Hindistan’ın En Renkli Bayramı: Holi Festivali

Hindistan Holi Festivali

Holi olarak da bilinen Renkler Festivali, Hindistan’da kutlanan en canlı ve neşeli festivallerden biridir. Baharın gelişini, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini, sevgi ve birlikteliğin kutlanmasını simgeleyen bir Hindu bahar festivalidir. Holi’nin yüzyıllardır kutlandığı söylenir. Ancak zaman içinde festivalin amacı değişmiştir. Başlangıçta Holi Festivali, evli kadınların yeni ailelerine ve evlilik hayatlarına esenlik ve refah bahşetmek için düzenledikleri bir törendi.

Günümüzde Holi’nin ana temalarından biri iyinin kötüye karşı zaferidir. Bunun kökeni, ölümsüz olduğuna ve bu şekilde tapınılması gerektiğine inanan bir kral olan Hiranyakashipu’nun hikayesine dayanır. Oğlu Prahlad, bir Hindu tanrısı olan Vişnu’ya sadık bir tapıcıydı ve kendi oğlunun Vişnu’ya onun yerine tapması Hiranyakaşipu’nun hoşuna gitmedi. Hikayeye göre, Lord Vishnu yarı aslan, yarı insan şeklinde ortaya çıkarak Hiranyakashipu’yu öldürmüş ve böylece iyilik kötülüğe karşı zafer kazanmıştır.

Holi ile sıklıkla ilişkilendirilen bir diğer hikaye ise Krishna ve Radha’nın hikayesidir. Krishna her zaman mavi tenli olarak tasvir edilir – Hindu efsanesine göre bebekken bir iblisin zehirli sütünü içtiğinde teni maviye dönmüştür. Krishna Radha’ya aşık olmuş, ancak Radha’nın teninden dolayı aynı şekilde hissetmeyeceğinden endişelenmiştir. Radha, Krishna’nın cildine renk sürmesine izin verdi ve bir çift oldular. Ve böylece Holi’de birbirimizin tenine renk sürüyoruz.

Holi Bayramı Ne Zaman?

Holi her zaman Hindu takviminde Şubat sonu ve Miladi takvimde Mart başına denk gelen Phalguna ayında meydana gelen dolunaya denk gelir. Festivalin arifesi olan Holika Dahan, geleneksel puja ve şenlik ateşinin yakıldığı gündür ve ertesi gün – Purnima veya Rangwali Holi – tam renk festivalinin gerçekleştiği gündür. (Bu, renk fırlatma, su tabancası püskürtme ve sokaklarda dans etme ile dolu bir gündür). 2024 yılında Holi 24 – 25 Mart tarihlerine denk gelmektedir.

Holi Festivali Nerede Kutlanır?

Holi Bayramı

Hint renk festivali en çok Hindistan’da popülerdir, ancak Holi kutlamaları dünyanın dört bir yanında da yapılmaktadır. Hindistan genelinde Holi, bölgeye bağlı olarak farklı şekillerde kutlanır. Batı Bengal’de şarkı söylemek ve dans etmek kutlamaların önemli bir parçasıdır – ve ayrıca Batı Bengal’de Holi bir gün erken kutlanır. Rajasthan’da Holi, muhtemelen Rajasthan’ın Jaipur ve Pushkar gibi turistik noktalarıyla tanınması nedeniyle yabancı ziyaretçileri son derece kapsayıcıdır. Festival, Lord Krishna’nın büyüdüğü varsayılan Mathura bölgesinde de oldukça popülerdir.

Hindistan’da Holi Festivali’nin Önemi

Holi, Hindu Kültüründe büyük bir kültürel öneme sahiptir. Geçmişteki hatalardan yeni bir başlangıç, çatışmanın sona ermesi ve aynı zamanda insanların unuttuğu ve affettiği bir gün olarak hizmet eder. Çoğu durumda, insanlar borçlarını öder ve hayatlarındaki yeni anlaşmaları kucaklayan borçları da affederler.

3 Adımda Holi Festivali Kutlaması

1- Hazırlık:

Festivalden önce insanlar genellikle parklarda, toplum merkezlerinde ve açık alanlarda şenlik ateşi yakmak için odun ve yanıcı madde toplarlar. Hazırlık kapsamında ayrıca evler yiyecek, parti içecekleri ve mathri, malpuas ve gujiya gibi festival yiyecekleri ve diğer birçok gıda maddesi ile doldurulur.

2- Şenlik Ateşinin Yakılması:

Holi’nin arifesinde Holika Dahan’ı simgelemek için ateş yakılır. İnsanlar da ateşin etrafında toplanır, şarkı söyler ve dans eder.

3- Renkler:

İnsanların bu vesileyle kullandıkları çok sayıda renk vardır. Geleneksel olarak, yıkanabilir doğal bir rengin kullanılması bu durum için en iyisidir. Kullanabileceğiniz renklerden bazıları dhak, kumkum, zerdeçal ve neemdir. Ayrıca, geleneksel renkleri değerlendiremiyorsanız, su bazlı ticari pigmentler de işe yarar.

Holi Festivali ve daha fazlası için Tatil.com’un Hindistan Turları ile Hint kültürünü ve tarihini keşfedin.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir