Türkülere, kitaplara, efsanelere konu olmuş güzelliğiyle Karadeniz… Homeros’un İlyada Destanına konu olan, Heredot gibi pek çok tarihçinin eserlerinde bahsettiğine göre de tamamen kadın savaşçılardan oluşan Amazonların yaşadığı yerlerden biri olarak gösterilmektedir Karadeniz kıyıları. Günümüzde de tıpkı Amazonlar gibi güçlü, çalışkan kadınlarıyla ünlü bir coğrafyadır zaten. Yeşiliyle, mavisiyle, iklimiyle, Amazon kadınlarıyla ünlü Karadeniz’i merak ettiyseniz bölgede gezilmesi gereken 13 yer nerelermiş bakalım…
- Giresun Adası
Karadeniz’in tek adası olma özelliğine sahip minicik bir ada. Efsaneye göre Amazonlar’a da bir süre yerleşim yeri olmuş. Adaya ulaşım turlarla sağlanmakta ve günübirlik geziler yapılmaktadır.
- Boztepe – Ordu
Karadeniz’i tepeden görebileceğiniz harika bir manzaraya sahip Boztepe’ye teleferik ve karayolu ile ulaşım sağlanmakta. Yükseklik korkunuz yoksa teleferik güzel bir deneyim olacaktır. Boztepe’de bir mekanda manzara eşliğinde bir yemek yiyebilir veya meşhur Karadeniz çayınızı yudumlayabilirsiniz.
- Doğa Harikası Yaylaları
Yaz mevsiminin bunaltıcı günlerinde mis gibi havasını, rüzgarını içinize çekeceğiniz birbirinden güzel yaylalarından birine gidebilirsiniz. Ayder, Pokut, Kümbet Yaylaları ise bizim önerilerimiz arasında.
- Sümela Manastırı – Trabzon
Fotoğraflarda sıkça karşılaştığınız ve Trabzon’un simgelerinden biri haline gelen Sümela Manastırı Zigana Dağı eteklerine kurulmuştur. Aşağıdan bakıldığında hayret verici bir yerde inşa edildiği görülen manastırın yapımı dağda bulunan mağaralar sayesinde kolaylaşmıştır. Manastıra bir patika yoldan yaya olarak bir de arka taraftan araçlarla ulaşmanız mümkün.
- Uzungöl – Trabzon
Trabzon’un simgelerinden bir diğeri olan Uzungöl yine Karadeniz’de gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yamaçlardan düşen kayaların akarsuyun önünü kapatmasıyla oluşmuş bir heyelan set gölü. Etrafında bulunan yemyeşil doğa eşliğinde yapacağınız kahvaltının tadı damağınızda kalacak.
- Amasra – Bartın
Fatih Sultan Mehmet burayı fethetmek için geldiğinde hocası Akşemsettin’e ‘’lala lala burası çeşm-i cihan mı ola?’’ (Dünyanın gözbebeği burası mı?) sözlerini kullanarak büyülendiğini saklamadığı şehir. Günümüzde Bartın’a bağlı şirin bir kasaba…. Buranın bilinmeyen fakat tertemiz koylarında yüzebilir, yemyeşil doğasında gezintiye çıkabilirsiniz.
- Safranbolu – Karabük
UNESCO tarafından koruma altına alınarak Dünya Miras Listesi’ne eklenmiş önemli yerlerden. Arnavut kaldırımlı sokaklarında tura çıkabilir ve birbirinden güzel ahşap konakların arasında kaybolabilirsiniz. Hatta bunlardan birinde konaklayabilirsiniz de. Bir de meşhur safran çayını içmeden dönmek olmaz!
- Abant Gölü – Bolu
Etrafı çam ormanlarıyla çevrili eşsiz bir göl. Yazı, kışı, baharı kısaca her mevsimi ayrı güzel. Gölün kenarında yaptığınız bir kahvaltının ardından doğa yürüyüşlerine veya bisiklet turlarına çıkabilir hatta gölde botlarla, deniz bisikletleriyle bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın huzuru bulmadan dönmeyeceksiniz.
- Şavşat – Artvin
2015 yılında ‘’Cittaslow’’ yani ‘’sakin şehir’’ unvanını kazanan Şavşat ilçesinde Karadeniz’in diğer yerlerinin aksine yeşil farklı tonda karşılayacak sizi. Bu ilçede yer alan Karagöl’ün kıyısında piknik yapabilir, aynı zamanda muhteşem yaylalarını gezebilirsiniz.
- Hopa – Artvin
Karadeniz’in en doğu ucu olan Hopa, Artvin’in Gürcistan’la sınırı olan ilçesidir. Tabi ki pek çok Karadeniz ilçesi gibi yeşiline doyarak döneceksiniz ve bunun yanında Hopa’dan Gürcistan’a minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca hatırlatalım Gürcistan’a pasaport olmadan sadece kimlk kartlarınızla giriş yapabilirsiniz.
- Yason Kilisesi – Ordu
Yason burnunda yer alan kilise Ordu’nun Perşembe ilçesine bağlıdır. Etrafında yapılaşma yoktur bu nedenle de doğal güzelik sonuna kadar hissedilmektedir. Yunanistan’la yaptığımız mübadeleden sonra kilise cemaatsiz kalmış ve uzun süre kullanılmadığından oldukça eskimiştir. Fakat 2004 yılında restore edilerek turizme açılmıştır.
- Zil Kalesi – Trabzon
Fırtına vadisinde yüksek bir tepede bulunan kale ilk bakışta Avrupa’daki şatoları andırmaktadır. Karadeniz’in az bilinen yerlerinden olan kale gidip görmeniz gereken muhteşem bir yapıdır.
- İnceburun Feneri – Sinop
Türkiye’nin en kuzey ucu olma özelliğini taşıyan İnceburun’da yer alan fener 1863 yılında inşa edilmiş. Fenerin içinde uzun yıllardır bir aile yaşıyor. Mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.
Artık siz de Karadeniz gurusu olduğunuza göre, Karadeniz Turları için hazırsınız!