Instagram’dan gördüğümüz kadarıyla ülkemizde kitap okuma ve kahve içme oranları oldukça artmış durumda… Neredeyse hepimiz iflah olmaz bir kitap kurdu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz, ne mutlu bize… Hâl böyleyken biz de sizlere, kitap okumayı hiç sevmeyenlerin bile içinden çıkmak istemeyeceği kütüphaneleri sunmak istedik. Büyüleyici atmosferlere sahip bu kütüphanelerde, bir gün siz de kitap okuma imkanı bulabilirsiniz belki…
1. George Peabody Kütüphanesi – Baltimore, ABD
Johns Hopkins Üniversitesi’nde yer alan kütüphane Amerika’nın en lüks kütüphanelerinden biridir. 300 binden fazla esere ev sahipliği yapan kütüphane hem kitap katedrali hem de davet salonu olarak görev yapmaktadır.
2. Çin Ulusal Kütüphanesi – Pekin, Çin
30 milyon civarından esere sahip olan kütüphane, Asya’nın en büyüğüdür. Sınav dönemlerinde üniversiteliler tarafından doldurulan 4 katlı çalışma salonu bulunan kütüphane bünyesinde Shang Hanedanı’ndan kalma yazıt, kehanet kemikleri ve kaplumbağa kabukları gibi değerli eşyanın bulunduğu 35 binden fazla parçadan oluşan bir koleksiyon bulunmaktadır.
3. Trinity College Kütüphanesi – Dublin, İrlanda
En büyük özelliği 65 metre uzunluğunda, “Long Room” adı verilen bir salona sahip olmasıdır. Bu kütüphane ilk dört İncil’in tezhibi olan ve tarihi Milattan Sonra 800’lü yıllara kadar uzanan Kells Kitabı gibi pek çok tarihi kitaba ev sahipliği yapmaktadır.
4. New York Halk Kütüphanesi – New York, ABD
Görenleri mimarisiyle büyüleyen New York Halk Kütüphanesi dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesidir. 93 şubeye sahip olan kütüphanenin en görkemli yapısı Beşinci Cadde’de yer almaktadır. Hayalet Avcıları ve Tiffany’de Kahvaltı gibi pek çok popüler eserin bulunduğu bir koleksiyonu vardır.
5. Bibliothèque Sainte Geneviève – Paris, Fransa
Uzun uzun koridorlara sahip olan Bibliothèque Sainte Geneviève, ferah atmosferiyle çıkmak istemeyeceğiniz bir kütüphane… 19. yüzyıla ait bir yapı olan kütüphane 6. yüzyıldan kalma koleksiyonları ağırlamaktadır.
6. Alexandria Kütüphanesi – Alexandria, Mısır
150 bin gibi önemli sayıda el yazması eserlerin toplandığı Alexandria Kütüphanesi (Türkçe adıyla İskenderiye) Milattan Önce 3. yüzyılda inşa edilen ve daha sonra yakılan eski kütüphanenin alanında bulunmaktadır. Günümüzdeki İskenderiye Kütüphanesi 2002 yılında hizmete başlamıştır.
7. Çek Cumhuriyeti Ulusal Kütüphanesi – Prag, Çek Cumhuriyeti
Dünyanın en önemli teolojik ve medikal eserine ev sahipliği yapan kütüphanede 20 binden fazla eser bulunmaktadır.Tavanında yer alan sanat ve bilim temalı freskleriyle büyüleyen kütüphane binası 18. yüzyılda inşa edilmiştir.
8. İrcica Kütüphanesi – İstanbul, Türkiye
Beşiktaş’taki Yıldız Sarayı’nın bünyesinde yer alan kütüphanede 60 binden fazla eser bulunmaktadır. Yüksek tavanlı olan kütüphane ferah atmosferi sayesinde keyifle kitap okuyup ders çalışabileceğiniz bir mekandır.