Kayıp Bagaj Sendromu

Uçakla tatile çıkanların başına gelmesinden en çok korktuğu olaylardan biri de havaalanlarında sıkça rastlanan bagaj kaybolma durumudur. Koca bir yıl boyunca tatil planları yaparsınız, hayalini kurduğunuz tatilin zamanı nihayet gelir ve uçağa binip tatilinizi geçireceğiniz şehre doğru yola çıkarsınız. Uçak şehre indiğinde bir an önce bavulunuzu alıp otelinize ya da kalacağınız eve kendinizi atmak isterken bagaj bekleyişiniz gittikçe uzar ve herkes bavulunu bir bir alıp giderken “bagaj dağıtımı sona erdi” yazısıyla karşılaşarak daha ilk dakikadan tatilinizin üstünde kara bulutlar çöker… Maalesef bu çok sık rastlanan bir durumdur. Dünya genelinde geçen yıl kaybolan bagaj sayısı 33 milyon gibi ciddi rakamlara ulaşmakta. Yani günde 90 bin gibi bir ortalamaya denk geliyor; bu da her 70 yolcudan birinin bavulunun kaybolması demek. Genelde kayıp bavulların çoğu kısa sürede bulunup sahibine teslim edilse de akıbetinden haber alınamayan bavulların sayısı da az sayılmaz.


Londra, kayıp bagaj vukuatının en fazla yaşandığı yerdir. Heathrow Havaalanı’nın 5 no’lu terminalinde sadece Mart ayında 30 bin bavul kayıplara karışmış. Teknik aksaklıklar ya da insan kaynaklı sebeplerden dolayı dünyanın her yerinde başınıza gelebilecek bu ihtimali minimuma indirebilmek bazı önlemlerle elbette mevcut:

1) Az eşya ile seyahat etmeye çalışmak ve çantanızın boyutu kabine alınabilecek boyda olmasını sağlamak bu durumla karşılaşmanızı engelleyecektir.

2) Türkiye’de de hızla yayılan bir yöntem olan, gideceğiniz yere bavulunuzu kargo ile göndermekte bu önlemlerden biri olabilir. Hem bu yöntem hava yoluna fazla bagaj ücreti ödemekten daha ekonomiktir fakat yine de bu da tamamiyle risksiz bir yöntem değildir.

3) Bagaj etiketini okunaklı bir şekilde yazın ve size ulaşabilecekleri telefon numarasını da mutlaka eklemeyi unutmayın.

4) Kopma riski yüzünden kağıt bagaj etiketleri yerine plastik ve deri olanları tercih edin.

5) Check-In işlemi yapılırken kontuar görevlisinin doğru etiketi yapıştırdığını görün ve havalimanının kodunu kontrol edin.

6) Bavulunuza ayırt edici bir özellik kazandırabilirsiniz. ( Renkli kurdele bağlamak ya da sticker yapıştırmak gibi. Kayıp bagaj bürosunda bavulunuzun ayırt edici bir özelliği olup olmadığını soracaklardır.)

7) Bagaj etiketinizi sakın atmayın!

8) Bavulunuzun ön gözüne neler yerleştirdiğinizi unutmayın çünkü bavulun size ait olduğunu anlamak için içindekileri beyan etmeniz gerekecektir.

9) Cep telefonu ile bavulunuzun fotoğrafını çekin. Bu fotoğraf sayesinde yanlış bilgi vermenizin önüne geçmiş olursunuz.

Bütün önlemleri aldınız fakat yine de bir aksiliktir oldu ve bagajınız kayboldu… Böyle bir durumda ise yapmanız gereken şeyler şunlardır:

Bagajınız kaybolduğunda yapılması gerekenler:

1) Öncelikle sakinliğinizi koruyarak kayıp eşya bürosuna gidip form doldurmanız gerekmektedir.

2) Acil harcamalarınızı hava yolu şirketine fatura edebilmeniz için harcamaların fişlerini saklayın.

3) Eğer kullandığınız bir ilaç varsa ya da soğuk bir yere gidiyorsanız palto gibi giyeceğiniz bir şeyi yanınızda bulundurmayı unutmayın. Kayıp bavulunuza ulaşmaya çalıştığınız zaman zarfında böylece daha da zor durumda kalmamış olursunuz.

4) Eğer hava yolunun özel yolcu programının üyesiyseniz bunu belirtmeyi unutmayın.

5) Hava yolu şirketi 24 saat içinde bavulunu getirememesi durumunda ihtiyacınız olan kıyafet, diş fırçası ve tıraş kremi gibi temel ihtiyaçlarınızı belirli limitler içinde karşılamak zorunda olduğunu unutmayın.

6) Yaptıracağınız basit bir sigorta sayesinde kayıp eşyada alacağınız tazminat rakamını yükselteceğini aklınızda bulundurun.

7) Kayıtlı bagajınız zarar gördüğü ve unutulduğu için mali tazminat alabilirsiniz. Bilmeniz gereken şu ki, tazminatın miktarı zararın boyutuna göre belirlenir ve 1220 Euro ile sınırlıdır.

8) Haklarınızı savunmak için hava yolu şirketiyle bağlantıya geçmeli ve şikayetinizi dile getirmelisiniz. Bunu, hasarlı bagajın elinize ulaşmasından itibaren 7 gün içerisinde ya da bagajın gecikmeli olarak teslim edilmesinden sonra 21 gün içerisinde yapmalısınız. Yoksa hakkınızı kaybedersiniz.

9) Bagajınız bulunduğunda hava yolun istediğiniz adrese ücretsiz ulaştırmak zorunda olduğunu unutmayın.

10) Kayıp bagaj arama süresi ortalama iç hatlarda bir aya, dış hatlarda üç aya kadar uzayabiliyor. (Fazlasıyla uzun ve sıkıcı bir süreç olduğu söylenebilir.) Eğer hala bulunamamışsa Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA) kuralları gereği kilogram başına (maksimum 30 kg’a kadar) 20 dolar ödeme yapılıyor. Yani kayıp tazminatında içindekilerin değeri değil, ağırlığı esas alınmaktadır. Bu sebeple bavulunuzda mücevher gibi değerli eşyalarınızı bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir