Gaziantep'te Gezilecek 5 Yer

1. Zeugma Mozaik Müzesi

2011 yılında açılmasına rağmen Dünya’nın en çok ilgi gören mozaik eserler müzesi olmaya aday olması ile hem ülkemizin, hem de Gaziantep’in göğsünü kabartabilecek bir değer olmuştur. Müzede meşhur Çingene Kız mozaiğinden başka yüzlerce farklı eser bulunmakta. Tavsiyemiz; müzeyi sakin bir zamanda ziyaret edip, girişte de kesinlikle sesli rehber almanız.

Zeugma Antik Kenti, MÖ 300’de Büyük İskender tarafından ”Selevkia Euphrates” adıyla kuruldu. Romalı Komutan Pompeius MÖ 64’de kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos’a verdi.
Kommagene Krallığı’nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, MÖ 31’den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğuna bağlandı ve ”köprü”, ”geçit” anlamına gelen ”Zeugma” adını aldı.
Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, MS 256’da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı.

NOT: Giriş ücreti 15 TL olup, Nisan-Ekim dönemlerinde 09:00-19:00, Kasım-Mart dönemlerinde 09:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

2. Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olup, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, 25-30 metre yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Kale ilk olarak Roma döneminde höyük üzerinde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış. Bugünkü biçimini ise “Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde almıştır. Yine bu dönemde kale önemli bir onarım geçirmiş olup, onarım sırasında kale kemerli ve tonozlu galerilerden oluşan temel yapılarıyla donatılmış, bu galerilerle birbirine bağlanan kuleler inşa edilmiş ve sur bedenleri, tepenin sınırına kadar genişletilmiştir. Kale bu haliyle yaklaşık 100 metre, çevresi 1200 metre olan gayrı muntazam dairesel bir şekle sahiptir. Kalede 12 adet kule mevcuttur.
Gaziantep Kalesi’nin adına ilişkin bir efsane:
Esas adı Kal’a-i Füsus (Yüzük Kalesi) olan Gaziantep Kalesi’nin bu adı bir efsaneye dayanmaktadır. Bu efsaneye göre kaleyi, bölgenin sahibi olan bir kız yaptırıyormuş. Kalenin yapım masrafını karşılamak için çok kıymetli taşı olan yüzüğünü satmış. Bunun için kaleye, Yüzük Kalesi anlamında Kal’a-i Füsus adı verilmiştir.
NOT: Gaziantep Kalesi’ne girişten ücret alınmamaktadır.

3. Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Türkiye’nin ilk mutfak müzesi unvanına sahip olan müzeden size biraz bahsetmek isterim.

Bu müze Gaziantep Şahinbey ilçesinde olup, Kale’ye ve merkeze oldukça yakında konumdadır.  Özelliği Türkiye’de açılan ilk mutfak müzesi olması. Yemek ve mutfak kültürümüzü geleceğe taşımak adına çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Müzeyi gezerken Belediye’nin görevlendirmiş olduğu rehberler içeri sizlere harika bir tanıtım yapmaktadır. İçeri girdikten sonra gezmeye başlamadan rehberi aramanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Rehber öyle içten öyle candandı ki bir sefer daha dinleyebilirdik.
Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunan Göğüş Konağı, tarihi dokunun içerisinde yer almakta.1905 yılında yapıldığı bilinen konak, Kethüdazade Göğüş İbrahim Efendi Konağı olarak adlandırılmaktadır.
Gaziantep’in önemli şahsiyetlerinden biri olan, 13 yıl boyunca bakanlık ve milletvekilliği yapan ve Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı olan  Ali İhsan Göğüş tarafından 2005 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne annesinin adını taşıyan bir müze yapılması şartı ile bağışlanmış. 2007 yılında yenileme çalışmaları tamamlanmış ve müze ziyarete açılmıştır.

Müze geleneksel Gaziantep mutfak kültürünü tanıtıyor. Mutfak malzemeleri, sofra düzeni, yöreye özgü kullanım şekilleri ve yöresel adları ile sergilenmekte.
Gaziantep’i gezerken her yerde bakır görmemiz nedenin bu müzede anlamış olduk. Gaziantep mutfağında kullanılan kazan, tencere, tabak, kepçe ve kaşıklar, hemen hemen hepsi bakırdan yapılmış.
NOT: Müze girişi yetişkin 1 TL, öğrenci 0,5 TL olarak fiyatlandırılmış olup, Pazartesi hariç 08:00-17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

4. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

26 Ocak 1933 tarihinde Ramazan Bayramı arifesinde Gaziantep’e gelen Mustafa Kemal Atatürk, 10 ay 9 gün boyunca Fransızlara karşı verdikleri mücadelenin sonundan düşmana boyun eğmeyen kahraman Gaziantepliler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Mustafa Kemal Paşa, Öğretmen evinde kahvesini içerek dinlendi. Şenlikler sabaha kadar sürdü. Şehri tetkik eden, dönemin Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’a önerilerde bulundu ve şehrin gelişmesi konusunda desteklerde bulundu. Belediye Meclisi kararıyla Atatürk’e fahri hemşerilik beratı verildi. Aslen Selanik doğumlu olmasına rağmen Atatürk, Gaziantep ili Bey mahallesi nüfusuna kaydedildi. Uzun yıllar Atatürk’ün Gaziantep’e gelişi büyük bir sevinçle bayram havasında kutlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan vefa borcunu ve bağlılığını göstermek amacıyla Gaziantep’e ona layık bir Atatürk Anı Müzesi yapmaya karar vermiş ve karşımıza harika bir müze çıkarmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey mahallesinde bulunan, Konukoğlu ailesine ait geleneksel Antep Evi, müze yapılmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağışlanmıştır. Atatürk Anı Müzesi projesinin yapılmasıyla yenileme işlerine başlanmış, Geleneksel Antep Evi’nin Atatürk Anı Müzesi’ne dönüştürülmesi aşamasında öncelikle özgün plan şeması, cephe düzeni ve mekânın niteliğini oluşturan özgün Cumhuriyet ve Antep konuları geniş bir yelpazede işlenmiş.

5. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep’te müze çok dedik, müzeler kenti dedik. Öyle ki bir oyuncak müzesi bile var. Koleksiyonundaki oyuncaklarla, yer aldığı tarihi binasıyla, sokağıyla şahane bir müze. Çok keyifli, çok sevimli…

Evet, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi tarihi Bey Mahallesi’nde, tarihi bir binada yer alıyor. Bey Mahallesi Gaziantep’in görülmeye değer bölgelerinden biri. Restore edilerek konut, kafeterya, atölye ve sanat merkezi olarak kullanılan 200 Gaziantep evi var bu mahallede. En güzeli birkaç tanesinin müze olarak hizmete açılmasıdır. Atatürk Anı Evi, Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi aynı bölge içinde yer alıyorlar.
Bey Mahallesi işte böyle tarihi ve güzel bir mahalle iken Oyuncak Müzesi bu güzelliği daha da arttırmış diyebiliriz. Müzenin olduğu sokağın hoşluğuna bakar mısınız? İnsan daha binaya girmeden heyecanlanıyor ve çocuk gibi seviniyor. Gülüşen, fotoğraf çektiren küçük büyük ziyaretçilerle dolu bu incecik sokak…

NOT: Müzeyi Pazartesi hariç her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi ile karşılıklı olarak yer almaktadır.

Bunlara da göz atın...

1 Yorum

  • Erdinç Ali Güler , Ekim 17, 2017

    İnsanın kalkıp bir gidesi geldi bu yazıyla 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir