İnsan elinden çıkma en özel yapıların listelendiği Dünyanın Yedi Harikası’nı bilmeyen yoktur. Babil’in Asma Bahçeleri, Keops Piramidi, Artemis Tapınağı ve diğerleri… Peki size dünyanın bilinmeyen yedi harikasından söz etsek? Bir internet sitesi kullanıcıları aracılığı ile yaptığı oylamalar ile dünyanın bilinmeyen daha doğrusu az bilinen yedi harikasını listelemiş… Gelin, dünyanın bilinmeyen yedi harikasını birlikte keşfedelim!
Büyük Cenne Camii – Mali
Mali’nin Cenne şehrinde bulunan Büyük Cenne Camii, 1907 yılında inşa edilmiştir. Dünyanın en büyük kerpiç yapısı olma özelliğine sahip olan cami, 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne eklenmiştir. Kurak mevsimde çatlayan kerpiç duvarlar, her yıl ilkbahar ayında düzenlenen bir festivalle halk tarafından kil ile sıvanarak onarılır. Yapı üzerinde bulunan ahşap çıkıntılar ise bu tamir esnasında iskele olarak kullanılır.
Parlamento Sarayı – Romanya
Dünyanın en büyük, en ağır ve en pahalı idari yapısı olarak dikkat çeken Parlamento Binası, Bükreş’te bulunmaktadır. Romanya’nın eski lideri Nikolay Çavuşesku tarafından yaptırılan yapı, 1989 yılında tamamlanmıştır. Tamamı Romen malı malzemelerle inşa edilen Parlamento Binası’nın 3,3 milyar Euro’ya mal olduğu belirtilmektedir.
Derawar Kalesi – Pakistan
13. yüzyılda tuğladan inşa edilen Derawar Kalesi, Çölistan Çölü’nde bulunmaktadır. 30 metre yükseklikte 40 adet burçtan oluşan kalenin çevresi 1500 metreyi bulmaktadır. Pek çok Pakistanlının bile bilmediği düşünülen kale, Bahavalpur şehrine 100 km. uzaklıkta bulunmaktadır.
Chand Baori – Hindistan
Hindistan’ın Rajasthan eyaletindeki Abhaneri köyünde yer alan Chand Baori basamaklı kuyusu tahmini olarak 9. yüzyıldan kalmadır. 13 kattan oluşan kuyu 33 metre derinliğe ulaşmaktadır. Toplam 3500 basamaktan oluşan simetrik merdivenler yöre halkının su seviyesine daha rahat ulaşması amacıyla inşa edilmiştir.
Mostar Köprüsü – Bosna-Hersek
Mostar şehrinde Neretva Nehri üzerine 1566 yılında Osmanlılar tarafından inşa edilen Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. 4 metre genişliğe, 30 metre uzunluğa ve 24 metre yüksekliğe sahip olan köprü inşaatında 456 adet taş kullanılmıştır. 1990’larda Bosna Savaşı sırasında Sırplar ve Hırvatlar tarafından yıkılan köprü, savaştan uzun bir süre sonra tamir edilerek yeniden kullanıma açılmıştır.
Büyük Hint Seddi – Hindistan
Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ikinci duvarı olan Hint Seddi, Racasthan eyaletinde yer almaktadır. 1443 yılında inşa edilen ve 19. yüzyılda uzatılan duvar, 36 km. uzunluğa ulaşmıştır ve 360 tapınağı koruma kapasitesine erişmiştir.
Şeyh Lütfullah Camii – İran
İsfahan kentinde yer alan Şeyh Lütfullah Camii, Safevi Sultanı Şah Abbas tarafından 1615 yılında yaptırılmıştır ve 1618 yılında tamamlanmıştır. Minaresi ve avlusu bulunmayan cami, şahın hareminde bulunan kadınların ibadeti için inşa edilmiştir.
Dünya, bunlar ve benzeri güzellikte pek çok insan eli değmiş esere sahip! Bu eserleri daha doğrusu dünyayı keşfetmek için geç kalmayın hemen İran turları sayfamızı ziyaret edin!