Anadolu'nun Gizemli Kültür Merkezi: Kapadokya

Kapadokya Türkiye’nin ve dünyanın en çok ilgi çeken, en gizemli yerlerinden bir tanesidir. Yılın her döneminde buraya kültür turları düzenlenir. Üstelik, Kapadokya turları için sadece üç dört gün ve cüzi bir bütçe ayırmanız yeterli.

Kelime anlamı “güzel atlar ülkesi” olan Kapadokya, milyonlarca yıl önce yöredeki dağlardan püsküren kül ve lavların yine milyonlarca yıl boyu rüzgar ve yağmurla aşınması sonucu oluşan peribacalarıyla ünlü. En meşhur merkezleri Ürgüp ve Göreme. Kapadokya’da peribacalarının gezmenin yanı sıra yapılacak çok şey var. İşte birkaç öneri:

1. Peri bacalarını gezebilirsiniz.

Peri bacaları Kapadokya’nın hemen her yerinde karşınıza çıkacak muhteşem doğal oluşumlar. Ama kimi peribacaları Roma İmparatorluğu’ndan kaçan ilk Hristiyanlara sığınak görevi de görmüş. Bu kişiler “Kapadokya’nın Babaları” olarak anılıyor ve izlerine rastlamak hala mümkün.

Peribacaları rüzgar ve yağmur tarafından sürekli şekillendirildikleri için bir gördüğünüz peribacası bir dahaki gidişinizde birazcık da olsa farklı olacaktır. En ünlü peribacalarıysa efsanelere de konu olan Üç Güzeller. Tur esnasında kalacağınız Kapadokya otelleri size bu bölgenin panoramik manzalararını da sunacak.

2. Ihlara Vadisi’ne gidebilirsiniz.

Burası, milyonlarca yıl önce bölgeyi kaplayan lavların akarsu tarafından aşındırılmasıyla oluşan bir vadidir. 14 km uzunluğunda olan Ihlara Vadisi’nin belli kısımları ziyarete açıktır. Bu kısımlarda yüzyıllar öncesinden kalma birçok kilise yer alır. Kimi duvar resimleri günümüze kadar ulaşmıştır.

3. Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni keşfedebilirsiniz.

Nevşehir’de aslında 36 tane yeraltı şehri var ama Derinkuyu onların en büyüğü. Buranın tarihinin MÖ 3000’li yıllara, Asur kolonilerine kadar uzandığı tahmin ediliyor. Sekiz katlıdır, kendi havalandırma sistemi vardır ve yakın zamana kadar kullanılmış en eski akıl hastanesine ev sahipliği yapar.

4. Balon turu yapabilirsiniz.

Kapadokya’yı otobüsle veya yaya olarak gezmenin yanı sıra kuşbakışı görmek size eşsiz bir deneyim yaşatacak. İstediğiniz sıcak hava balonuna binerek peri bacalarını yüksekten seyretmenin keyfine varmayı ihmal etmeyin.

5. Avanos’u ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya turları için vazgeçilmez olan Avanos, hem çömlekleri hem de şaraplarıyla meşhur. Seramik atölyelerinde bu çömleklerin nasıl yapıldığını bizzat izleyebilir ve dilerseniz bu el emeği göz nuru eserlerden kendinize alabilir veya sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.

Avanos’a gitmişken elbette yöreye özel olan nefis şaraplardan tatmadan ve damak tadınıza en uygun şarabı seçmeden dönmeyin.

Kapadokya’ya turla gidebileceğiniz gibi istediğiniz zaman kendiniz de otellerde kalabilirsiniz. Birkaç günlük bir kaçamak için müsait olan Kapadokya’nın eşsiz bir özelliği daha var: termal kaynakları! Nevşehir termal oteller şifa dolu bir kış tatili için birebilir.

Kapadokya’da keyifli bir tatil dileriz!

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir