Ankara'nın Gizli Cenneti Kurtboğazı

Kurtboğazı Barajı Ankara

Sevgili yolupatikalar!

Bir süredir kamp ve trekking yaptığımızı sizlerle paylaşıyoruz. Öğrenci olmamızın avantajını da kullanarak hepsi birbirinden güzel, gidebildiğimiz kadar uzak yerlerde uyandık. Malum çalışma koşulları bizi biraz daha hafta sonu kaçamaklarına yönlendirmeye başlayınca çevremizi daha kapsamlı araştırmaya başladık. Tabii bu demek değil ki artık sadece Ankara’dayız. Amacımız biraz da küçük fırsatları değerlendirip hafta sonlarımızı renklendirmek ve bunları sizlerle paylaşmak.

Genel Olarak Kurtboğazı Barajı

Kurtboğazı Barajı, Kazan sınırları içinde yer alan, Ankara’nın suyunu sağlayan barajlardan birisi. 1967 yılında inşası bitmiş. Yer yer yapay ağaçlandırmalarla, yer yer ise doğal yeşiliyle yeterli miktarda gölgelik ve nefes alınabilirlik sunuyor.
Bizi bu göle ilk çeken ise, şüphesiz Ankara’ya yakınlığı. Merkeze yaklaşık 60 km! Etlik Garajı’ndan çıkıp, İstanbul yolu istikametinde giden Kızılcahamam otobüsleriyle ulaşım yapılabiliyor. Yol üzerinden herhangi bir yerde inip binebiliyorsunuz da!
Göl, doğa olarak ne Ankara’nın bozkırı ne de Bolu’nun sık ormanları. Zaten tam da ortası. Bu sayede, yeni kampa başlayan ve günübirlik yürüyüşler yapacak yolupatikalara da bizce ideal ortam sunuyor. Hem doğa yönünden, hem de insan yönünden güvenli diyebiliriz.

Baraj ve Kamp Yerine Ulaşım

Barajın belli bir kısmı, piknik alanı oluşturulmak üzere düzenlenmiş. İnsanların çoğunlukla geldiği, gördüğü yer piknik ve mesire alanı. Biz kamp için, mesire alanını geçtikten yaklaşık 3 km sonra, gölün batı kıyısını tercih ettik. Konum tam olarak hemen aşağıda! Araçla bizim çadır atabildiğimiz yerin hemen yanına kadar gelebiliyorsunuz. Biz, otobüsten ana yolda inip 20 dakika kadar yürüyenlerdeniz.
Çadır attığımız yer, ağaçlık bir tepeciğin tam sırtı. Yüksekliğin de etkisiyle, orman ve su manzarasına uyanmalı bir deneyim sunuyor. Ama biraz soğuk bir deneyim sunduğunu da hatırlatalım.

Barajın bizim bulunduğumuz civarlarında çoğunlukla balık tutan insanlar vardı. En çok bulunan balıkların turna ve sazan olduğunu söylüyorlar. Balık için geceleyenler, yakın çevremizde olmasa da var.

Kısaca Kurtboğazı’nda Kamp

Ulaşım: Ankara’nın yaklaşık 60 km kuzeydoğusunda. Kızılcahamam yolunun kıyısında. Kızılcahamam otobüsleriyle toplu taşıma mümkün. Kamp yerine yaklaşık 20 dk yürümeniz gerekiyor.
Kamp Yeri: Ağaçlık, barajın kıyısındaki koordinatını belirttiğimiz yerdeki tepeciğin sırtında kamp atabilirsiniz. Rüzgardan daha az etkilenmek isterseniz, tepenin biraz altında çadır atmanızı öneririz.
Yaklaşık Konum: 40.300303, 32.708126

İklim: Soğuk, sert ve rüzgarlı. Yazın ince ekipmanlar yeterli olsa da, diğer 3 mevsim de tedarikli gitmenizi öneririz.
Su-Yemek: Akan çeşme ve market yok. Kamp attığımız yerin 5 dakika mesafesinde gerekli durumlarda su istenebilecek birkaç yazlık ev var.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir