Yaz her ne kadar sona erse de aramızdaki “Ama ben daha tatil yapamadım ki!” diyenleri duyar gibiyiz. Yıl boyu çalışan bünyenin rahatlamaya, yan gelip yatmaya o kadar ihtiyacı vardır ki artık çalışamaz hale gelirsin. Bu durumun ilacı bizde! Haydi gelin önce Kıbrıs yazımızı okuyun, sonra güneşin hala içinizi ısıttığı bu yerde, deniz, güneş ve kum üçlüsüyle unutulmaz bir tatile çıkın!
Yavru Vatan Kıbrıs’ın gerek iklimi gerekse bir ada olmasının verdiği birçok avantajı bulunmaktadır. Senin için bu yazımızda Kıbrıs’ta gidip görmen gereken yerleri anlatacak ve tatman gereken yemeklerden bahsedeceğiz. İlk önce gezmeden dönmemen gereken yerlerden başlayalım.
Gezmeden Gelme!
Dört bir yanı denizlerle çevrili olan masalsı güzelliğe sahip bu ada, çeşitli tarih sahnelerine de tanıklık etmiş dolayısıyla doğal ve tarihi yapıların bolca bulunduğu bir mekan haline gelmiştir. Hepsini yazmaya kalksak bitiremeyiz ama gel şimdi birkaç tanesine beraber bakalım.
Lefkoşa Surlar İçi
Bu muazzam adanın tarihinden birçok medeniyet geçmiş, her medeniyet ardında eserler bırakmıştır. Lefkoşa’da surlar içinde gezmeye doyamayacağın mekanlar bulunmakta. Girne kapısından girdiğin anda Venedik ve Osmanlı’ya ait kitabelere rastlayacaksın. Kilise ve camilerin birçoğu da yine bu bölgede yer almaktadır.
Girne Kalesi
Bizanslılar tarafından yaptırılmış olan kaleye giriş bir hendek üzerinden sağlanmaktadır. Savunma amaçlı yapılmış kale günümüzde bünyesinde batık gezi müzesi, Bizans dönemine ait bir kule ve Venediklilerin savaş cephaneleri sergilenmektedir. Adanın tarihini hissetmek istiyorsan uğraman gereken yerlerin başında geliyor.
Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi
İki katlı, adanın tarihi ve doğal güzelliklerinin sergilendiği müzede hem bilgilendirici hem de eğlenceli vakit geçirebilirsin. İlk katında Kıbrıs’ta yetişen bitkiler, taşlar, Akdeniz’de bulunan balıklar sergilenirken ikinci kat arkeoloji eserlerine ayrılmıştır. Neolotik Çağ’dan Orta Çağ’a kadar olan önemli tarihi eserlerin sergilendiği bu bölüm seni hayran bırakacak.
Salamis Harabeleri
Kıbrıs’ın Gazimağusa şehrinde bulunan Salamis Harabeleri’nin M.Ö. 11. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Daha sonraları depremler yüzünden tahrip olduğu bilinmektedir. Ören yerinde görülebilen harabelerin büyük bir kısmı Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir. Bölgede tiyatro, hamam, forum ve agora görebileceğin yapılardan sadece birkaçı.
Yemeden Dönme!
Molehiya
Kıbrıs’a ait en önemli yemeklerinden olan molehiya, aynı isimli bitkinin beyaz et ya da kırmızı et ile pişirilmiş halidir. Sebze ve etin en güzel şekilde bir araya geldiği yemeklerden olan molehiyanın tadı damağında kalacak!
Pirohu
Ana malzemesi hamur olan pirohu suda pişirilerek hazırlanan bir çeşit mantıdır. İçerisinde hellim ya da tuzsuz lordan yapılan harç konulur ve ortaya yemesi en zevkli yemeklerinden biri çıkar.
Gullurikya
Kıbrıs’ın bayram tatlılarından olan bu lezzet oldukça az malzemeli ve yapımı oldukça basit. Tatlının en önemli püf noktası yapılan hamurun keçboynuzu pekmezli suda kaynatılarak pişirilmesidir. Hem şifa kaynağı hem de oldukça lezzetli!
Paluze
Meyveleri nişastayla pişirilerek jöle haline getirilmesi sonucu oluşan tatlı: Paluze. Yemesi bir o kadar eğlenceli olan bu tatlı çeşit çeşit meyvelerle yapılarak lezzet şöleni oluşturuyor.
İşte Sana Kıbrıs Tatili İçin Birkaç Alternatif
Tatil.com Öneriyor:
Acapulco Resort Convention Spa Hotel
Nerede olursan ol, en uygun fırsatlarla en iyi tatil tatil.com‘la yanıbaşında!