En Tatlı Rota: Paris

Fransa’nın kalbi olan Paris, tarihi, sanatsal yapıları ve eğlencesiyle göz dolduran ve bu sebeple her yıl milyonlarca turistin akınına uğrayan bir başkent olma özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra zengin Fransız mutfağıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Dünyaca ünlü peynirlere, şaraplara, soslara ev sahipliği yapan ve kökleri Orta Çağ’a kadar uzanan Fransız mutfağında tatlıların da özel bir yeri vardır. Öyle ki Fransız tatlıları başlı başına kültürel bir değer olma niteliğine sahiptir desek yanlış olmaz. Bu kültürün yansıması olarak şehrin hemen her köşesinde birbirinden şık restoran/pastaneleri görmek mümkün! Her biri adeta bir masalın içinden fırlamış gibi duran Fransız pastanelerinin vitrinleri hem göze hem damağa hitap eden pek çok tatlıyla bezeli olup, zamandan kopmaksızın keyifli bir lezzet yolculuğu yapmak isteyenler için ideal keyif duraklarıdır.

İşte o masalsı Fransız pastanelerinin en sevilen 10 lezzetini sizler için araştırdık!

1) Makaron

İlk olarak 18. yüzyılda Paris’in ünlü LaDuree Pastanesi tarafından üretildiği bilinen makaron başlarda sadece bademden yapılmıştır. Zaman geçtikçe farklı lezzetler ilave edilerek çeşitleri çoğaltılmıştır. İki yuvarlak beze arasında dolgu kremasından oluşan bu renkli küçük tatlılar, adeta gurme gezginlerin dilinden düşürmediği tutkulu bir lezzete dönüşmüştür… Cezbedici canlılıktaki renkleri, lezzetli aromaları, şık sunumlarıyla kurabiyeden çok bir oyuncağa benzeyen makaronların popülerliği her geçen gün artmaktadır. Yolunuz Fransa’ya düşerse LaDuree pastanesinin önünde oluşan kuyrukları görmezden gelmeli ve şehrin en iyi makaronunu denemelisiniz.

2) Opéra

Opera, 1995 yılında C. Gavillion tarafından icat edilmiş olup Dallayou Pastanesi’nin en ünlü pastası olarak bilinir. Opera pastasından önce yapılan pastalar hep yuvarlak olduğu için köşeli haliyle Fransız pastacılığında bir devrim olarak kabul edilmiştir. Birbirinden farklı pek çok katmandan oluşan pastanın tadı da efsanedir.

3) Petit Pots De Crème

Pots de creme olarak da bilinen bu tatlı için yapması kolay lezzeti olay desek yeri. “Çömlek kapta krema” anlamına gelen tatlının krema çömlekleri özel olarak yapılır. Oldukça pratik bir tarif olan bu tatlı Fransa’da muhallebi olarak da bilinir.

4) Madlen

Madlen, Fransız mutfağında deniz kabuğu şeklindeki kalıplarda pişirilen küçük pasta türüdür. Madlen keklerinin ortaya çıkış hikayesi ise şöyle; 1755 yılında Leh Kralı Tanislas Leszcinski, sarayında büyük bir balo vermeye karar verir ve bu vesile ile pastacısından değişik pastalar hazırlamasını ister. Maalesef ki pastacı çırağı ile münakaşaya giren usta işi bırakıp gider ve pasta hazırlama işi mutfaktaki hizmetçilerden olan gencecik bir kıza kalır. Kız, anneannesinin tarifi olan midye kabuğu şeklinde minik kekler hazırlar ve bu minik kekler o kadar beğenilir ki daha sonradan o genç hizmetçi kızın adı olan Madeleine olarak anılmaya başlanır.

5) Kruvasan

Türkçe’de “ay çöreği” anlamına gelen kruvasan, Fransız mutfağında özel bir açma türüdür. Genelde sade olmakla beraber dileyenler için çikolatalı, jambonlu ya da sebzeli olarak da hazırlanabilir. Ve yaygın olarak bir fincan kahve eşliğinde kahvaltı sofralarında boy gösterir.

6) Profiterol

Profiterolün ana vatanı konusunda çekişmeler olsa da Fransız mutfağının önde gelen tatlılarından olduğu yaygın görüştür. Dünyanın pek çok noktasında yeme imkanı bulabileceğiniz profiterolün bizim ülkemizdeki en bilinen durağı hiç kuşkusuz İstiklal Caddesi’ndeki tarihi İnci Pastanesi’dir.

7) Turta

Menşei hakkında kesin bir bilgi olmasa da en lezzetli turtaların Fransız pastanelerinin vitrinlerinde sergilendiği su götürmez bir gerçektir. Aklınıza gelen her meyve ile yapılabilecek kadar esnek bir tatlı olan turta, yayvan ve sığ bir kabın içine yayılarak hazırlanır. İnce hamurun meyvelerle sergilediği dayanılmaz uyum karşısında masadan sadece bir dilim yiyip kalkmak pek de mümkün değildir.

8) Ekler

Ekler hakkında bilinen çok az şeyden biri 19. yüzyıl sonlarında Fransa’da ortaya çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. Fransızca’da “şimşekler çakıyor” anlamına gelen eklerin bu adı pastacı jölesiyle kaplandığında parıldamasından aldığına inanılır.

9) Sufle

Fransızca’da “şişmiş” anlamına gelen sufle süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla hazırlanan ve derin bir kap içinde, sıcak fırında pişirilen tatlıdır. Limon, kahve, çikolata, meyve ve badem gibi yiyeceklerle yapılanlar tatlı olarak tüketilirken peynir, patates, sebze ve deniz ürünleri de katılarak yapılan tuzlu sufleler giriş ya da ana yemek olarak sunulmaktadır.

10) Crème Brulée

Yapılışının son aşamasında üzerindeki kremanın yakılmasıyla bu ismi alan tatlı “yanık krema” anlamına gelmektedir. Aslında bir Fransız tatlısı olan crem brulee İngilizce’ye “burnt cream” adıyla çevrilmiştir. Türkçe’de ise “krem karamel” olarak bilinmektedir.

Şimdi, arkanıza yaslanın ve kendinizi bir an için Paris’in güzel sokaklarından birinin köşesine konumlanmış ve masaldan fırlamış hissi uyandıran pastanelerinden birinin önünde, ferforjeden beyaz bir sandalyeye oturmuş, yoldan geçenlerin tatlı telaşını izlerken hayal edin. Fonda hafiften yükselen dinlendirici bir Fransız ezgisi, masanızda –şehir haritasının hemen yanında- bu nefis Fransız tatlılarından biri ve büyük bir fincan keyif kahvesi… Hayali bile fazla davetkar değil mi?

Hadi öyleyse unutun sıkıcı diyet listelerini, fazla olduğunu iddia ettiğiniz o birkaç kiloyu! Dünyanın en tatlı kaçamağını cezbedici Fransız tatlılarıyla yapın.

Bon Appêtit! 🙂

Tüm Paris otelleri için Tatil.com’u ziyaret edin fırsatları kaçırmayın!

Bunlara da göz atın...

1 Yorum

  • yasemin , Kasım 19, 2014

    Şu anda yemek düşünmekten kendimi alamadım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir