak ve onlarda kendinden bir şeyler bulabilmek… Bisikletle seyahat etmek ise; sonsuz gökyüzü maviliğini, uçsuz bucaksız ormanları, el değmemiş patika yolları bize getirir. Kendini tanımayan başkasını tanıyamaz. Bu iç yolculuğumuzun değişmez kuralı. Aşağıdaki herhangi bir rotada eksik yanınızı bulmanız ümidiyle…
1.Doğu Likya’nın incisi: Kitanaura Antik Kenti
Kitanaura Antik Kenti Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Söğütcuması köyüyle Gölcük Köyü arasında bulunuyor. Ortalama 1.5 saat süren rota, yol kenarında akan buz gibi suyla başlayıp, antik kent kalıntıları ve doğanın eşsiz manzarasıyla tamamlanıyor. Sedir ağaçlarının gölgesinde tarihi M.Ö 1. yüzyıla dayanan antik kentte hem doğayı hem de tarihi kalıntıları keşfedebilirsiniz. Rota mesafeniz: 10.62 km
2. İzmir-Foça
Bisikletinizi kaptığınız gibi soluğu İzban treniyle Aliağa’da almalısınız. Güne boyoz-çay ikilisiyle başlamak size İzmir’de olduğunuzu hissettirecek.Yeni Foça- Eski Foça arasındaki 22 km’lik parkur iniş çıkışlarla dolu olsa da gittiğinize asla pişman olmayacaksınız.
3.Faselis Koyu (Phaselis)
Antalya’nın Tekirova köyünde bulunan Faselis Antik Kenti tarihi doğal güzellikleri ve masmavi plajlarıyla dikkat çekiyor. Kent, zamanında Büyük İskender ve Rodos Krallığı hakimiyetinde kalmış, daha sonra ise korsan Zeniketes’in hakimiyetine girmiş. Antik kentin kalıntıları arasında Roma hamamı, agoralar, akropol, su kemerleri ve Hadrianus’un kenti ziyareti esnasında onuruna yapılan Hadrian kapısı, antik kentin görülmeye değer kalıntıları arasındadır. Toplamda 115 km’lik rotasıyla Faselis Koyu, parkur olarak kolay bir yapıya sahiptir. Varyank kavşağından başlayıp falez kavşağında sona erer.
4. Keşan Saros Körfezi Dağ Bisikleti Festivali
Bu yıl 6. sı düzenlenecek dağ bisikleti festivali, meraklılarını bekliyor. Festival 8 Eylül 2017 Cuma günü Keşan’da başlayacak ve Saros Körfezi’nde sabit kamplı olarak 3 gün sürecektir. Kayıtlar Ağustos ayında başlayacak. Meraklılarının dikkatine!
5. Doğanın Cümbüşü: Yenice Ormanları
Karabük’ün doğa harikası Yenice Ormanları ziyaretçilerine renk cümbüşü sunuyor. Tamamı toprak yoldan oluşan ormanda anıt ağaçlar, Arboretum, Eğriova göleti gibi doğal güzellikler bulunuyor. Ormanda Istranca meşesi, Türk fındığı, porsuk ve akçaağaç gibi farklı türde ağaçlar mevcut. Kent Ormanı’ndan başlayan bisiklet rotası İncebacaklar ve Aslandibi’ni takip ederek Arboretum’da sona eriyor. Rota uzunluğunuz: 69 km.
6. Edirne-Bulgaristan (Topologravd)
Pedalarınızla ülke sınırlarını aşma keyfine ne dersiniz? Edirne’den başlayacağınız turunuzla Hamzabeyli Sınır Kapısı’nı geçebilirsiniz.Bulgaristan sınırını geçince pedallarınız sizi Tunca Nehri’ne götürecek. Az sayıda araç geçtiği için nehrin sesini daha iyi duyacaksınız ve bu sayede yolculuğunuz daha da keyiflenecek. Bulgaristan köylerini geçerek Sakar Dağları eteğindeki Topologravd’a varacaksınız. Son 16 km oldukça zorlayıcı olsa da günün yorgunluğunu lezzetli bir akşam yemeğiyle atabilirsiniz. Rota mesafeniz: 84 km.
7. Edirne -Yunanistan (Orestiada- Dedeağaç)
Yunan mutfağına pedallama zamanı. Edirne’den başladığınız yolculuğunuza Pazarkule Sınır Kapısı’ndan geçerek sadece 5 km’yle Orestiada şehrine ulaşabilirsiniz. Küçük bir molanın ardından Dedeağaç’a doğru devam edip, bölgeye vardığınızda burada bulunan eşsiz Yunan mutfağı sizi bekliyor olacak. Dönüş için trenle Kastinas kasabasına oradan da bisikletle ülkeye dönüş yapabilirsiniz. Rota mesafeniz: 137 km.
8. Palermo – Marsala- Agrigento (İtalya, Sicilya adası)
İtalya’nın Sicilya adası, tarihte birçok kavime ev sahipliği yapmış, sayısız tarihi eserin olduğu bir bölge. Bölgeyi 75 yıl kuşatmanın ardından ele geçiren Araplar artistik mimari alanında birçok eser bırakmış. Agrigento’ya 18 km kala ‘Scala dei Turchi’ denen Türk Merdivenleri bulunuyor. Sarp falezlerin merdiven şeklindeki formasyonu, zamanında Türk ve Arap korsanlar tarafından karaya çıkmak için kullanıldığından, bu oluşumun adına Türk Merdivenleri denilmiş. Tarihi bir gezi yapmak isteyenler için Palermo- Marsala- Agrigento rotası eşsiz bir rota. Tapınaklar, katedraller ve daha birçok tarihi mimari arasında gezme imkanı sunuyor. Rota uzunluğunuz: 262 km.
9. Kopenhag
Metropolü bisikletle gezmek zordur. Eğer Kopenhag’da değilseniz! Tüm şehri keşfetmek için ihtiyacınız olan yalnızca bisiklet ve Kopenhag Kartı. Bisikletin günlük hayatın içine bu kadar mükemmel bir şekilde adapte edilmesi ayaklarınızı yerden kesecek. Bu özellikleriyle Kopenhag, bisiklet severler için hayallerin şehri.
10. Louisiana – Helsingor (Danimarka)
Danimarka Kuzey Avrupa ülkeleri arasında ulaşım aracı olarak bisikletin en çok kullanıldığı ülke. Bütün şehirlerde bisiklet kiralamak ve bisiklet tamir ettirmek çok kolay. Danimarkalılar gündelik hayatta bisikleti herhangi bir ev aleti kadar sık kullanıyor. Louisiana – Helsingor rotasında gölün üzerine inşa edilmiş Frederiksborg Sarayı, her yıl yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edilen (Hamlet’in sarayı) Kranborg Sarayı ve Louisiana müzesi bulunuyor. Müzenin balkonu denize bakmakta ve klasik müzelerden farklı bir atmosfere bürünmekte. Rota uzunluğunuz: 8 km.
11. Bisiklet Cenneti: İsviçre (Chur – Andermatt –Schwytz)
İsviçre denilince çoğunlukla akla Alpler ve bankalar gelir. Ama ülkenin en güzel özelliklerinden biri de bisiklet kullananlar için adeta bir cennet olması. İsviçreliler binlerce metre yükseklikteki vadilere otoban yapmakla kalmamış ayrı bisiklet yolları da yapmışlar. Bisiklet yollarına konulan tabelalar oldukça ayrıntılı olduğundan kaybolmak neredeyse imkansız. Rota üzerinde parklar ve dinlenme alanları mevcut. Yol boyunca yüksek dağlarının ortasına yapılmış yolları, yemyeşile boyanmış Alpler’i izleyebilirsiniz. Rota uzunluğunuz: 500 km.
Yazarlar
Bekir Yolaçan
Büşra Debre
1 Yorum